Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ključ je umjerenost!

Tri najvažnije dobrobiti od konzumiranja mesa

\'meso\'
17.09.2012.
u 13:44

Da ne bismo zagovarali samo jednu stranu, donosimo razloge zbog kojih je dobro konzumirati meso

Znanstvenici sve više upozoravaju da će današnja konzumacija mesa u skoroj budućnosti postati nezamisliva jer je proizvodnja mesa bez vode nezamisliva, a i proizvodi se enormna količina ugljikova dioksida što povećava emisiju stakleničkih plinova. Osim za planet, konzumacija crvenog mesa ima štetne učinke i na naše zdravlje. Oni smatraju da može izazvati niz kroničnih bolesti, a po nekim pokazateljima i karcinom. 

Mnogi se ljudi zbog toga okreću vegetarijanskom načinu prehrane, smatrajući da su biljni proteini bolji i sigurniji od životinjskih.

Prorjeđivanje mesnih obroka i smanjivanje količine mesnih prerađevina vjerojatno će pozitivno utjecati na zdravlje, a to su zaista male promjene koje možete unijeti u prehranu. Ipak, Medical Daily donosi i neke prednosti povremenog mesnog obroka.

1. Meso sadrži veliku količinu proteina što može biti korisno za organizam. Proteini grade tkiva i proizvode antitijela koja štite od infekcija, jačajući imunološki sustav. Ono što je najvažnije jest da meso sadrži esencijalne aminokiseline, što ga nesumnjivo svrstava u najvažniji izvor proteina. 

2. Mnogo je hranjivih tvari koje sadrži meso  – od željeza i cinka do selena. I dok željezo pomaže u formiranju hemoglobina koji prenosi kisik do različitih dijelova tijela, cink pomaže u formiranju tkiva, a selen razgrađuje masnoće u tijelu.

3. Vitamini A, B i D također su velik dio prehrane, a  oni se najčešće nalaze u mesu. Oni vam vid održavaju oštrim, jačaju zube i kosti, ali i "grade" središnji živčani sustav. Još je jedna velika prednost što vam i koža izgleda zdravije.

Ključne riječi

Komentara 4

1X
1xydz1
16:03 17.09.2012.

vrlo nestručno pisan tekst. argumentacija je iz devetnaestog stoljeća. svi benefiti konzumacije mesa su čista tragedija prema katastrofalnim posljedicama. kada bi se meso izbacilo iz ishrane, nestalo bi 90% svih bolesti u ljudskoj populaciji.

DU
Deleted user
07:37 19.09.2012.

ma još i jogu u naše školstvo, pa vegane, pa repare, pa "kud idijote",pardon Dostvojevskog ubaciti i nema nas više....

Avatar babas
babas
13:22 19.09.2012.

Je li ovaj text pljuvanje po mesu ili navođenje dobrobiti od konzumiranja mesa? Predložio bih vam da šutite i samo stavite sliku jednog sportaša koji jede meso i jednu sliku žutog uvenulog vegana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije