Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konjički turizam

Turiste na konjima čeka 100 km staze europske kvalitete

Konjički turizam
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/5
13.07.2018.
u 12:00

Jahanje prvom certificiranom konjičkom stazom u nas podrazumijeva stajanje na seoskim imanjima, domaću hranu – žganci su posebno traženi! – i, naravno, kapljicu, a zabava se nerijetko uz tamburaše produlji dugo u noć

Jeste li razmišljali o zelenom odmoru, koji uključuje boravak na selu, domaću hranu i jahanje? Bjelovarski kraj je pravi izbor. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija prva je i jedina naša županija s međunarodno certificiranom konjičkom stazom u Hrvatskoj. Certificarala ju je talijanska asocijacija ENGEA te je uvrstila u ovogodišnji međunarodni katalog popularnih mjesta za konjički turizam. Mirna, pitoma i zelena Bilogora idealna je za one željne jahanja, a to su prepoznali bjelovarski konjički klubovi, koji su s talijanskim kolegama potpisali i poseban sporazum.

– Uspjeli smo ishoditi njihov dolazak, obišli smo stazu koju je trebalo certificirati, konje, objekte i popratne sadržaje duž put. Mogu vam reći, impresionirali smo Talijane koji se konjičkim turizmom bave dugi niz godina – kaže Ivica Pirin, predsjednik ENGEA Hrvatska.

Riječ je o Međunarodnoj asocijaciji konjičkog turizma i konjičkih turističkih vodiča koja djeluje u sedam zemalja i ima više od 35 tisuća članova, a aktivni su, osim u Europi, i na dalekoj Kubi. Konjički je turizam na ovaj način postao jedan od aduta Bjelovarsko-bilogorske županije. Specifičan je to oblik turizma koji je neostvariv bez velike ljubavi, ali i znanja o tim plemenitim životinjama. Konjogojstvo, usto, spada u red skupljih hobija koje si malo tko može priuštiti. Baš zbog toga malo je onih koji nude konjički turizam, no Bjelovarsko-bilogorska županija ipak je uspjela izboriti svoje mjesto u tom elitnom društvu. Naime, nakon što je osam vodiča turističkog jahanja dobilo međunarodne certifikate po ISO standardu, sa sjedištem u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji osnovana je i prva hrvatska podružnica ENGEA-e, a s današnjim danom ta udruga broji 18 vodiča.

Uz potporu Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije i Bjelovarsko-bilogorske županije u svibnju prije dvije godine, u Sportsko-rekreacijskom centru Kukavica, održana je i Prva europska konvencija o konjičkom turizmu. Nakon toga uslijedilo je uspješno međunarodno certificiranje Bilogorske konjičke staze, koja je tako postala prva u Hrvatskoj međunarodno priznata konjička turistička staza prema standardima EU i normama kvalitete.

Specijalizirani vodiči

Njezinih gotovo 100 kilometara uključuje brojne agroturizme koji su sastavni dio turističke priče koja obuhvaća rute s “horse welcome” punktovima, odmorištima te mnoštvo turističkih programa i atrakcija. Naime, sama procedura nalaže najavu gostiju i njihove želje koje se pomno slušaju, a zatim i organiziraju.

– Kada nam gosti jave koliko ih dolazi, za njih pripremimo određen broj konjičkih vodiča, minimalno dvoje na grupu od petero ljudi i za njih osmislimo put. Ovisno o tome koliko su dobri jahači. Putem stajemo na razna gospodarska imanja gdje ih čeka autohtono jelo i piće, kao i odmor za njih i konje – objašnjava Pirin.

Sport je to koji, tvrdi, zahtijeva vještinu i oprez. Jahači po dolasku moraju reći koliko su spretni u jahanju, što se odmah i provjerava, a tijekom jahanja galop je dozvoljen samo u rijetkim situacijama.

Na nekim od stajališta za jahače je pripremljen i provod pa su česte situacije u kojima im do kasno uvečer sviraju domaći tamburaši ili druga vrsta glazbe. Posjetitelji uz kapljicu domaćeg, kvalitetnog vina, uživaju i u drugim domaćim pićima te, dakako, jelima. Oduševljeni su domaćim žgancima.

– Svi oni vole našu šunku i slaninu, ali domaći žganci kuhani i po nekoliko sati obaraju ih s nogu. Isto tako, teletina ispod peke, janjetina i brojni drugu specijaliteti često su na meniju za goste koji nerijetko na Bilogoru dolaze nakon što su obišli konjičke staze diljem svijeta – ističe Pirin.

Desetak konjičkih udruga

Naime, posljednje gošće, tri Njemice, u ovaj su kraj došle nakon što su na konjskim leđima obišle Island i Južnoafričku Republiku. Od ove vrste turizma zaista je višestruka, a to su potvrdila i mnoga dosadašnja priznanja. Naime, na području Bjelovarsko-bilogorske županije djeluje desetak vrlo aktivnih konjičkih udruga te podjednako toliko “horse welcome” agroturizama. Domaćini su državnim i međunarodnim natjecanjima u endurance, daljinskom jahanju. To je projekt koji je tamošnjoj Turističkoj zajednici odobren po kandidaturi na natječaj Hrvatske turističke zajednice te koji su, potkraj 2016. godine, na tržište lansirali i četverojezičnu online i offline brošuru s programima konjičkog turizma i ponudom agroturizama. Programe su predstavili u Italiji na međunarodnom sajmu Fieracavalli. Svojevrsna potvrda tako osmišljenom i u Hrvatskoj jedinstvenom turističkom proizvodu u BBŽ i njezinu Turističku zajednicu stigla je i s nacionalne razine. Za projekt, koji je ostvaren u suradnji s ENGEA-om, “Upoznajte i istražite bjelovarsko-bilogorski kraj na konju” na kraju 2016. godine, i to u kategoriji 150 prijavljenih projekta, osvojili su najveće nacionalno priznanje, Zlatnu povelju Suncokret ruralnog turizma 2016. – sva su priznanja dobrodošla jer je puno truda i ljubavi uloženo u ovo.

– Činjenica da su nam posvećene čak tri stanice u jednom od najpoznatijih konjičkih časopisa,Vacallo, kao i da smo u ENGEA-inu magazinu za ovu godinu stavljeni odmah pokraj američkog Wyominga, i to na nekoliko svjetskih jezika, također je velike stvar. Osim toga, oduševljenje Talijana iz ENGEA-e našom županijom, koji su neprestano ponavljaju kako je naša priroda izvor „zlata“, govori puno o našim mogućnostima – kazao je Pirin dodavši kako konjički turizam neće ovdje stati. Naime, plan je proširiti konjičku stazu, za početak na Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Koprivničko-križevačku županiju s kojima su dogovori u tijeku.

Jeste li znali?

Hrvatska udruga uzgajivača Gidran pasmine konja upisana je u Registar udruga Bjelovarsko-bilogorske županije 2009. godine, a danas broji sto gidranskih grla koja su trenutačno proglašeni ugroženom pasminom u Europi. U Mađarskoj, recimo, ima samo 200 gidrana.     

Spajanjem bjelovarske rute s drugim županijama dobilo bi se oko 500 km certificirane staze.

Povijesna postrojba Hrvatske vojske Bjelovarski graničari husari 1756. osnovana je prije deset godina. Jedna su od najvećih konjica u Hrvatskoj, a na bjelovarskoj Terezijani svake su godine u pratnji kostimiranom liku carice Marije Terezije.     

Komentara 1

GR
grebza
13:41 13.07.2018.

Bravo ljudi, samo naprijed i zelim vam puno uspjeha i zadovoljstva u radu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije