Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti

Trudnice smatraju da ih majke bolje savjetuju nego liječnici

trudnica
Arhivska fotografija
15.05.2010.
u 19:00

Žene koje su rodile između 2000. i 2010. imale su široku dostupnost informacija - od liječnika, babica, knjiga, časopisa i interneta. I kod tih žena na kraju su pobijedili obiteljski savjeti

Trudnice smatraju da ih njihove majke mogu bolje savjetovati o zdravlju nego liječnici, utvrdili su znanstvenici. Istraživački tim University of London razgovarao je sa ženama koje su rodile u 1970-ima, 1980-ima i 2000-ima. Moderne žene bile su više sklone tome da poslušaju i liječnika, ali najčešće ipak sve slijede obiteljsku mudrost. Žene koje su rodile u 1970-ima najviše su bile sklone poslušati savjet članica svoje obitelji. Žene koje su rodile između 2000. i 2010. imale su široku dostupnost informacija - od liječnika, babica, knjiga, časopisa i interneta. I kod tih žena na kraju su ipak pobijedili obiteljski savjeti, pogotovo ako se radilo o specifičnim simptomima.

Hetty, koja pripada generaciji 2000-ih, rekla je da je u trudnoći pokušala prestati piti čaj jer je na internetu pročitala da kofein može dovesti do pobačaja u prvih nekoliko tjedana trudnoće. Ali se potom ipak priklonila bakinom savjetu da čaj pomaže olakšati jutarnju mučninu. Hetty je samo ostala u krevetu, popila šalicu čaja i to je zaista pomoglo.

Profesorica Paula Nicolson koja je vodila istraživanje potvrdila je da žene slušaju savjete majki i baka kad je primjerice riječ o mučnini. Također je dodala da one koje sve savjete uzimaju preozbiljno mogu postati nervozne i patiti od nesigurnosti rade li sve kako treba, što potencijalno može biti štetnije nego da popiju čašu vina ili pojedu komad sira.

Dobro je o svome stanju pričati sa majkom, bakom ili bliskim prijateljicama koje su kroz to prošle, ali njihove savjete treba prilagoditi sebi. Ako žena osjeti da nešto nije u redu, treba se obratiti liječniku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije