Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mit ili istina?

Topi li sauna masne naslage kojih se želimo riješiti? Evo odgovora...

Sauna
Foto: Getty Images
1/5
20.06.2019.
u 18:50

Istraživanje je pokazalo kako 25 minuta provedenih u sauni, na vrućem zraku, ubrzava rad srca i podiže krvni tlak baš kao i intenzivno vježbanje.

Niste osoba koja bi se "topila" u sauni? Možda biste trebali promijeniti mišljenje.

Znanstvenici su, naime, zaključili da boravak u sauni ima sličan utjecaj na organizam kao i vježbanje.

Istraživanje je pokazalo kako 25 minuta provedenih u sauni, na vrućem zraku, ubrzava rad srca i podiže krvni tlak baš kao i intenzivno vježbanje.

Ako niste ljubitelj intenzivnog vježbanja i znojenja na traci za trčanje, primjerice, boravak u sauni itekako može zamijeniti vježbanje, složni su znanstvenici nakon rezultata istraživanja. 

Ipak, kada je riječ o topljenju, odnosno, gubitku masnih naslaga, tu sauna neće puno pomoći jer tijekom boravka u sauni mišići miruju, poručuju. 

Jedan od glavnih mitova kada je riječ o saunama jest uvriježeno mišljenje da boravak u sauni zapravo snizuje krvni tlak, piše u članku objavljenom u časopisu Complementary Therapies in Medicine.

Osobe s niskim krvnim tlakom čak su dobivale i savjete da izbjegavaju odlazak u saunu kako se ne bi onesvijestile uslijed dodatnog pada tlaka. 

Dobro je znati da se boravak u sauni preporučuju i djeci koja imaju poteškoća s dišnim sustavom, primjerice astmom ili alergijama. Kod djece koja su boravila u sauni primijećeno je dugotrajno poboljšanje zdravstvenog stanja jer topli zrak jača imunološki sustav te se djeca koja s roditeljima koriste saunu lakše bore s respiratornim virusima. Upravo iz tih razloga više od 90 posto djece u Finskoj isproba saunu već prije sedme godine.

Dosada je napravljeno tek pokoje istraživanje koje bi pokazalo kako boravak u sauni utječe na zdravlje, a u posljednjim, 19 volontera boravilo je u sauni kako bi se mjerio utjecaj na njihovo zdravlje tijekom 25-minutnog boravka. 

Pokazalo se da im je porastao krvni tlak i ubrzao se rad srca i to tijekom cijelog boravka u sauni, nasuprot dosadašnjem mišljenju kako se tijelo u sauni opušta i krvni tlak se snižava. 

Pogledajte i video Od mršavka do fitness modela

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije