Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gladne oči

TOP 5 savjeta uz koje ćete naučiti kontrolirati apetit

Hrana, jelo
Foto: Thinkstock
02.09.2014.
u 13:25

Najbolji dio je taj da ako se "natjerate" jesti samo onoliko dok ne osjetite sitost, a ne sve dok ne "poližete tanjure", nećete se morati ničega odricati.

"Pametno" hranjenje lagan je i jednostavan način da izgubite višak kilograma i u organizam unesete manje kalorija koje nećete potrošiti.

Najbolji dio je taj da ako se "natjerate" jesti samo onoliko dok se ne osjetite sitima, a ne sve dok ne "poližete tanjure", nećete se morati ničega odricati. "Biti svjestan hrane koju jedete ne znači da ste na dijeti", tvrdi psihologinja Susan Albers. Ako razmišljate o hrani i jedete samo onoliko koliko je vašem organizmu potrebno, zapravo ste promijenili naviku jedenja, a ne ono što jedete. Ali kako to učiniti?

Ovo je 5 savjeta koji vam mogu pomoći da se "naučite kontrolirati", piše Womens`s Health.

1. Odložite vilicu između zalogaja

Možda će vam učiniti glupo, ali pokušajte između zalogaja vilicu ostavljati na tanjuru, a ne držati u ruci. Dok držimo vilicu u ruci nesvjesno imamo poriv uzimati nove komade hrane i stavljati ih u usta dok još možda nismo u potpunosti sažvakali i progutali prethodni zalogaj. S obzirom da mozgu treba neko vrijeme da "pošalje" informaciju da više nismo gladni, možemo pojesti puno više nego nam je zaista potrebno. Ostavljanjem vilice usporavate svoj tempo i dajete organizmu više vremena da "shvati" je li potrebno još hrane.

Foto: pixabay

2. Prepolovite porcije

Ako se ne možete kontrolirati i prestati jesti sve dok na tanjuru imate hrane i "oči su vam gladne", prepolovite porcije. Iznenadit će vas kako ste postali siti s manje hrane. I zapamtite, ako vam nije dovoljno i osjećate glad nakon toga, uvijek možete uzeti još.

3. Uživajte u hrani

Jedenje nije samo potreba da organizmu date dovoljno energije za sve aktivnosti, to je jedno cjelokupno osjetilno iskustvo. Ako samo "trpate u sebe", a ne obraćate pažnju na ono što jedete velika je vjerojatnost da ćete pojesti više hrane osrednjih vrijednosti. Albers savjetuje da napravite pauzu od tri do pet sekundi prije nego počnete jesti i zaista se usredotočite na hranu. "Kako izgleda? Kakav ima miris?".

Usredotočite se na teksturu hrane i uživajte u zalogajima.

4. Ne gledajte TV dok jedete

Užurbani način života sve više obitelji "primorava" da radi više stvari istovremeno. Mnogi svoje obroke nakon dolaska s posla konzumiraju ispred TV-a uz mnoge isprike: "Da se malo odmorim, zaslužio sam...Bio je dug dan..." No. koji god izgovor imali, nemojte jesti i gledati TV jer će vam televizijski program odvratiti pozornost s hrane i zasigurno ćete pojesti više nego vam je potrebno.

"U prosjeku pojedemo 14 % više hrane kada jedemo gledajući TV", kaže Albers.

5. Pijte vodu pola sata prije jela

Ako jedete otprilike uvijek u isto vrijeme, popijte vode pola sata prije jela. Ako osjetite glad, napravite isto. Prvo popijte čašu vode jer mnogi često nesvjesno zamijene žeđ za glad, a bila im je potrebna tek čaša ili dvije vode i nakon toga više ne osjećaju glad.

>>VIDEO: 9 cool činjenica o rajčicama koje vrijedi znati

>>Doznajte zašto je potrebno jesti tri glavna obroka i dvije užine na dan

Komentara 1

MA
majusko
20:58 02.09.2014.

Meni je Slimies bio odlican jer ima glukomanana. Ali sad sam cula da ima u ljekarnama neki koncentrat fiberboost cisti glukomanan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije