Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Svi znaju za skipera, ali postoji sezonski posao koji je na brodu jednako važan i sve popularniji kod nas

Tečaju za hostese
Foto: Promo
1/8
04.03.2020.
u 09:00

Domaćica na brodu je, uz skipera, jedna od najvažnijih karika za pravi doživljaj jedrenja

Turizam je za Hrvatsku uvijek značio puno pa se tako svi trendovi pomno prate, a najmanje promjene pažljivo analiziraju. Jedna od popularnijih podvrsta turizma, nautička scena, iz godine u godinu doživljava sve bolje rezultate, te se uvelike promijenila u zadnjih nekoliko godina. Turisti koji se odlučuju na ovaj vid odmora na Jadranu žele se odmarati i uživati maksimalno. Upravo iz te potrebe usluga domaćice u stalnom je rastu i sve je popularnija.

Jedan od trendova koje prate charter agencije je ponuda sve većih i opremljenijih jahti, katamarana i jedrilica te sve viša kvaliteta usluge. Upravo zbog toga većina chartera, osim najma plovila usluge skipera, nudi uslugu domaćice i/ili kuhara na brodu. Ovaj sezonski posao idealan je za komunikativne osobe koje vole prirodu, more i kuhanje te pritom imaju mogućnost dobro zaraditi. Prije nego što se otisnu u ovaj zanimljivi poslovni izazov, potrebno je ovladati engleskim jezikom, položiti ispit za voditelja brodice B kategorije, i naučiti se snalaziti u brodskoj kuhinji. Osim toga, važno je savladati osnovne stvari važne za boravak na brodu kako bi domaćica mogla biti od pomoći skipperu. Primjerice kako prići doku i vezati brod, ali mora savladati i neke navigacijske vještine i sposobnost za rješavanje osnovnih mehaničkih problema, kao pomoć skipperu. Sva ta znanja i vještine mogu se steći i na Skiperskoj akademiji. Sve osnovne stvari oko broda domaćica će naučiti na tečaju, a svoje znanje moći će nadograđivati uz rad na brodu sa skiperom koji je završio tečaj „Postani skiper“.

Foto: Arena Hospitality Group

A kako doista izgleda život domaćice na brodu, opisala nam je i jedna uspješna polaznica skiperske akademije.

U potrazi za dinamičnim poslom i dobrom zaradom, sasvim slučajno od prijateljice, saznala sam da postoji posao domaćice na brodu. S obzirom da sam ostala bez posla i dotadašnji uredski posao odlučila zamijeniti s nečim što je puno izazovnije i dinamičnije, pomislila sam zašto ne probati. Bez obzira što nikada prije nisam kročila na brod odlučila sam zakoračiti u tu brodsku avanturu.

Posao domaćice je prije svega dinamičan, a samim time svaki dan nosi pregršt izazova. Svaki dan je drugačiji i svaki dan je prilika za novo životno iskustvo.

Kada me pitaju koje su kvalifikacije potrebne da bi se zaposlili kao domaćin/ca, uvijek naglašavam da je iznimno važno da je osoba prilagodljiva, komunikativna, snalažljiva i da zna kuhati. Usudila bih se reći da su dvije najbitnije uloge u poslu komunikacija sa gostima broda i pripremanje, odnosno, posluživanje hrane na brodu. Uz sve to, potrebno je znanje engleskog jezika jer 99% gostiju su stranci, a ukoliko postoji znanje još kojeg stranog jezika, to može biti samo prednost. Dosta često se susrećemo sa strahom potencijalnih “domaćica” kada spomenemo pripremanje hrane, ali bitno je naglasiti da se tu ne očekuju znanja i vještine vrhunskog kuhara, već pripremanje jednostavnije hrane koja je prilagođena, ponekad maloj i neopremljenoj brodskoj kuhinji. S druge strane, ukoliko je netko voljan učiti, uvijek svoje znanje u kulinarstvu može dalje razvijati i potom se zaposliti kao kuhar na brodu.

Ja sam bila baš jedna od tih koja se naprosto zaljubila u brodsku „kužinu“ i već nakon prve godine počela raditi kao kuhar.

Foto: Arena Hospitality Group

Kako izgleda jedan sasvim “običan” poslovni dan domaćice na brodu?

Kao što sam već naglasila, komunikacija sa charterom i gostima je iznimno važna. Charter je taj koji prodaje uslugu i ovisno o prodanoj usluzi i željama gostiju, ovise i obaveze domaćice na brodu. Prvenstveno treba shvatiti da je turizam uslužna djelatnost i da naša sadisfakcija treba biti sretan gost.  Za početak je potrebno dogovoriti sa gostima u koliko sati se ujutro bude kako bi se mogao planirati doručak i polazak prema sljedećoj destinaciji. Iznimno je važno da doručak bude na vrijeme kako bi ostatak dana išao po planu i programu kako je dogovoreno sa gostima. Nakon što se završi sa doručkom i eventualnom kupovinom koju je domaćica trebala obaviti prije polaska, odvezuje se brod i kreće se dalje. Posao domaćice je da pomogne skiperu sa spremanjem broda za polazak. Uobičajeno je da se na pola puta do sljedećeg odredišta staje na kupanje i na ručak te je tu posao domaćice pripremiti ručak i poslje ručka počistiti. Biti će situacija kada će gosti umjesto ručka odabrati da im domaćica sprema večeru, a ručak će pojesti negdje vani, ili će ga jednostavno preskočiti. Bitno je utvrditi da domaćica priprema dva obroka, a sve to ovisi o željama gostiju na brodu. Poslovi domaćice koji slijede nakon ručka su održavanje čistoće unutar broda i posluživanje kave ili nekih drugih pića. Predvečer, ukoliko se ne radi večera, slijedi onaj najdraži dio dana kojega svi željno iščekujemo, a to je slobodno vrijeme i hladno pivo dok razmjenjujemo iskustva s kolegama koji također rade kao dio brodske posade.

Foto: Arena Hospitality Group

Smatram da bi bilo fer naglasiti i stranu posla koja nije toliko bajna, a ruku na srce, svaki posao sa sobom nosi i neke minuse. Meni osobno, najteže je padalo, seljenje stvari sa broda na brod svakih 7 dana. Aranžmani koje prodaju charteri u većini situacija traju sedam dana i nakon toga se kreće na drugi brod gdje je zatražena domaćica ili kuhar. No međutim, već nakon par tjedana i na to sam se bila navikla. To je nešto što je meni najteže padalo u počecima rada na brodu, a za ostatak kolega mogu sa sigurnošću reći, najteže pada spavanje u malim kabinama namjenjenim za posade broda. Ovisno na kojem brodu se radi, ovisi i veličina kabine za posade, ali moram naglasiti da je to daleko od luksuza. Meni je to recimo predstavljalo najmanji problem jer budeći se svakoga jutra u novoj prekrasnoj uvali, brzo zaboravim na tih par nedostataka koje posao brodske posade nosi na sobom. Sumnjam da bih ikada obišla sva ta mjesta da ne radim na brodu i to je za mene dovoljno veliki plus da „zažmirim“ na neke nedostatke koje sa sobom nosi ovaj posao.

Foto: Arena Hospitality Group

Jedan od najboljih osjećaja je kada znaš da kao mlada osoba u isto vrijeme možeš putovati, odlično zarađivati i biti sam svoj šef.

Svakako savjetujem da svoje početno znanje za rad na brodu kao domaćin/ica potražite na „Tečaju za hostese“ u izvedbi Skipper4you agencije i potom uživate u svojim prvim „brodskim koracima“.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije