Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUCANJE

Svaki pedeseti predškolac zapinje u govoru

'24.01.2012., Zagreb - Jaslicka djeca u djecjem vrticu Botinec uce talijanski jezik kroz igru i ples. Photo: Borna Filic/PIXSELL'
'Borna Filic/PIXSELL'
06.03.2012.
u 13:13

Nije isključeno da je mucanje samo prolazna faza u razvoju govora, no to može ustanoviti samo stručna osoba

Ako dijete u dobi od 2,5 i pet godina ponavlja slogove ili cijele riječi, ako zastajkuje u govoru i muči se s riječima koje počinju glasovima p, t, k, b, d i g ili ih izgovara s napetošću, svakako valja potražiti pomoć logopeda. Nije isključeno da je riječ o prolaznom poremećaju, no ne treba riskirati, to može ustanoviti tek stručna osoba. S poremećajem ritma i tempa govora, znanim kao mucanje, susreće se oko dva posto predškolaca i jedan posto školaraca, upozoravaju iz Hrvatskog logopedskog društva koje je današnji Europski dan logopedije posvetilo upravo tom problemu.

– U većini slučajeva djeci se može pomoći ili da se mucanje posve iskorijeni ili da se osjetno skrate periodi netečnog u korist tečnog govora – kaže prof. logoped Darija Hercigonja Salamoni, voditeljica Službe za govorne poremećaje u Poliklinici Suvag. – Jako je važno da roditelji tome pristupe otvoreno, bez dramatiziranja i pogotovo bez podrugljivog tona. Bit će korisno i ako pažljivo slušaju dijete, ne požuruju ga ili prekidaju u govoru te da sami govore sporije, opuštenim tonom.

Naglo, tzv. abruptno mucanje može se, pak, pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Tada treba reagirati promptno i odlazak logopedu ne odgađati dulje od mjesec dana. Mucanje, inače, češće pogađa dječake, a za tek 0,2 posto osoba terapija nema učinka. No i tada, kaže naša sugovornica, valja imati na umu da je od toga kako se govori ipak bitnije – što se govori.

Ključne riječi

Komentara 1

MC
Marsijan@c
19:06 07.03.2012.

Primjetio sam da podosta odraslih u Hrvatskoj ne mogu pravilno izgovoriti slovo R

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije