Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti

Topla kupka i čaj pomažu kod nesanice

san
Apollonia
04.12.2010.
u 15:31

Prije odlaska kod liječnika ili uzimanja lijekova, pokušajte si pomoći sami i otjerati nesanicu uz nekoliko korisnih i praktičnih savjeta

Prije nego zbog nesanice odlučite posjetiti liječnika, pokušajte si sami pomoći malim savjetima kojih bi se trebali držati svi, a ne samo oni s dijagnosticiranim problemom nesanice. 

Ništa vas neće bolje umiriti i pripremiti za ugodnu noć i spavanje od brižno pripremljene tople kupke. Pripremite je s nekoliko kapi eteričnih ulja i pri tome nemojte pretjerivati. 

Birajte ona umirujuća koja opuštaju poput mirisa lavande ili kamilice. Nemojte birati ona koja će vas razbuditi primjerice menta ili limun. Pretvorite kupaonicu u svoju oazu mira bar na sat vremena. Za opuštanje se preporučaju i mirisne svijeće koje se mogu nabaviti u svim boljim trgovinama. Obavezno prije spavanja prozračite spavaću sobu. Neka u njoj bude hladnije nego u ostalim prostorijama u kući kako bi spavanje postalo ugodnije i kako bi imali što više svježeg zraka tijekom cijele noći. Posteljina u sobi neka bude pamučna kako bi vam u krevetu bilo što ugodnije. 

Za lakši san preporuča se i lagana šetnja pred večer. 

Ne odlučujte se na nikave pretjerane sportske aktivnosti ako imate problema s nesanicom. Odlazite u krevet mirne glave i bez briga i problema koji vas muče tijekom dana. Pokušajte zaboraviti na sve barem do idućeg jutra kako bi si osigurali miran san. U večernjim satima bilo bi dobro i da izbjegavate napitke s kofeinom poput kave, ali i gazirana pića. Popijte biljni čak s medom. Birajte majčinu dušicu ili kamilicu. takvi čajevi umiruju, a zagrijat će tijelo i pomoći vam da zaspite. Dobro je rješenje i popiti čašu zagrijanog mlijeka. 

Prije spavanja radite nešto što vas opušta poput čitanja dobre knjige ili slušanja umirujuće glazbe. Iz spavaće sobe izbacite televizor - uznemirujuće emisije ili filmovi mogu vas dodatno razbuditi i otjerati vam san s očiju. 

Ako i nakon svega ovoga ne možete zaspati nakon što ste legli u krevet, ustanite i radite nešto. Kada osjetite umor, krenite u krevet. Posljednje rješenje neka vam bude uzimanje lijekova za nesanicu. 

Na tržištu postoji zavidan broj biljnih ljekova koji pomažu uspavljivanje, ali ni njih nije mudro koristiti bez konzultacije s liječnikom ili ljekarnikom. 

Vjerujte li u narodnu medicinu prije spavanja popijte šalicu toplog mlijek au kojoj ste razmutili žličicu meda - naše bake kunu se da je to metoda koja pomaže!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije