Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije samo za cugere

Tamna idu uz gulaš, svijetla uz grickalice. Nekoliko ljetnih savjeta za uživanje u pivu

Domagoj Jakopović Ribafish
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
07.07.2014.
u 18:07

Kod nas dostupno samo pet vrsta piva iako ih pivski svijet razlikuje stotinjak

Premda se Hrvati na ljestvici najvećih pivopija nalaze na visokom 10. mjestu među svim narodima svijeta, guštamo u jako malom broju različitih piva.

I kada je riječ o okusima i kvaliteti, na našem tržištu dostupna su većinom jeftinija, komercijalna piva, dok se ona kvalitetnija, koja se bez srama mogu poslužiti i uz luksuzni ručak, rijetko gdje mogu kupiti, a još rjeđe naručiti negdje u restoranu.

No, kako biste što bolje mogli uživati u pivu ma kakvo ono bilo, zasigurno će pomoći savjeti jedinog hrvatskog sommeliera za pivo. Domagoj Jakopović Ribafish, ujedno i glasnogovornik hrvatskog Društva ljubitelja piva, za početak je objasnio da je kod nas dostupno samo pet vrsta piva iako ih pivski svijet razlikuje stotinjak, od kojih se u Engleskoj svakodnevno pije čak 40-ak.

Kod nas su najzastupljenija svijetla piva, a uz njih pijemo i tamna, pšenična, voćna te vrhunska piva (samostanska, trapistička i slično).

Testirajte pivo!

– Svaki čovjek ima svoj tip piva i tu nema potrebe davati ocjene koje je pivo dobro, koje loše, no važno je onda to pivo piti na pravoj temperaturi i prilagoditi mu jelo kako bi užitak bio još veći – savjetuje Jakopović, koji je nedavno u Londonu dobio priznanje za pivskog sommeliera.

Ljubiteljima piva, ali i onima koji to tek trebaju postati, predložio je da nadolazeće vruće ljetne dane i nogometne utakmice iz Brazila iskoriste za pronalazak piva koje im najbolje odgovara.

– Kupite nekoliko vrsta piva i recimo pola kilograma paškog sira pa guštajte u otkrivanju razlika. Nakon testa svatko će već moći sastaviti listu piva koja im više ili manje leže, što je uvod u pivski svijet – kazao je Jakopović. Razbio je i mit da pivo mora biti ledeno hladno da bi se u njemu uživalo te priznao da je i sam prije nekoliko godina bio u sličnoj zabludi. Naime, nije mu bilo jasno zašto je pivo Westvleteren zaslužilo te

Kupite nekoliko vrsta piva i recimo pola kilograma paškog sira pa guštajte u otkrivanju razlika. Nakon testa svatko će već moći sastaviti listu piva koja im više ili manje leže, što je uvod u pivski svijet

godine nagradu za najbolje na svijetu.

– Gledali smo rukometnu utakmicu s Francuzima i razbijali smo ih, što je bio povod da otvorim najbolje pivo. No, nitko u društvu nije bio posebno oduševljen pa sam već počeo sumnjati u nečiji zdrav razum – prepričao je Jakopović dodavši da je pola sata na sobnoj temperaturi promijenilo i pivo i njegovo mišljenje.

– Kada se čaša orosila, a pivo u njoj malo podiglo temperaturu, bilo je pitko kao tekuća nutella – kazao je Jakopović savjetujući da se temperaturi piva posveti posebna pozornost, no da je osnovno da se sva piva osim specijalnih (koja se piju na temperaturi od 8 do 13 stupnjeva) piju na temperaturi od 5 do 9 celzijevaca.

Pred goste s buteljom

Osim temperature, za okus i užitak ispijanja piva ništa manje nije važan ni oblik čaše. Tako Jakopović pijenje piva iz limenke i plastičnih čaša drži nužnim zlom jer ono u njima gubi svoje brojne karakteristike.

– Najjednostavnije je zapamtiti da se specijalna piva piju iz široke čaše ili tulipan čaše, svijetla piva iz visoke ili krigle, tamno iz male u obliku boba iako se može i iz krigle, a pšenično iz visoke, po mogućnosti sa širokim rubom. Voćna piva piju se iz čaše za pjenušac, a točena iz krigle – napomenuo je sommelier, koji uz temperaturu piva i oblik čaše iz koje se pije, ističe i da se pivo mora piti uz odgovarajuća jela.

Tako svijetla piva idu uz svijetla jela i grickalice, tamna uz jača jela, a pšenična uz sireve i pite.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Specijalna, jača piva idu sama za sebe, kazao je Jakopović i dodao da se mogu poslužiti kao aperitiv ili desert te da se mogu služiti uz desertne sireve kao što je gorgonzola. Voćna se pak piju uz deserte, čokoladu, kekse ili uz cigaretu.

Kaže da nije uvijek potrebno pred goste staviti punu bocu piva, već da se u posebnim trgovinama mogu naći buteljirana piva koja se mogu razdijeliti kao vino.

Cijena specijalnih piva kreće se po butelji od 40 do čak 250 kuna što je najbolji dokaz da pivo zaslužuje svoje mjesto i za stolom i restoranu, što danas nije slučaj – zaključio je Jakopović.

1. SVIJETLO PIVO

Piti ohlađeno na temperaturi od 5 do 9 stupnjeva Celzijevih iz visoke čaše ili krigle. Pristaje uz svjetliju hranu kao što je piletina i slično, a ide i uz grickalice i sendviče. Pristaje i uz jaču hranu ako se ne želi nadvladati okus hrane (ćevapi s lukom). Točiti uz stijenku čaše.

2. TAMNO PIVO

Piti ohlađeno na temperaturi od 5 do 9 stupnjeva iz male čaše u obliku boba, no može i iz krigle. Riječ je o jačem pivu koje savršeno pristaje uz gulaše, divljač, jaču začinjenu hranu, ali može se piti i uz čokoladu i deserte. Točiti uz stijenku čaše.

3. SPECIJALNO PIVO

Piti ohlađeno na temperaturi od 8 do 13 Celzijevih stupnjeva, i to najbolje iz tulipan čaše, no može i iz široke čaše. Riječ je o jačem pivu s više od 6 posto alkohola pa se takvo pivo pije samo za sebe kao aperitiv ili desert, a toči se uz stijenku čaše

4. VOĆNO PIVO

Piti ohlađeno na temperaturi od 5 do 9 stupnjeva iz čaše za pjenušac. Najbolje ga je piti uz deserte, čokoladu ili kekse, dobro pristaje i uz cigaretu. Voćno pivo se iz boce u čašu toči pod kutem, kao da je na satu 10 i 10. Posebno ga vole žene

5. PŠENIČNO PIVO

Piti ohlađeno na temperaturi od 5 do 9 stupnjeva i iz visoke čaše, najbolje na vrhu zavinute. Piti uz sireve, lagane kolače i pite. Toči se tako da se natoči 80 posto, i to polako, a onda se promućka zbog taloga pa se pjenica utoči naglo

>>Ljubitelji, izazivamo vas! Jeste li znali ovih 9 činjenica o pivu?

>>I sami su priznali! Ovo je 10 laži koje muškarci govore ženama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije