Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na žlicu

Tko kaže da nedjeljom ne može varivo? Što se nas tiče, ovo s mahunama može svaki dan!

Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
07.08.2022.
u 07:00

Mahunarkama meso gotovo da i nije potrebno pa je dovoljno da u varivo ubacite tek mali komadić domaće pancete zbog mirisa.

S liščem komorača i šakom prosa dobit ćete cjeloviti obrok s glavnom namirnicom koja je izuzetno zdrava. Gotovo da nema vitamina i minerala koje mahune ne sadrže. Specifičan je vitamin K, vrlo važan za zdravlje kostiju, podsjeća zaljubljenica u zdravu prehranu, Nasja Duplančić, koja je osmislila ovo ukusno i zdravo varivo.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Varivo od mahuna

Sastojci:

500 g zelenih duguljastih mahuna (fažoleta)

1 luk

1 mrkva

komadić korijena celera

2-3 šnite pancete

šaka lišća komorača

šaka peršinovog lišća

2 žlice slatke dimljene crvene paprike

sol

maslinovo ulje

šaka prosa

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Priprema:

Mahunama odstranite vrhove pa ih narežite na 2-3 dijela, ovisno o duljini. Operite ih. Luk, mrkvu i celer nasjeckajte u sjeckalici na sitno. Stavite dinstati u lonac na maslinovom ulju. Napravite pesto od pancete i peršina (pomoću sjeckalice ili noža) i nakon 5 minuta što ste dinstali povrće dodajte pesto, malo posolite i dodajte mljevenu papriku pa sve dinstajte miješajući dok povrće sasvim ne uvene. Ako je potrebno ulijte malo vode da se ne zalijepi za dno. Dodajte mahune. Sve zalijte vodom i kuhajte 10-15 minuta na srednjoj vatri. Povremeno promiješajte i kušajte treba li dodati još začina. Dodajte proso i neka se kuha još 15-ak minuta dok mahune ne omekšaju. Ja volim da se osjete pod zubima, odnosno da nisu prekuhane. Stavite šaku sitno nasjeckanog lišća komorača i peršina po želji. Ako vam nije dovoljno gusto u šalicu stavite žličicu integralnog brašna, promiješajte s malo hladne vode da se rastopi pa ulijte u varivo. Nakon 5 minuta će se zgusnuti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije