Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako je drugačija od poligamije

Sve je više poliamornih odnosa: Znate li što je to točno?

Instagram/polyamory.dating_website
02.05.2021.
u 22:05

Poliamorija je monogamiji suprotna najviše po pitanju seksualne vjernosti i po praksi upuštanja u više romantičnih veza, uz znanje i pristanak svih partnera, piše Oxfordski rječnik

Poliamorija je, piše The Sun, samo jedan od načina prakticiranja odnosa koji nisu monogamni, poput na primjer 'svinganja' ili 'otvorene veze'.

Poliamorija se u hrvatskom jeziku naziva i 'višeljublje', a podrazumijeva održavanje intimnih odnosa − romantične i/ili seksualne prirode − s više osoba, uz znanje i pristanak svih uključenih.

Što su poliamorni odnosi?

Riječ ima grčki korijen 'poli', što znači 'mnogi' - a što je zapravo i osnova poliamornog odnosa; da uključuje više od dvoje ljudi.

Definicija u Oxford English Dictionary (Oxfordski rječnik engleskog jezika)  poliamoriju tumači kao uspostavljanje istodobnih bliskih romantičnih veza s dvoje ili više ljudi, kao alternativa monogamnim vezama.

- Poliamorija je suprotna monogamiji pogotovo po pitanju seksualne vjernosti i praksi upuštanja u više romantičnih veza, uz znanje i pristanak svih partnera - piše Oxfordski rječnik.

Koja je razlika između poliamorije i drugih ne monogamnih veza?

Glavna razlika poliamorije i na primjer svinganja ili trojca (zajednica troje ljudi) je u tome da poliamorna veza obično podrazumijeva ljubavne osjećaje prema svima koji su uključeni, dok se te druge veze obično spominju samo u seksualnom kontekstu.

Ukratko, poliamorne osobe vjeruju da je moguće odjednom voljeti više ljudi, a često je u poliamoriji naglasak baš na 'pravim' i 'dubokim osjećajima'.

Ivana i Dorijan odlučili su se za sljedeći korak u zajedničkom životu: Ne želimo taj trenutak dijeliti s javnošću

1/6

 U poliamornom su odnosu tako svi uključeni (troje ili više ljudi) u potpuno ravnopravnom odnosu, a mogu skupa živjeti ili jednostavno održavati višestruke ljubavne veze, uz znanje i pristanak svih uključenih.

Kad je riječ o prevari, svaka poliamorna veza može imati vlastita 'pravila' o tome što je uopće prevara - ako za njih uopće postoji -  te nema standardiziranog pravila što je to varanje.

Obično su ljudi u poliamornim vezama vođeni 'pravilom' da među partnerima nema ljubomore.

Je li to poliamorija isto što i bigamija? 

Ne, bigamija je oblik poligamije u kojem je jedna osoba istovremeno u braku s dva različita bračna partnera, što je i zakonom zabranjeno u većini zapadnih društava.

Je li poliamorija isto što i 'otvoreni' brak ili veza?

Otvoreni brak je brak u kojem oba partnera imaju seksualne odnose i izvan braka, naravno uz znanje i pristanak bračnog druga.

Partneri obično imaju izvanbračne veze s trećom osobom i njihov supružnik nije uključen, dok su u poliamoriji 'svi zajedno'.

Split je idealan grad za umirovljenike, prema poznatom američkom magazinu

Komentara 7

CO
coruption
06:56 03.05.2021.

ovo vrijeđa ljudsku inteligenciju...ako živiš s nekim a nisi u braku onda si u izvanbračnoj zajednici...ako živi i bas sto u takvoj zajednici to je poligamija...nemože se reći da to nije poligamija samo zato što nisu vjenčani...nazovite stvari njihovim imenom

HA
Habuhabuhabu
06:15 03.05.2021.

Kad je sa Zapada, onda je moderno. Kad je iz Arabije, onda je nazadno.

DL
dvanaest_legija
23:12 02.05.2021.

Nalog iz Istanbula je odrađen, Tajana Paparella je zaradila sendvič.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije