Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORALNO ZDRAVLJE

Sve tajne lijepog osmijeha i zdravih zubi do starosti

Oralno zdravlje
Foto: GettyImages
1/2
18.05.2020.
u 11:07

Zdravi zubi i blistav osmijeh nikad ne izlaze iz mode. Savjete kako se pravilno brinuti o zubima donosi vam Vodič za oralno zdravlje u četvrtak 21. svibnja samo uz Večernji

Pravilna higijena, zdrava prehrana i redovite kontrole stomatologa preduvjet su za zdravlje zubi. Iako mislimo da sve znamo o pravilnom održavanju higijene zubi, odlaske stomatologu i dalje izbjegava velik broj ljudi. Uz posebni prilog Večernjeg lista Vodič za oralno zdravlje saznajte na što trebamo obratiti pažnju kako bismo zube održali zdravima.

Od mliječnih do trajnih zubi

Još uvijek je uvriježeno mišljenje da mliječne zube ne treba čuvati ni popravljati jer oni će ionako ispasti i zamijenit će ih trajni nasljednici. Mliječni zubi nisu trajni, ali to ih ne čini manje važnima jer upravo oni potiču normalan rast i razvoj čeljusti, omogućuju žvakanje hrane te sudjeluju u razvoju jasnog i razumljivog govora, stoga brigu za mliječne zube i njihovu higijenu nikako ne treba zanemariti.

U trudnoći ne treba ići zubaru – mit ili istina?

Trudnice često izbjegavaju posjet stomatologu jer je uvriježeno mišljenje da stomatološki zahvati u trudnoći mogu biti štetni. Iako sve veće karijese treba sanirati što prije da ne bi izazvali komplikacije i širenje infekcije tijekom trudnoće, trudnoća ne može biti isprika za karijes i nebrigu o zubima. Zdrava prehrana, oralna higijena i redoviti pregledi stomatologa, čak i ako ništa ne boli, važni su za trudnicu, ali i za dijete.

Foto: VLm

Problem zubnog plaka

Najvažnije je pranje zubi četkanjem jer samo tako može se dobro ukloniti plak, ljepljivi film na zubima u kojem se nalaze bakterije i produkti njihova metabolizma. Ako plak redovito ne odstranjujemo, dolazi do njegove mineralizacije i pretvaranja u kamenac. Čvrstoću plak dobiva od kalcija i ostalih minerala koji se nalaze u slini.

Oralna higijena i redoviti pregledi stomatologa vrlo su važni, čak i ako imate umjetni zub. Zadržite zdrav i blistav osmijeh uz Vodič za oralno zdravlje, u četvrtak 21. svibnja na dar uz Večernji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije