Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaboravite meso...

Tofu i soja mogu "nabildati" vašu seksualnu želju

tofu, soja (1)
Arhiva VL
22.11.2012.
u 15:41

Visoka razina estrogena pretvorila je primate u macho tipove – suprotno od onoga što se u istraživanju očekivalo

Ljudi koji jedu tofu (sir od soje) mogu poboljšati svoj seksualni život znatno više od onih koji jedu meso, pokazala je nova američka studija. Istraživanje je pokazalo da biljni estrogeni spojevi ili fitoestrogeni mogu utjecati na razinu hormona koji pojačavaju seksualnu želju. Rezultati su dobiveni na skupini crvenih majmuna Colobus u Ugandi, no istraživači vjeruju da se isti rezultati mogu primijeniti i na ljude.

– To je jedna od prvih studija u prirodnom ambijentu koja dokazuje da biljni spojevi djeluju na psihičko i fizičko ponašanje djelujući na endokrini sustav – kaže autor studije Michael Wasserman sa sveučilišta Berkeley, koji je sa svojom ekipom majmune proučavao 11 mjeseci. Dodaje da za promjenu razine hormona i socijalnog ponašanja važnog za reprodukciju i zdravlje biljke imaju važnu ulogu u evoluciji.

Istraživači su otkrili da je mužjacima koji su češće jeli lišće tropskog stabla Millettia dure (bliski rođak soje) koje sadrži visok postotak fitoestrogena povišena razina estradiola i kortizola. Također su otkrili da izmjenom razine hormona češće nastupa agresija, ali i poboljšan seksualni život, a manje vremena majmuni su provodili u uređivanju i timarenju – važnim odrednicama u socijalnom povezivanju primata, piše Medical Daily. Iako je biljka koju su jeli puna estrogena, životinje su postale više "macho" – suprotno od onoga što se očekivalo.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije