Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Britanci otkrili

Svaki šesti mobitel prijenosnik smrtonosne Escherichije coli

mobitel,
AFP/PIXSELL
14.10.2011.
u 11:55

Opasna fekalna bakterija nalazi se na čak šesnaest posto mobilnih uređaja na Otoku.

Na čak šesnaest posto mobilnih aparata u Velikoj Britaniji, a time i ruku njihovih korisnika, pronađeni su tragovi opasne fekalne bakterije, česte uzročnice trovanja hrane, izvještava The Guardian.

Znanstvenici s londonskog sveučilišta smatraju da je glavni uzročnik poražavajuće statistike manjak osobne higijene i nepranje ruku nakon odlaska u zahod. Također je otkriveno da je većina ljudi sklona lagati o vlastitim higijenskim navikama jer je čak 95% od ukupno 390 ispitanika iz dvanaest britanskih gradova izjavilo da redovito pere ruke poslije nužde.

Ustanovljeno je da sjeverne regije prednjače po broju kontaminiranih mobilnih uređaja pa je tako Glasgow pokazao devet puta veći postotak prisutnosti zaraženih uređaja od Brightona. Najkontaminiraniji pojedinačni uzorak pronađen je u Londonu, a Birmingham je grad s najvišim postotkom kontaminiranih mobitela po ukupnom broju tih uređaja.

– Vjerujem da će ovi podaci nagnati ljude da razmisle o svojim navikama. Pranje sapunom jednostavno je i može spasiti živote – upozorava dr. Val Curtis, jedan od istraživača.

Ako nije izložena izravnom utjecaju sunčevih zraka, Escherichia coli na površinama mobitela i rukama može preživjeti nekoliko sati, posebice na visokim temperaturama. Lako se prenosi dodirom pa se najviša koncentracija, osim na kvakama, često nalazi i u hrani.

Komentara 15

UF
ufrm
03:06 15.10.2011.

Hm ... smrtonosna E. coli, popularan clanak ocito. E. coli je smrtonosna ako se nade u ljudskoj krvi, sve varijante ecoli nisu smrtonosne, Ecoli je sastavni dio ljudske crijevne flore ....

LI
liliZG
12:12 14.10.2011.

........kao što je već rečeno, manjak osobne higijene, a i ne možeš se spasiti, primi bilo koju kvaku na vratima i već si ju pokupio...........

OB
-obrisani-
22:44 17.10.2011.

bomba... jedu i rukuju se desnom... a čeprkaju lijevom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije