Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loše vijesti

Tinejdžeri koji puše marihuanu imaju pet puta veće šanse za ove zdravstvene probleme

trava
Foto: Oliver Berg/DPA/PIXSELL
1/2
17.04.2018.
u 20:45

Preko 6000 osoba pratili su znanstvenici iz Finske u ovom istraživanju i dokazali da marihuana pojedine korisnike može dovesti do želje za samoubojstvom

Loše vijesti za sve uživatelje marihuane dolaze iz Finske. 

Naime, tamošnji znanstvenici objavili su da ranijim početkom konzumiranja marihuane povećavate rizik razvoja psihotičkih i mentalnih problema u kasnijoj životnoj dobi. Činjenica koja posebno plaši je da marihuana povećava taj rizik za pet puta

Preko 6000 osoba pratili su znanstvenici iz Finske u ovom istraživanju i dokazali da marihuana pojedine korisnike može dovesti do želje za samoubojstvom.

Znanstvenici sa Sveučilišta u finskom gradu Oulu tvrde da je razlog razvoja psihoza taj što je mozak kod tinejdžera ranjiviji nego kod odraslih. 

- Jako je važno da pratimo sve mlade korisnike marihuane koji prijave bilo kakve simptome jer postoji velika mogućnost razvitka psihoze u kasnijoj dobi - rekao je Antti Mustonen, voditelj istraživanja.

- Moramo težiti zaustavljanju uživanja marihuane u mlađoj dobi. Svakodnevnim pušenjem "trave" povećava se rizik od psihoze za čak 159 posto, otkrilo je istraživanje u Kanadi prošle godine - zaključio je Mustonen. 

Kako navode znanstvenici sa Sveučilišta u Montrealu, najčešće psihoze i bolesti koje marihuana izaziva su paranoja, izvantjelesno iskustvo i depresija. 

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
21:22 17.04.2018.

HRT sa Stankovićem i Beljakom to propagira, odnosno reklamira bez konzekvenci, doduše samo ako se ponudi.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
08:05 21.04.2018.

Neki moji poznanici govore i da cigarete nisu opasne za zdravlje. Nas stari balkanski mentalitet, sve sto nam ne odgovara je laz. Zato se kod nas toliko pusi i zato imamo toliko ljencuga neradnika.

Avatar Neobavezno
Neobavezno
21:14 17.04.2018.

Ahahah bas ste nasli u kojoj cete drzavi raditi test, pa zar finska nema najvecu stopu samoubojstava....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije