Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istarski gradić

Svetvinčenat šampion kontinentalne Turističke patrole Večernjeg lista

svetvincenat: kastel grimani
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
1/14
11.05.2021.
u 20:43

Obnovljeni kaštel, kuće za odmor i staze privlače goste. Istarski gradić dobio je 95 bodova.

Priveli smo kraju kontinentalnu Turističku patrolu Večernjeg lista, drugu koju smo “odvozili” u uvjetima pandemije, predstavljajući vam mjestašca u unutrašnjosti i predlažući kamo otići na izlet u prirodi. Nakon što smo obišli Bednju, Svetvinčenat, Pleternicu, Križnicu, Jastrebarsko, Barilović, Sveti Martina na Muri, Veliki Grđevac, Skrad, Perušić, Staru Kapelu, Nijemce, Klanjac, Legrad i Popovaču i zbrojili bodove, iskristaliziralo se da je ovogodišnji šampion turizma na kontinentu bajkovito srednjovjekovno mjestašce – Svetvinčenat u Istri.

Ocjenjujući urednost, izgled i čistoću mjesta, gostoljubivost domaćina, smještaj, sadržaje za djecu, biciklističke staze i sadržaje za rekreaciju, pješačke staze i šetnice, kulturne sadržaje, izletišta te opći dojam Svetvinčentu, koji se profilirao kao destinacija obiteljskog turizma, od mogućih stotinu dodijelili smo 95 bodova.

Švicarci i bed&breakfast

Naš je prvi susret s ovim mjestašcem koje osim službenoga ima još dva imena – Savičenta i San Vincenti – i u kojem je dvjestotinjak stanovnika, dok je u cijeloj općini njih oko 2200, donio pozitivnu ocjenu susretljivosti i gostoljubivosti. Došli smo predvečer, na bookingu nije bilo smještaja u samome mjestu pa smo za pomoć priupitali prodavačicu u Butigi. Okrenula je sve brojeve telefona kojih se sjetila, jedni su joj iznajmljivači preporučivali druge, ali što zbog izolacije domaćina što zbog popunjenosti apartmana naposljetku smo se snašli u desetak kilometara udaljenom mjestu od Svetvinčenata. Međutim, volja prodavačice da nam pomogne nama je značila kao da je u tome i uspjela.

svetvincenat: kastel grimani
1/13

Sutradan ujutro u Svetvinčenatu su nas dočekali kiša i hladnoća, međutim, to nije pokvarilo doživljaj ljepote središnjega trga, Place, uz koji se nalazi jedan od najstarijih kaštela na poluotoku – impresivni dvorac Morosini-Grimani. Njegova je izgradnja započela još u 13. stoljeću, tijekom povijesti promijenio je nekoliko vlasnika, više je puta stradao u sukobima i požarima pa je nekoliko puta obnavljan.

Posljednje njegovo uređenje završilo je prošle godine i sada je kaštel za posjetitelje otvoren subotom i nedjeljom, od 10 do 17 sati. Do 1. lipnja promotivne su cijene ulaznica – za odrasle 50, a za djecu, studente i umirovljenike 30 kuna. Četveročlana obitelj posjet kaštelu platit će 130 kuna. Matea Stanić, direktorica tvrtke koja upravlja kaštelom, provela nas je dvorcem, igrali smo se s njom spašavajući kaštel, doznali priče o lokalnim legendama, kroz igru razgledavali i učili.

Dočekali su nas tu živući portreti, 3D simulacije, zavirili smo u kapetanovu sobu na vrhu dvorca iz koje pogled seže sve do mora... U prizemlju kaštela su suvenirnica te kušaonica i prodajni prostor najboljega što Istra nudi – sira, ulja, pršuta, tartufa, pedesetak etiketa istarskih vinara okupljenih u Vinistri... U dvorcu se mogu održavati i svadbe za četrdesetak uzvanika, konferencije, radionice, edukacije...

Oni koji ne žele u razgledavanje s vodičem, mogu zaigrati Escape Castle Svetvinčenat. Radi se o inovativnom i jedinstvenom konceptu na svijetu, a igra se bazira na povijesnim zapisima i istarskim legendama, pa je u ta “putešestvija” uključen i istarski vampir Jure Grando. Igra obuhvaća prostor cijelog kaštela Morosini-Grimani, infopunkt, sve tri kule, tamnicu, oružarnicu i tron. U njoj igrači moraju proći sedam viteških iskušenja kako bi otkrili tajnu kaštela.

11.04.2021., Svetvincent - Kastel Morosini-Grimani. Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL, ilustracija

Igrati se može i u Kući vještice Mare u kojoj će vas dočekati hologram travarke Marije Radoslović i uz pomoć suvremenih tehnologija – 3D mappinga, virtualne i proširene stvarnosti – vratiti u prošlost. U kući vještice nalazi se i interaktivna knjiga u kojoj ćete upoznati mitska bića Istre.

– Lijepo ste me iznenadili – kazala nam je Matea Stanić kada smo joj javili da je Svetvinčenat ovogodišnji pobjednik naše patrole.

U kaštelu se pripremaju za srpanj kada će biti prvi rođendan obnovljenog dvorca zbog čega će otvoriti vrata svima. Bit će tu, dozvole li epidemiološke mjere, predstava i koncerata, radi se i na obogaćivanju gastroponude, a u pripremi je i nova priča o duhovima i vinu.

– Kroz kaštel razvijamo destinaciju i potičemo nove sadržaje – objašnjava direktorica.

Na području općine je i više od 400 kuća za odmor s bazenima, njih četrdesetak je s pet zvjezdica. Od 2450 registrirana ležaja najviše je onih smještajnih kapaciteta s četiri zvjezdice. Na trgu povijesne jezgre mjesta prije dvije godine otvoren je bed&breakfast Foscari s osam soba za smještaj 16 osoba. Otvorila su ga dvojica Švicaraca i mnogi kažu da je to upravo sadržaj koji je nedostajao Svetvinčentu.

– Najam kuće za odmor s bazenom kapaciteta za šest osoba u špici sezone u prosjeku stoji 50 eura po osobi dnevno – objašnjava direktor turističke zajednice Dean Pustijanac.

Govori nam on zatim o festivalima koji se ovdje održavaju. Uz najpoznatiji Srednjovjekovni festival tu su još i Festivalu plesa, i Festival sira, u sklopu kojeg se održava izbor za najkozu. Tu je i Fešta mladega vina na kojoj izlažu ponajbolji istarski vinari i na kojoj se uživa u tradicionalnoj kuhinji – fužima, pjukancima, njokima, jelima ispod peke... Svetvinčenat je poznat i po neverbalnom kazalištu, a prije desetak godina osnovana Udruga kaštel iznjedrila je manifestacije srednjovjekovnih noći koji se u kaštelu održavaju srijedom od lipnja do rujna.

11.04.2021., Svetvincent - Kastel Morosini-Grimani. Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL, ilustracija

EDNE destinacija

U cijeloj su Istri uređene biciklističke staze pa ni Svetvinčent nije izuzetak. Tako 33,5 kilometra duga staza koja spaja kulturnu i prirodnu baštinu Istre počinje ovdje, a prolazi kroz Viduline, Krančiće, Bale, Prianovac i Burić odakle se vraća prema Svetvinčentu i završava ispred kaštela Morosini-Grimani. Ima Svetvinčent i 35 kilometara dugu poučna staza Dinneridi trail koju je moguće osim biciklom obići i pješice, quadom i konjima. Na njoj se sudionici susreću s logičkim zagonetkama smještenim u dvorištu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Rješavanjem zagonetki prikupljaju obrok i upoznaju lokalne proizvođače. Na ruti je u selu Pekici obitelj Pekica, uzgajivači lavande i vlasnici izletišta na kojem je ova mirisna mediteranska biljka na – tanjuru. Ima je u juhama, skuti, umacima, slasticama, rakiji...

Mi smo se za našeg posjeta Svetvinčentu uputili u selo Smoljanci koje se nalazi u sastavu općine. Ondje smo posjetili Stanciju 1904. kroz koju nas je provela vlasnica Draženka Moll, počasna konzulica Švicarske i pionirka agroturizma u Istri. Na imanju su kuća za odmor i tri apartmana, sav je smještajni kapacitet kategoriziran s četiri zvjezdice, a Stancija 1904. proglašena je EDNE destinacijom jer su smještajne jedinice i okolica prilagođeni baš svima; i starijim osobama, i osobama s invaliditetom, a jelovnici i cjenici su ispisani i na Brailleovu pismu.

11.04.2021., Smoljanci - Stogodisnje imanje Stancija 1904. jedno je od pionira agroturizma u Istri. Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL, ilustracija

Ručno rađene tjestenine

U vrtu koji se prostire na četiri tisuće četvornih metra 127 je vrsta biljaka. Draženka Moll ovdje se bavi i turizmom i konzularnim poslovima jer se konzulat nalazi na katu. Geslo poslovanja ovoga doma je život u skladu s prirodom, što se vidi na svakome koraku, od uređenja do gastronomije kojom vladaju dva pravila: sezonsko i domaće. Stancija 1904. poznata je i po svojim školama kuhanja koje su tematski podijeljene na četiri godišnja doba, njegujući načela korištenja sezonskih namirnica i proizvoda koji se nabavljaju od lokalnih proizvođača iz Istre. Glavno je polazište škole kuhanja tradicionalna istarska kuhinja pa se na meniju u Stanciji 1904. nalaze kruh iz krušne peći sa začinskim travama, ručno rađene tjestenine s tartufima, šparogama i gljivama, maneštre, istraska supa, tradicionalne slastice poput cukerančića, povetica, fritula, kroštula...

Škola kuhanja Stancije 1904. je u američkom magazinu Gourmet specijaliziranom za gastronomiju svrstana na 47. mjesto na svijetu.

– Iznenadili ste me. Baš lijepo. Hvala vam – kazala nam je Draženka Moll kad smo ju obavijestili da je ovogodišnji Večernjakov šampion kontinentalnog turizma Svetvinčenat, srednjovjekovno mjestašce koje vrijedi posjetiti, istražiti i doživjeti.

POREDAK - KONTINENT

1. SVETVINČENAT 95

2. SVETI MARTIN 94

3. KARANAC 92

4. PLETERNICA 92

5. SKRAD 91

6. STARA KAPELA 91

7. JASTREBARSKO 90

8. KLANJEC 90

9. VELIKI GRĐEVAC 90

10. KRIŽNICA 89

11. BARILOVIĆ 88

12. PERUŠIĆ 87

13. BEDNJA 82

14. LEGRAD 81

15. NIJEMCI 81

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije