Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Sve što trebate znati za odabir klima uređaja

Deltron
PR
Autor
PR članak
19.07.2019.
u 09:55

Ljetne vrućine ponekad imaju posljedice po ljudsko zdravlje te se tako i povećava važnost klima uređaja koji postaju investicija vrijedna truda.

Bilo da vas klima uređaj osvježava na vrhuncu ljetnih vrućina ili pruža toplinu za vjetrovitih zimskih večeri, jedno je sigurno - klima uređaji su pravi blagoslov. To su najučinkovitiji uređaji na koje se možemo osloniti za vrijeme vrućina, a od velike su pomoći i u zimskim mjesecima. Klima uređaji su postali sastavni dio našeg života bez kojih ljetne mjesece ne možemo, a ni ne želimo zamisliti. Ljetne vrućine ponekad imaju posljedice po ljudsko zdravlje te se tako i povećava važnost klima uređaja koji postaju investicija vrijedna truda. Pročitajte u nastavku osnovne informacije o uređajima za hlađenje i grijanje te kako odabrati klimu koja je idealna za vaše potre

be.

Namjena klimatizacije

Namjenski, klima-uređaji mogu biti za kućnu upotrebu, a to su stanovi i kuće, i komercijalnu kao što su poslovni prostori, uredi, trgovine, kafići itd. Mediteransko podneblje koje karakteriziraju umjerene zime vrlo je zahvalno područje i za grijanje na klima uređaje. Inovativnija rješenja, poput inverterskog kompresora, omogućavaju grijanje i u hladnijim podnebljima gdje se vanjske temperature spuštaju i do 15-20 Celzijevih stupnjeva ispod nule. Kada govorimo o grijanju, i kada su u pitanju split sustavi, proces rada je suprotan od načina hlađenja. 

Za vrijeme ekstremno hladnih ili toplih dana bolje je držati ih uključene na nižoj temperaturi, recimo na grijanju na 18 na hlađenju na 28. Poslije će klimi biti lakše nadoknaditi toplinsko opterećenje prostorije da bi bio ugodan za boravak.

Prva prednost grijanja na klimu jeste ušteda energije jer, kako su pokazala istraživanja, ovaj princip rada se pokazao za minimalno jednu trećinu jeftiniji od drugih načina grijanja. Inverteri imaju jako dobar rad u zimskim uvjetima, ne pregrijavaju prostoriju jer se isključuju kada dostignu željenu temperaturu. Također, električne instalacije su manje opterećene jer nema stalnog uključivanja i isključivanja kompresora.

Što se tiče zdravlja, klime imaju filtre koje pročišćavaju zrak te, pravilnim održavanjem, mogu izuzetno poboljšati kvalitetu zraka i pomoći osobama s respiratornim problemima.

Filtri su tu da zadržavaju bakterije, gljivice, plijesan, pelud te pročišćeni zrak izbacuju u prostoriju. Neki uređaji imaju i ionizatore koji neutraliziraju negativne utjecaje magnetskog i električnog zračenja.

Novije klime opremljene su senzorima pokreta, vremenskim programiranjem, brzim opcijama hlađenja i grijanja, i to su sve dodatne opcije koje dižu cijenu uređaju, ali koje itekako mogu poslužiti te se dugoročno isplatiti. Na primjer, klima s ugrađenom Wi-Fi opcijom te izuzetno tihim radom i uz dodatne filtre je vrlo dobar izbor.

Prostorije za klimatiziranje

Ukoliko trebate klimatizirati jednu prostoriju, odabrat ćete MONO-SPLIT uređaj, a ukoliko trebate klimatizirati više prostorija, možete odabrati više mono-split uređaja, no preporučuju se MULTI-SPLIT uređaji jer su energetski ekonomičniji. 

Razlika je u tome što se mono-split klima sustav sastoji od jedne vanjske i jedne unutarnje jedinice, a kod multi-split sustava se na jednu vanjsku jedinicu može spojiti više unutarnjih jedinica.

Jedna od vrlo čestih pogreški koje kupci rade je da kupuju jedinice koje su ili prevelike ili premale za njihove prostore kako bi učinkovito hladile ili grijale dom. Klima uređaji dolaze u različitim kapacitetima, odnosno različite jačine kako biste lakše odabrali što je prihvatljivo za prostorije koje želite klimatizirati.

Ako je klima uređaj nedovoljne jačine, on rasipa električnu energiju, a bori se s rashlađivanjem prostora. Ako je prejak, platit ćete više za nešto što vam i nije potrebno, manji model bi bio energetski učinkovitiji. Dakle, potrebno je naći balans te vidjeti koja je veličina prostorije koju želite klimatizirati i koliko prostorija. 

Tipovi klima-uređaja

Svi split sustavi sastoje se od vanjske jedinice i jedne ili više unutarnjih. Bučniji dio uređaja nalazi se vani i to je kompresorska jedinica, dok je unutarnja jedinica, ili više njih, dosta tiha i može se postaviti gotovo svugdje.

S obzirom da je vanjska jedinica jedna, osim u iznimnim slučajevima kada se mogu postaviti dvije zbog blizine unutarnjih jedinica ili slično, unutarnje jedinice možemo podijeliti na više tipova.

Zidne Zidnih

jedinica ima različitih kapaciteta i funkcionalnosti, a odlikuje ih jednostavna montaža i održavanje. U kućanstvima su vrlo česti.

Kazetne

Ove vrste su uobičajene u uredima sa spuštenim stropovima, a tzv. kazetni tip je dizajniran tako da se uklopi u jednu stropnu pločicu. Većina jedinica je nevidljiva jer su uklopljene u strop i jedino je vidljiv dekorativni dio klime koji se sastoji od rešetki. Korisnici hvale estetsku riješenost ovih klima uređaja, ali i njihovu učinkovitost te neki čak naglašavaju da, s obzirom da sa stropa hladi ili grije prostoriju u četiri pravca, svojim načinom klimatizacije može zamijeniti tri ili četiri zidne klime. Uglavnom se ugrađuju u poslovnim prostorima, hotelima, konferencijskim dvoranama itd.

Podne (parapetne)

Ove unutarnje jedinice ugrađene su na zid do poda i to je viša klasa klima uređaja jer ima bolji učinak te je i skuplja. Zbog samog smještaja, na grijanju pruža veću ugodu jer uzima zrak bliže podu gdje je najhladniji pa ga zagrijava i ispuhuje u prostoriju. Pogodni su za veće prostore tipa recepcija tvrtki, hotela, u predvorjima itd.

Kanalske

Kanalne klime su vrlo dobro estetsko rješenje, slično kao stropne. One imaju tzv. kanalni sustav zraka i odlične su za prostore gdje je poželjna neizravna distribucija zraka. Ovakvi klima uređaji su idealni za skrivenu ugradnju jer su im vidljive samo rešetke. Njihova je prednost što mogu klimatizirani zrak prenositi u više prostorija ovisno o rasporedu zračnih kanala. S obzirom da ovakvi uređaji rade u sustavu kanala, imaju mogućnost hlađenja svježeg zraka ili mješavine svježeg i recikliranog zraka, ovisno o kontroli sustava za ispuštanje zraka. Kanalni sustav hlađenja je odličan kada se treba klimatizirati više prostorija ili čak više odvojenih prostora. Mogu se koristiti i u našim domovima, ali najčešći su u hotelskim sobama, bankama i sličnim prostorima gdje želimo diskretnu klimatizaciju. Ravnomjerna je raspršenost ohlađenog zraka, a zrak se ne ispuhuje na jednom mjestu već kroz sustav koji obuhvaća cijeli prostor.

Prijenosne

U posljednje vrijeme sve je veća popularnost pokretnih ili prijenosnih klima uređaja koji su cjenovno prihvatljivi te ne zahtijevaju nikakve građevinske radove prilikom montaže. Dovoljno je tek spojiti dovod svježeg zraka i prijenosni klima uređaj uključiti u struju. Prednosti prijenosnih klima-uređaja su što ne zahtijevaju bušenje zidova niti druge građevinske radove, može se koristiti Airlock prozorski sustav i nešto su prihvatljivih cijena.

SNAGA I POTROŠNJA

Učinak ili snaga klima uređaja je veličina koja se u Europi izražava u kilovatima (kW). Što je ta brojka veća, to je klima uređaj jači te je sposoban klimatizirati veći prostor. U drugim regijama koristi se oznaka BTU (British Thermal Unit), a tipični učini klima uređaja 2,5 kW i 3,5 kW prebačeni u ovu jedinicu iznose 9000 BTU i 12.000 BTU. U slučaju da naletite na učinak klima uređaja izražen u ovoj jedinici, na internetu postoje brojni konverteri koji će vam učin iz BTU prebaciti u kW. U Hrvatskoj se najčešće ugrađuju uređaji snage 2,5 ili 3,5 kW. Tipičan raspon snage za stambenu namjenu seže od 2,0 kW pa sve do 14,0 kW.

Energetski razred je vrlo bitna stavka o kojoj ovisi potrošnja klima uređaja. Ima ih sedam, ali u Europskoj uniji se više ne mogu kupiti uređaji energetskog razreda ispod A iako se i dalje proizvode. Dakle, gledamo uređaje od energetskog razreda A i više, a to više znači da imaju dodatnu oznaku +, ++, ili +++. Ovi plusevi znače da uređaj ima veću energetsku učinkovitost od one koja se zakonskim propisima odnosi na kategoriju A. Uređaji energetske učinkovitosti A i više u startu jesu skuplji, ali se dugoročno isplate.

SEER i SCOP znače sezonski omjer energetske učinkovitosti, prvi za sezonu hlađenja, drugi za sezonu grijanja. Što su veći SEER i SCOP to su bolje performanse uređaja, tj. uređaj je učinkovitiji.

Preporučuju se uređaji sa što je moguće višim energetskim razredom (A++ ili A+++) jer s njima, u odnosu na prosječne klima uređaje, godišnje možete uštedjeti i do 1400 kuna. S obzirom na to da se klima uređaj prosječno koristi oko 5 godina, govorimo o ukupnoj uštedi od oko 6500 kuna.

Cijene klima uređaja nikada nisu bile niže, a ponuda klima uređaja nikada nije bila bogatija. To vas kao kupca stavlja u povlašteni položaj jer zbilja možete uživati u prednostima klimatiziranog prostora. Općenito, možda i jedina prava odluka koju možete donijeti jeste obratiti se stručnjacima s iskustvom koji će vam znati postaviti prava pitanja te vas u kratkom roku učiniti zadovoljnim kupcem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?