Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski dan šećerne bolesti

Svaki drugi dijabetičar ne zna da je bolestan. Jeste li i vi među njima?

dijabetes
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
13.11.2015.
u 11:11

Broj dijabetičara neprestano se povećava zbog "urbanog" načina života. 90% oboljelih ima dijabetes tipa 2 čiji su "okidači" debljina, nepravilna prehrana i premalo tjelesne aktivnosti. Ordinacija.hr u suradnji sa Zagrebačkim dijabetičkim društvom poziva sve građane da zajednički obilježimo Svjetski dan šećerne bolesti 14. studenoga, na Cvjetnom trgu od 9 do 16 sati.

Dijabetes je kronična bolest koja nastaje zbog nemogućnosti da tijelo proizvodi ili koristi inzulin, hormon gušterače koji je nužan za pretvaranje glukoze u energiju. Bez inzulina, razina šećera u krvi raste. Ako se šećer ne regulira, uzrokuje oštećenja organa i tkiva, što može izazvati komplikacije: srčani i moždani udar, zatajenje bubrega, sljepoću, amputaciju udova.

Često tek s pojavom komplikacija osobe s dijabetesom saznaju za svoje oboljenje. Naime, dijabetes tipa 2 godinama može biti "prikriven" bez izraženih simptoma kao što su žeđ, učestalo mokrenje i gubitak na tjelesnoj težini.

Procjenjuje se da svaki drugi dijabetičar ne zna da je bolestan. Takozvano je to pravilo polovice koje se tumači tako da je od ukupnog broja oboljelih samo pola otkriveno. Od onih koji su otkriveni samo pola njih dobiva skrb, a od tog broja otprilike polovica postiže ciljeve liječenja. Od oboljelih kod kojih su postignuti ciljevi liječenja tek polovica nema komplikacije uzrokovane dijabetesom.

Broj oboljelih od dijabetesa tipa 2 u Hrvatskoj premašuje 417.000. Od tog broja 58% oboljelih je otkriveno, a tek 7,4% njih živi bez komplikacija.

 

Doznajte svoj rizik od dijabetesa!

Ordinacija.hr u suradnji sa Zagrebačkim dijabetičkim društvom poziva sve građane da zajednički obilježimo Svjetski dan šećerne bolesti 14. studenoga, na Cvjetnom trgu od 9 do 16 sati, pod pokroviteljstvom zagrebačkoga Gradskog ureda za zdravstvo.

U akciji čiji je glavni sponzor Novo Nordisk, a partneri MediLab, Jami, Cacao Group i Delicia, građani će moći besplatno izmjeriti šećer i krvni tlak te razgovarati s endokrinologinjom dr. sc. Majom Berković Cigrovski, kliničkom nutricionistkinjom doc. dr. sc. Darijom Vranešić Bender i psihologinjom mag. psych. Ivonom Poljak.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo dijelit će jabuke i mandarine za zdrav doručak.

U akciji sudjeluju i Nenad Šimunko, prvi čovjek u svijetu s dijabetesom koji je završio natjecanje u triatlonskoj disciplini trostruki Ironman i član tima Novo Noridisk, te poznati glumac Željko Königsknecht s kolegama.

Zagrebačko dijabetičko društvo predstavit će projekt Obiteljski kamp za djecu dijabetičare, a u suradnji s javnozdravstvenim programom "Petica - Igrom do zdravlja" održat će se radionice i vježbe za djecu na temu pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti kod djece, uz maskote Njumi i Njami.

Akciju portala Ordinacija.hr podržava Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj.

Komentara 1

Avatar Vigo__the__Carpathian
Vigo__the__Carpathian
11:43 13.11.2015.

Malo tko danas opcenito zna da je bolestan!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije