Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjetovao stručnjak

Test od jedne sekunde otkrit će je li vaša zaštitna maska učinkovita

shutterstock
27.07.2020.
u 10:55

Iako su sve maske dobre, neke su učinkovitije jer imaju više materijala

Maske se sada moraju nositi u svim zatvorenim prostorima, prema preporukama Stožera civilne zaštite. Maske moraju pokrivati usta i nos, a mogu to biti one koje su namijenjene samo jednoj uporabi ili one kojima se može koristiti više puta uz pravilno pranje i korištenje. No najvažnije je da budu učinkovite, a to možete lako provjeriti trikom od samo jedne sekunde, prenosi mirror.co.uk.

Simon Kolstoe, viši predavač za zdravstvo utemeljeno na dokazima na Sveučilištu u Portsmouthu, objašnjava da je najbolji test za provjeru učinkovitosti maski test sa svijećom. On je vrlo jednostavan, a treba samo jedna sekunda da se izvede. Sve što trebate napraviti jest staviti svoju masku, upaliti svijeću i pokušati ugasiti svijeću dok nosite masku.

Ako uspijete ugasiti svijeću ili pomaknuti plamen, maska propušta previše zraka i nije učinkovita protiv širenja kapljičnih infekcija. Ako plamen ostane upaljen i ne pomičete ga svojim dahom, vaša maska dovoljno je učinkovita. – Iako je stvar u jačini daha i udaljenosti od svijeće, određene maske nemaju dovoljno materijala da bi spriječile širenje virusa. Maska u kojoj je najteže ugasiti plamen jest najbolja prepreka za širenje virusa – kaže Kolstoe.

Pitali smo građane pridržavaju li se mjera i nošenja maske u zatvorenim prostorima:

Komentara 4

DU
Deleted user
22:35 29.07.2020.

Masku nosis dok nije pljesniva i puna gljivica a onda je okrenes kao zmazane gace tako da u tom okruzenju ni virus nemoze prezivjeti

Avatar Edgedancer
Edgedancer
11:17 27.07.2020.

"Ideja maski je da ljudi koji nisu bolesni i nemaju simptome ne šire virus dalje”.-Lauc

SK
SkvikiZg
12:06 27.07.2020.

kak daleko treba biti svijeca id ustiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije