Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobro je znati

Trebamo li prati tek kupljenu odjeću i plahte? Evo što kaže stručnjakinja

Shutterstock
31.12.2020.
u 14:00

Stručnjakinja za tekstil kaže da pranje nove odjeće nikako nije nužno, no upozorava kako tekstilni proizvodi mogu sadržavati i neke zalutale kemikalije iz procesa proizvodnje

Često se u čišćenju i vođenju kućanstva vodimo savjetima naših mama i baka, no ponekad se mišljenje stručnjaka razlikuje od onog što su nas učili i na što smo navikli. Nije rijetkost tako ni da naiđemo na oprečna mišljenja vezana za njegu tekstila, a za sve koji su u nedoumici treba li odjeću i posteljinu prati prije upotrebe, odgovor ima voditeljica odjela za dizajn tekstila s Tehničkog instituta u Bostonu, Nomi Dale Kleinman.

Ona je za Real Simple rekla kako pranje nove odjeće nikako nije nužno, no ipak upozorava da tekstilni proizvodi mogu ponekad sadržavati i neke zalutale kemikalije iz procesa proizvodnje, a često i ostatke škroba koji se koristi da roba ostane svježa tijekom pakiranja i transporta prema trgovinama.

- Mnogo je koraka kroz koje tkanina prolazi prije nego dođe do nas, a čak i prirodna vlakna mogu biti izložena potencijalnim iritantima, raznim mazivima i smolama - objasnila je.

Foto: Shutterstock

Isto tako, kaže Kleinman, ponekad tkanine zahtijevaju i dodatno ribanje sa sapunima ili sa natrijevim hidroksidom, da se za njih boja bolje primi.

Vatrogasci uputili apel: 'Bilo bi lijepo da se večeras ne puca, pokažimo dostojanstvo'

1/8

Što ako ipak preskočimo pranje?

Prema Kleinman, većina neće osjetiti nikakve negativne reakcije ako ne opere odjeću prije prve upotrebe, no ako imate osjetljivu kožu ostatak bilo koje kemikalije može uzrokovati svrbež ili iritaciju. 

- Najčešće se preporučuje pranje novi traperica jer se događa da im boja iscuri na bluzu ili tekstilni namještaj - rekla je Kleinman.

Savjetuje i da se uvijek provjere etikete sa oznakama za njegu, a ako želite nekom komadu odjeće produžiti trajanje i spriječiti njegovo sakupljanje, predlaže pranje u hladnoj vodi i sušenje na zraku.

Zagrepčanin snimio trenutak potresa u svome stanu

Zagrepčanin snimio trenutak potresa u svome stanu

Zagrepčanin snimio trenutak potresa u svome stanu

Objavljuje Večernji list u Utorak, 29. prosinca 2020.

 

Komentara 2

DU
Deleted user
14:51 31.12.2020.

Dugo nisam znao zasto dobivam osip kad obucem novu odjecu, sve dok nisam radio na montazu i pustanjem u rad proizvodnje umjetne svile i drugih materijala koje koristi tekstilna industrija. Kod tkanja se koriste uljne pare koje ostaju u tkaninama, pa ako ste alergicni terbali bi oprati prije nosenja.

RI
ribar110
15:06 01.01.2021.

Ja perem sve osim donjeg rublja. To i onako nitko ne vidi a mokraća je sama po sebi jaki protu otrov tako da gaćice ne treba prati. Članak je za svaku pohvalu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije