Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Svaka treća osoba ne zna da je zaražena HIV-om

hiv
AFP
27.10.2009.
u 12:01

Broj zaraženih HIV-om u zemljama Europske unije porastao je s 1,5 milijuna 2001. godine na 2,2 mlijuna 2007. godine. 2007. registrirano je još 50.000 novih slučajeva.

Gotovo svaka treća osoba koja je zaražena virusom HIV-a nije svjesna da nosi virus u organizmu, upozorila je Europska komisija, koja je ujedno istaknula da treba stalno upozoravati na opasnost od zaraze.
Svi postojeći oblici liječenja zasad tek usporavaju razvoj virusa, a nikakvo cjepivo ili lijek još uvijek nisu otkriveni.

Broj ljudi koji žive s virusom HIV-a porastao je s 1,5 milijuna 2001. godine na 2,2 milijuna 2007. godine. Brojke se odnose na 27 zemalja Europske unije te njima susjedne zemlje.
U 2007. godini u tim je zemljama dijagnosticirano 50.000 novih slučajeva zaraze HIV-om.

Postotak odraslih zaraženih HIV-om, dobi od 15 do 49 godina, varira ovisno o zemlji. Dok je u nekima 0,1 posto zaraženih, drugdje ta brojka doseže i jedan posto.
Relativno visok postotak zaraženih je u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Portugalu - od 0,4 do 0,5 posto - dok se ova brojka utrostručuje kad je u pitanju Estonija sa 1,3 posto.

U Rusiji je 1,1 posto populacije zaraženo HIV-om, a u Ukrajini 1.6 posto.

- Moramo i dalje nastaviti ohrabrivati ljude da preuzmu odgovornost sami za sebe te za svoje partnere i potaknuti ih na razgovor o sigurnom seksu i testiranje na virus HIV-a - ističe Androulla Vassiliou, povjerenica Europske komisije za zdravlje.

Ključne riječi

Komentara 1

JJ
jjonja
19:37 27.10.2009.

Dali je ljudima poznata činjenica da kad nekog testiraju na virus HIV-a uopče ne traže virus nego antitjela koja se kao javljaju zbog virusa.Pa ako su antitijela tu onda mora da je i virus tu iako ga nigdje nema.O tomee bi valjalo razmislit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije