Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nijemci

Treba im samo snažnija promocija kako bi svi znali kakve prirodne ljepote tu pomno čuvaju

Foto: Turistički ured Nijemci
1/7
05.05.2021.
u 08:53

Za vrijeme Osmanskog Carstva tu je živjelo oko 15.000 ljudi. Mjesto je imalo tri crkve, a navodno i džamiju.

U godinama kada su brojni mladi napuštali Slavoniju i Srijem i odlazili trbuhom za kruhom u Zagreb ili inozemstvo, Katarina Šarkić odlučila se za drukčiji put. Ona je radi ljubavi i udaje vrevu i sve ono što donosi život u Zagrebu odlučila 2015. godine zamijeniti Nijemcima, selom u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Dvije godine kasnije postala je i direktorica Turističkog ureda Općine Nijemci i od tada zapravo započinje turistički uzlet ovoga sela koje se nalazi na samo nekoliko kilometara od granice sa Srbijom.

Prilagodba životu na selu

– Nisam se pokajala ni u jednom trenutku. Svjesna sam bila da napuštam veliki grad koji nudi sve moguće i odlazim živjeti u selo s manje od dvije tisuće stanovnika. Ipak, brzo sam se prilagodila i uvidjela sve prednosti koje donosi život u takvom selu. Danas, s odmakom od nekoliko godina, mogu reći da nisam požalila i da život u manjim naseljima zapravo ima brojne prednosti kojih čovjek postane svjestan tek kada to osjeti na svojoj koži – kaže Šarkić.

Živeći na selu prepoznala je turističke potencijale koje donosi ovo područje. Odlučila je pokušati nešto promijeniti tako da je 2017. godine postala direktorica Turističkog ureda Nijemci, a vrlo brzo Nijemci su postali jedno od središta kontinentalnog turizma u Vukovarsko-srijemskoj županiji koje je iz godine u godinu, sve do prošle godine i pandemije koronavirusa koja je puno toga zaustavila, bilježili sve više turista. Dolazili su im gosti iz županije, ali i iz cijele Hrvatske i inozemstva. Usporedo je rasla i turistička ponuda koju su Katarina Šarkić i njezini suradnici osmišljavali i širili.

– Slavonija nema more i ovdje je sve ravno, ali ima puno toga što se može ponuditi turistima. Stoga smo odlučili iskoristiti potencijale poput rijeka Bosuta i Spačve, njihovih pritoka, nedirnute prirode, lova, ribolova, šuma hrasta lužnjaka… – ističe Šarkić.

U isto vrijeme koriste maksimalno i fondove EU kako bi osigurali novac. Tako je Centar za promatranje ptica postao nadaleko poznat po staništima ptica, uređeno je izletište Sopotac te pješačke i biciklističke staze.

Sopotac je postao omiljeno odredište brojnih gostiju, a u njemu je moguće odmoriti se u prirodi uz sve neophodne sadržaje. Nabavljen je i brodić “Sveta Katarina” koji krstari Bosutom i Spačvom, a u sklopu jednog od projekata uređena je staja za konje, staza i nabavljena oprema tako da Nijemce i okolicu možete obilaziti i jašući konje ili pak udobno zavaljeni u fijaker. Tu su i brojne manifestacije koje organiziraju Turistički ured i Općina, a raspoređene su tijekom cijele godine.

– Nedostaje nam više privatne inicijative jer bi onda ponuda bila još puno veća i raznolikija. Kontinentalni turizam je golem i neiskorišten potencijal. Potrebna nam je snažnija promocija kako bi se u Zagrebu, Splitu, Istri i drugdje znalo što se sve može pronaći u Nijemcima i sličnim mjestima. Kada bismo to imali, zasigurno bi rezultati bili puno bolji – napominje Šarkić.

Procvat pod osmanlijama

I povijest Nijemaca je više nego zanimljiva, a predstavljena je u Zavičajnom muzeju “Luka Natali”. U tome malom i simpatičnom muzeju nalaze se nalazi s područja Nijemaca od prapovijesti pa sve do Domovinskog rata, a sve su to najbolji dokazi koliko se dugo živi na tom području.

Prema riječima Monike Subotić, koja turiste upoznaje s postavom muzeja, Nijemci se prvi put spominju u 13. stoljeću, a zanimljivo je i da su najveći procvat doživjeli za vrijeme Osmanskog Carstva.

– U to je vrijeme u Nijemcima živjelo oko 15.000 mještana, kojima treba dodati i oko 3000 turskih vojnika. Djelovalo je u mjestu oko 150 različitih obrta. U Nijemcima su tada bile tri crkve i to je bilo jedno od rijetkih naselja gdje je bilo dopušteno održavanje misa i molitvi. Postoje neka saznanja da je u selu postojala i džamija, ali njezine ostatke nismo našli – ispričala nam je Monika Subotić.

Vukovarsko-srijemska županija

Nijemci se nalaze nedaleko od Lipovca, posljednjeg naseljenog mjesta uz autocestu prema Srbiji. Može se u njih doći županijskim i državnim cestama te vlakom.

Zanimljivost

Postoji više legenda o tome kako su Nijemci dobili ime. Prema jednoj od njih, mještanima nekako najbližoj i najdražoj, mjesto je dobilo naziv po nijemom i nadaleko poznatom skelaru.

Što posjetiti

Robinzonski smještaj pokraj rijeke Bosut

Svakako je preporučljivo posjetiti izletište Sopotac, ali i crkve iz srednjeg vijeka. Ne smije se zaboraviti ni Zavičajni muzej “Luka Natali”. U ponudi su i dva kamp-odmorišta za robinzonski smještaj. Objekti su izvan sela, nedaleko od Bosuta, i nemaju električnu energiju, a sanitarni čvor uređen je vani. U ponudi su i brojni drugi vanjski sadržaji.

TURISTIČKA PATROLA

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 8

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 10

Kvaliteta smještaja 8

Sadržaji za djecu 7

Biciklističke staze i sadržaji za rekreaciju 7

Pješačke staze i šetnice 8

Kulturni sadržaji 8

Izletišta u blizini 9

Autohtonost 8

Opći dojam 8

Ukupna ocjena 81

POREDAK – KONTINENT

Svetvinčenat 95

Sv. Martin na Muri 94

Karanac 92

Pleternica 92

Skrad 91

Stara kapela 91

Jastrebarsko 90

Veliki Grđevac 90

Križnica 89

Barilović 88

Perušić 87

Bednja 82

Nijemci 81

Komentara 1

Avatar EtTore
EtTore
11:12 06.05.2021.

Kaze Bajs da ce sezona biti NAJbolja do sad! Hahahahaahahahahahahahahahahahahahaha...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije