Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pristupiti s oprezom

Trebaju li djeca nositi zaštitne maske? Evo što kažu stručnjaci

shutterstock
24.04.2020.
u 13:15

Zaštitne maske trebale bi se nositi na javnim i otvorenim prostorima, kako odrasli tako i djeca. No stručnjaci upozoravaju na pravilnu upotrebu maski kod djece.

Nošenje maske za lice, tvornički proizvedene ili iz kućne radinosti, sad je preporučeno ili obvezno u mnogim zemljama radi usporavanja širenja novog koronavirusa, no liječnici upozoravaju da tome u slučaju djece treba pristupiti s oprezom.

Je li odluka da dijete nosi masku na licu razumna? Jeste, pod određenim uvjetima i nakon određene dobi, poručuje njemačko pedijatrijsko udruženje (BVKJ).

Kako bi naše maske pružile zaštitu onima oko nas i kako ne bi izložile osobu koje je nosi povećanom riziku potrebne su dvije stvari. Prvo maska mora potpuno pokriti lice od korijena nosa do ispod brade i treba tijesno prianjati uz kožu.

Drugo, jednom kad je stavimo na lice ne bismo je smjeli dodirivati.

U slučaju djece drugi je uvjet posebno teško ispuniti.

Mlađa djeca vjerojatno neće dodirivati masku samo ako ih roditelji na to neprekidno upozoravaju - što je dijete mlađe to će češće dodirivati masku.

Stoga je njemačko udruženje pedijatara utvrdila koja djeca mogu nositi maske i to su ona starija od dvije godine.

Starija bi djeca mogla nositi maske, barem u javnom prijevozu ili u kupovini.

Za vrijeme igranja na otvorenom prostoru maska može ometati ili biti čak i opasna - primjerice njezina elastična traka može zapeti za prepreke na otvorenom prostoru ili za sprave na dječjem igralištu, upozoravaju pedijatri.

Pogledajte kako održavati težinu nakon 50. godine:

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar KimberlyAI98
KimberlyAI98
23:39 25.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Avatar DorothyAO91
DorothyAO91
22:39 25.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije