Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
morate je imati

Ova biljka čisti pluća, jača organizam, liječi anemiju i probavne smetnje

timijan
Foto: Thinkstock
01.08.2015.
u 07:00

Timijan stimulira rad svih organa i jača organizam. Djelotvoran je protiv kašlja i drugih problema s plućima, a njegova ljekovitost poznata je od davnina

Pojedine začine jednostavno morate imati u svojoj kuhinji. Ne samo zbog okusa koje daju vašim jelima, već i učinka na vaše zdravlje.

Jedan od neizostavnih začina je i timijan. Timijan stimulira rad svih organa i jača organizam. Djelotvoran je protiv kašlja i drugih problema s plućima, a njegova ljekovitost poznata je od davnina.

Upotrebljava se za liječenje anemije, groznice, probavnih smetnji, mamurluka, a smatra se da je učinkovit protiv svih vrsta grčeva i da ublažava tegobe tijekom PMS-a.

Osim toga, timijan čisti pluća od sluzi, ali i djeluje protiv svih vrsta grčeva, od kašlja, bronhitisa, astme i otežanog disanja.

Ima blagotvorno djelovanje na želudac i smiruje organizam stoga se preporučuje svima koji pate od depresije, uznemirenosti, nesanice, noćnih mora, ali i glavobolja.

Čaj i sirup od timijana

Oko 4 grama timijana prelijte sa 200 ml vrele vode i ostavite poklopljeno 15 minuta. Procijedite i popijte. Savjetuje se piti od dvije do tri šalice takvog čaja dnevno, ali uvijek svježe pripremljenog.

Sirup se priprema tako što se u jednu litru vrele vode stavi 100 grama timijana i 1600 grama šećera te se sve zajedno kuha dok voda ne poprimi izgled sirupa. Sirup se konzumira prohlađen, a kada imate problema s kašljem ili bronhitisom, savjetuje se uzeti šest jušnih žlica sirupa dnevno.

>> Bogata je vitaminom C, karotenom, bjelančevinama... čudotvorna biljka hrani i liječi

Komentara 2

Avatar Semper5
Semper5
12:22 02.08.2015.

Preporuča: dr. Oz :))))))

AR
aris2
12:35 02.08.2015.

je li ljekovit ili ne, ali daje odličan miris i okus nekoj hrani...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije