Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MATERIJAL JE VAŽAN

Trebali biste spavati u ovakvoj pidžami jer ćete se bolje odmoriti

Shutterstock
16.10.2018.
u 20:30

Kako vi spavate? Goli, u gaćicama, s čarapama ili u debeloj zimskoj pidžami?

Novo istraživanje, objavljeno u magazinu Nature and Science of Sleep, kaže da ako spavate u vunenim pidžamama, umjesto pamučnim, spavat će te dulje. Rezultati kažu, u prosjeku 15 minuta dulje. 

Vuna drži tijelo u najboljoj termalnoj zoni i zbog toga će se tijelo najbolje odmoriti. Istraživanje je provedeno u periodima od devet i četiri dana, a sudjelovali su znanstvenici iz Australije koji su proveli dva istraživanja na 17 studenata i 36 starijih ljudi kako bi testirali ovu teoriju. 

Studenti u dvadesetim godinama života zaspali su u prosjeku četiri minute brže ako su nosili vunene pidžame, nego pamučne. Trebalo im je 11 minuta, umjesto 15 minuta. Osim toga, spavali su sedam minuta više po noći. 

Drugo istraživanje pokazalo je da vunene pidžame imaju još bolji utjecaj na ljude stare između 65 i 70 godina. Starija generacija zaspala je nakon samo 12 minuta, dok u drugom slučaju od 22 do 27 minuta kad su nosili poliester ili pamuk. 
Ispitanici su sudjelovali u istraživanju dok je noćna temperatura bila 17 stupnjeva, a stručnjaci predlažu da tijekom noći u prostoriji u kojoj spavate treba biti 18 stupnjeva. 

>> Upoznali smo prve žene u povijesti koje su postale vojnikinje Kravat pukovnije

Ključne riječi

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije