Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dugi otok

Tu je najljepša plaža svijeta, ali i izvorna Dalmacija – predivna

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/10
27.07.2019.
u 09:45

Morske struje na ove obale donose boce s porukama iz cijelog svijeta, a Saljanin Vedran skupio ih je više od 100

Sakarun ili Saharun, manje je bitno. Predivno je, jedna od najljepših plaža na svijetu. Turistička patrola Dugog otoka morala je početi uz tu tirkiznu boju, u uvali dugoj manje od kilometra, s morem u kojem, dok ronite dragoj ili dragom, vidite boju očiju...

Vijetnam, a ne Karibi

– Pa moglo bi se reći da je Sakarun više nalik na neku vijetnamsku, a ne karipsku plažu. Predivno je!

Ali zašto je tu kod vas tako skupo, čak i za nas iz Njemačke – kažu Diana i Marko iz Berlina. Svijeta su vidjeli, ali Sakarun i Dugi otok su ih zadivili. Sličnog su mišljenja i naši, Miroslav i Vida:

– Mi smo iz Čakovca. Pa baš je lijepo, ali ta trava na ulazu u more... Kaj je ne skupe? I pivo 25 kuna. Uzeli smo jednu na nas dvoje – smiju se simpatični Međimurci...

– Bili smo svuda, a naše je pravilo da se nikada ne vraćamo na isto mjesto. Tu je lijepo, ali zašto ta trava – pitali su opet. A mi smo saznali odgovor.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

– Turistička patrola Večernjeg lista, kažete? Pa baš na Sakarun? A mi smo se trudili da budemo što manji brend, što manje poznati, da nam što manje gostiju dođe. Otkad smo proglašeni za jednu od najljepših plaža, previše je gostiju i do 1500 dnevno, a stane ih dva pa i tri puta manje.... Veliki su nam problem i brodari koji dovoze goste, a fekalije s brodova prazne u more. Dolaze ovamo i svjetski bogataši na svojim jahtama, ali što će nam sve to ako su plaža i uvala u opasnosti. Eto zato je ove godine trava tu, odnosno morska vegetacija na ulazu u more. Njenim uklanjanjem pridonosimo urušavanju plaže. I nećemo je namjerno skupljati – kazalo nam je više domaćih. Šapnuli su da u neposrednoj blizini ima i bolja plaža.

– Bolja od najljepše na svijetu? – pitali smo u čudu. I dobili potvrdan odgovor uz još jedno upozorenje:

– Pssst, to je za nas...

Nismo je posjetili, morali smo dalje. U sklopu jednodnevnog posjeta Dugom otoku moraš birati na koju ćeš stranu. Prema Velom Ratu, gdje je jedan od najpoznatijih svjetionika, u mjesto gdje najveću količinu kvalitetne ribe ulove žene? Možda ipak u Dragove, u tunele također izrazito atraktivne turistima? Prema Božavi i njenim hotelima ili pak Parku prirode Telašćica, gdje se sidre najbogatiji ljudi svijeta...? Vjerujemo da je u istoj nedoumici bio i Šime, najstariji Dalmatinac, kojeg su tako prozvali kad su mu baš u jednoj pećini Dugog otoka pronašli ostatke i utvrdili da su stari 11.000 godina.

– Je l’ znaš da je ovdje više starijih gospođa nego gospode. Najstarija je Mladenka, ima 99 – kaže legenda mjesta Sali Ante Mihić, zadovoljan što smo baš mjesto užanci, svjetski poznate tovareće mužike izabrali za obilazak.

Legenda mjesta Sali Ante Mihić, vodi knjižnicu u mjestu Sali
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

– I mladih još uvijek ima. Evo imali smo najviše prvašića, a “kriv” je snijeg iz 2012., kada je u 20 hladnih dana proradio eros... Ante s ponosom priča o knjižnici koju vodi u Salima u koju su učlanjeni posjetitelji iz 120 zemalja, centru društvenog života. Imaju tamo večeri kulture, amatersko kazalište, teleskop...

Sali mjesto otvoreno za sve

– Na Dugi otok dolaze i boce s porukama iz cijelog svijeta. More ih nosi čak iz Afrike, a naš Saljanin Vedran ih je skupio više od 100 – kaže Ante i dodaje:

– Sali su uvijek bili otvoreni za sve. Ljeti nas je nekad i osam puta više od stanovnika, a ljepota otoka, priče o vilama, hobitima, orcima, kao i stvarna povijest vrhunska su pozivnica svima...

Dugi otok je izvorna Dalmacija, predivna...

Svjetionik Veli Rat 


Sagrađen je 1849., visok 42 metra te je i danas najviši svjetionik na Jadranu. Dojmljivost duguje žutoj fasadi u koju je, prema usmenoj predaji, utrošeno 100.000 žumanjaka.

Strašna peć 


Pećina u kojoj još nisu provedena arheološka istraživanja

VRSAR 95

DUGI OTOK 88

MEDULIN 86

MOŠ DRAGA 85

FAŽANA 84

SUSAK 82

NOVI VINODOLSKI 81

LOVRAN 80

NIN 00

VIR 00

MURTER 00

PIROVAC 00

TRIBUNJ 00

ČIOVO 00

ŠOLTA 00

BAŠKA VODA 00

PODGORA 00

LOPUD 00

KUPARI 00

LUMBARDA 00

Komentara 41

PU
paul-umpe
10:05 27.07.2019.

Prelijepa je i sigurno cu je pisjetiti ali ljud nemojmo se toliko dizati jako je nase sve najbolje.Vjerujte netko tko je vidio svijeta razbislja drugacije

Avatar future Gohan
future Gohan
09:55 27.07.2019.

Tako lijepa zemlja... a tako bolesno korumpirana slučajna država...

GL
glištun
13:27 27.07.2019.

Seychells, Bora Bora, Papara naTahitima daleko , daleko ispred....sorry... bio i kupao se...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije