Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavlje vina

Tko će platiti rundu na račun – Svetog Martina

'za gra   031105 ...      drele...sv. martin u zagrebu..martinje..cvjetni trg    snimio miso lisanin'
'Miso Lisanin'
06.11.2010.
u 10:00

Domaćini se nadaju da će za Martinje imati raspoloženije i goste šire ruke nego što im u posljednje vrijeme sjedaju za stol

Hoće li se trend preokrenuti, a gosti se barem na dan krštenja vina, kao u dobra stara vremena, opet nadmetati tko će platiti rundu? Ugostitelji se za Martinje spremaju kao da će biti baš tako kada Sveti Martin 11. studenog, pretvarajući mošt u vino, izgovori svoje znano: “Mošt je pokršten, jedite i pijte, svega se vžijte, za tanec noge nabrusite i za mužiku vuha pripremite”.

 

 

U Kutjevo za 200 kuna

 

– Zaživio je taj običaj, Martinje se slavi i mnogi će kolege u svojim restoranima imati martinjsku večer. Ali kriza je, u ugostiteljstvu to osjećamo svakodnevno, pa će vjerojatno i Martinje proći u takvu ozračju. Davno su prošla vremena kad su se gosti borili tko će platiti rundu, sad svi čekaju da netko drugi posegne za novčanikom – kaže zagrebački ugostitelj Zlatko Puntijar.

 

Ponude ne nedostaje. Za martinjsko slavlje na sam dan, a često i pomaknuto na vikend, u subotu, potrebno je najmanje stotinjak kuna. Primjer je koprivnički hotel Podravina. Istodobno, za nešto bogatiji cjelovečernji program na seoskom turizmu Stara Marča u Kloštar Ivaniću naplatit će 300 kuna. Na Vuglec Bregu, pak, vinska fešta stoji 275 kuna, a tko želi prenoćiti i ujutro se okrijepiti doručkom, trebat će mu 550 kuna.

 

Nude se i jednodnevni izleti. Za posjet kutjevačkom kraju i podrumima iz Zagreba potrebno je dvjestotinjak kuna. U cijeni je i neizostavna degustacija vina te ručak.

 

 

Može i u svom podrumu

 

Agencije tradicionalno nude i dvodnevna, trodnevna putovanja u Opatiju, Malinsku, Umag... Dva polupansiona stoje od 499 kuna u Malinskoj na Krku (hotel Malin s četiri zvjezdice) do 570 kuna u umaškom hotelu s pet zvjezdica.

 

Zanimanje je veliko, i to čak usprkos aktualnoj kupnji putovanja u zadnji tren – kaže izvršni direktor za korporativne komunikacije adriatica.neta Kristijan Gržetić.

 

Martinjska je prigoda takva da dosta prepušta i mašti pa se krštenje vina može veselo proslaviti i u vlastitu podrumu, klijeti ili kod kuće. Bitno je samo s novokrštenim vinom u krvi ne sjedati za upravljač.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije