Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brzi kućni testovi

Trebate li liječnika? Napravite ove testove kod kuće i provjerite svoje zdrastveno stanje

Gazirana voda
Thinkstock
14.07.2018.
u 12:30

Za svaki test dovoljno je izdvojiti samo pet minuta

Znamo koliko je važno otkriti prve simptome koji upućuju na neku određenu bolest, stoga vam donosimo kratke testove s kojima možete provjeriti svoje zdravstveno stanje u udobnosti svojeg doma.
Za svaki test dovoljno je izdvojiti samo pet minuta.

Test za provjeru vida

Pogledajte u okvir vrata ili prozorski okvir prvo desnim, prekrivajući dlanom lijevo oko, zatim pogledajte lijevim okom, prekrivajući dlanom desno oko. Trebali biste vidjeti rubove okvira kao vertikalne i horizontalne paralelne linije. 

Ako vam rubovi okvira izgledaju iskrivljeni ili djeluju krivudavo, to može značiti da imate makularnu degeneracije ili degeneracija žute pjege.

Test za provjeru zadaha pomoću žlice i vrećice

Rubom žlice postružite po vrhu jezika što dublje možete, do stražnjeg dijela jezika. Zatvorite žlicu u plastičnu vrećicu i stavite je na svjetlost, na sunce ili pod svjetlost lampe na minutu, a zatim pomirišite.

Ako na žlici ne vidite nikakve tragove, poput mrlja, ili ne osjetite nikakav miris, vaše zdravlje je u redu.

Miris žlice

Ako osjetite jak miris, moguće je da imate problema sa želucem ili plućima. Slatki miris ukazuje na mogućnost da bolujete od dijabetesa, a miris po amonijaku upozorit će vas na probleme s bubrezima.

Mrlje na žlici

Ako su se na žlici pojavile bijele ili žute mrlje u debljem sloju, moguće je da je riječ o disfunkciji štitnjače. Ljubičasta mrlja ukazat će na bronhitis, slabu cirkulaciju ili visoki kolesterol. Bijela mrlja indikator je infekcije respiratornog sustava, a narančasta bolesti bubrega. 

Test za začepljene arterije

Legnite na krevet i podignite obje noge na jastuk pod kutom od 45 stupnjeva. Držite ih tako jednu minutu, a zatim brzo objesite prema dolje preko ruba kreveta pod 90 stupnjeva.

Ako jedno ili oba stopala poblijede kada su na povišenom i treba im nekoliko minuta da im se vrati normalna ružičasta boja ili postaju svijetlocrveni kada vise, to može ukazivati na blokirane arterije i povećani rizik od srčanih bolesti. 

Kod zdravih osoba normalna ružičasta boja trebala bi se vratiti u roku od 10 do 30 sekundi.

Kontrola želučane kiseline

Na prazan želudac popijte času vode u koju ste prethodno dodali jednu žlicu sode bikarbone.
Ako glasno podrignete u roku od pet minuta to ukazuje na zdravu razinu želučane kiseline. Ako nema takve reakcije, to znači da je moguće da imate nižu razinu želučane kiseline.

Test za demenciju

Na papiru nacrtajte sat. Dodajte brojeve i nacrtajte kazaljke na 3:40 sati. 

Svaka teškoća crtanja sata, ako brojevi nisu u ispravnom redoslijedu, može biti znak blagog kognitivnog oštećenja ili početka demencije

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije