Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gastrodvoboj

Tko je bolje sljubio ananas, tikvicu i lungić?

Gastrodvoboj
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/7
13.07.2018.
u 13:52

U prvom Gastrodvoboju kuhače su ukrstili glazbenik Ricardo Luque i profesor etike i vjeronauka Tomislav Galović pripremajući ražnjiće od svinjskog lungića omotane slaninom s prilogom od povrća

Ljeto je već odavno u gradu, a srpanj znači da je vrijeme i za prvi u nizu Gastrodvoboja. Ovog srpanjskog dana kuhalo se u studiju Gorenja, a između kuhara s dušom i profesora etike složan je bio žiri - presudilo je iskustvo. Nekima je kuhanje tlaka, a neki se i pored silnih obaveza ne libe izdvojiti vrijeme i stati pred štednjak kako bi priredili najfinije gastronomske delicije, a baš u drugu kategoriju spadaju i dvojica natjecatelja čiji su mirisi napunili prostorije Gorenja u Slavonskoj.

Iako bi rijetki kimnuli glavnom na namirnice koje su se sljubljivale ovaj put, pod stručnim vodstvom Ricarda Luquea, pobjednik našeg natječaja, profesor etike i vjeronauka Tomislav Galović, pripremio je jelo koje doista potvrđuje da mu kuhača stoji kao kreda u ruci. Kuhanje ne prestaje ni preko ljeta, a u ovom nesvakidašnjem Gastrodvoboju gdje je Ricard Luque bio više prijatelj nego suparnik nervoze nije bilo.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Žiri i svi posjetitelji Gorenje centra mamili su se mirisima ovog neobičnog spoja namirnica i jedva čekali počastiti svoje nepce. Na repertoaru ovog sunčanog srpnja bili su ražnjići od svinjskog lungića omotani slaninom s prilogom od povrća. Ništa zahtjevno, rekli bi mnogi, no sljubiti ananas, tikvicu i lungić nije baš tak lako. Koje su tajne savršene kompozicije te zašto baš ove namirnice otkriva Ricardo Luque, koji se ne smatra profesionalnim kuharom, a više od svega voli drugima pokazati ono što zna kada je riječ o kombiniranju okusa.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

- Tomislav se malo šokirao kada je vidio raznovrsnost namirnica, no na kraju se i iznenadio kako se to može sljubiti te potvrdio da će od sada i dalje eksperimentirati. Priprema ovog jela nije komplicirana, radi se s jednostavnim namirnicama koje smo obogatili novim idejama. Tajna suhog lungića krije su u marinadi, a kontrast u okusima postigli smo koristeći ananas i tikvice. Ananas je intenzivnijeg okusa, a tikvica je u ovom jelu bila ona koja ga neutralizira. Uz to smo poslužili mrkvu i karamelizirani luk, gdje smo isto ciljali na kontrast, kako bismo jedne strane dobili slatko od mrkve i s one druge kiselost koju smo pojačali i dodavanjem bijelog vina - rekao je Ricardo ukratko o komponentama recepta. Da je kuhanje gotovo kao čarobnjaštvo potvrdili su i tako što uz lungić servirali svojevrsni umak od čokolade s narančom i tako potvrdili da nespojivo gotovo ne postoji.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Iako bi mnogi pomislili kako nije fer da recept donosi upravo profesionalni kuhar ovaj recept smišljen je za ovu prigodu.
- Ja dosta eksperimentiram, a ove namirnice sam prvi puta koristio i pripremio u ovoj kombinaciji - dodaje Luque koji između ostalog ne krije ni oduševljenje prirodnim sokom koji su servirali uz jelo. Pravo ljetno osvježenje od ananasa, manga i naranče rezultat je korištenja Gorenje sokovnika, a baš takav jedan u svojoj kuhinji Ricardo želi imati pod svaku cijenu.

S obzirom na to da radi kao profesor Tomislav si ne može priuštiti kuharske dvoboje koji traju i po nekoliko mjeseci, a upravo u ovom kraćem formatu vidio je svoju priliku kako bi zadovoljio svoje potrebe za novim kulinarskim iskustvom.
- Inače preferiram mediteransko kontinentalnu kuhinju, a ovaj put sam imao priliku okušati se u nečem novom i dobiti uvid kako to u vidu organizacije funkcionira u nekim profesionalnim kuhinjama. Zadovoljan sam svojim sudjelovanjem, a vjerujem da je presudilo upravo dugogodišnje kuharsko iskustvo - ističe Tomislav.

Iako je žiri za Tomislavovo meso imao samo riječi hvale i dao mu laganu prednost, u ovom Gastrodvoboju između ostalog presudio je i prilog. Iako nisu znali koji je tanjur čiji, nakon dugog vijećanja odlučili su se za Ricardov, a njegov čin sljubljivanja namirnica neki su nazvali i provokativnim.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

- Za mene je ovaj dvoboj bio izuzetno zanimljiv, a već me na početku zaintrigirao veliki broj namirnica u receptu koje treba znati i složiti. Presudilo je pravo to što je Ricardo na jedan zanimljiv i provokativan način spojio slane i slatke okuse, odnosno voće i povrće s vrlo ukusnim mesom. I drugi natjecatelj se pokazao kreativan, a možda mu je nedostajalo samo malo smjelosti kako bi bio jednak ili čak bolji od Ricarda - rekla je urednica gastronomskog priloga Gourmet svjesna kako tajna uspjeha ovog recepta ne leži u zahtjevnosti namirnica, već upravo kompaktnosti koja se donosi na tanjuru.

- Kombinacija slatkog s kiselim bila je jako zanimljiva, a bile su prisutne i namirnice koje u svakodnevici ne bismo koristili tako. Danas je presudila cjelokupna kompozicija - složili su se iz Gorenja dodavši kako su razmjena iskustava i znanja, zajednički rad i prezentacija rada Gorenje aparata upravo ono kako su ovaj Gastrodvoboj i zamišljali.

Ovo je tek početak, a novi Gastrodvoboji tek nas očekuju. Kandidati, zanimljivi recepti čija se tajna ne krije u zahtjevnosti pripreme i usuđujemo se reći filozofija sljubljivanja okusa ono su što Gastrodvoboj čine posebnim. Sljedeći na repertoaru je već u rujnu, a ako ste željni novih znanja i u potrazi za novim kulinarskim iskustvom, možda ste baš vi naš idealan kandidat.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije