Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Šunka, kobasice, salame i slanina za 50 posto povećavaju rizik oboljenja od raka

kobase-txt.jpg
import
31.03.2008.
u 09:19

Konzumiranje samo jedne kobasice ili tri tanka komada slanine dnevno može za 50 posto povećati rizik od raka debelog crijeva, upozoravaju stručnjaci.

Samo 50 grama nekog suhomesnatog proizvoda na dan može povećati rizik oboljenja za 20 posto. Svjetska organizacija za istraživanje raka (WCRF) upozorava na neophodnost edukacije o hrani koju se unosi u organizam.

Smatraju da ljudima treba objasniti kako pretjeranim unošenjem mesa u organizam svoje zdravlje stavljaju na kocku. Profesor Martin Wiseman, liječnički i znanstveni savjetnik u WCRF-u, kaže da su pronađeni vrlo uvjerljivi dokazi o povezanosti svakodnevne konzumacije suhomesnatih proizvoda i raka debelog crijeva.

Šunka, kobasice, slanina, salame i hrenovke smatraju se posebno štetnima za svakodnevnu konzumaciju. Opasnost vreba i iz svježeg mesa i to onog koje sadrži kemijske aditive, a tu je prvenstveno riječ o hamburgerima i mljevenom mesu općenito.

Stručnjaci preporučaju konzumaciju manje od 500 grama crvenog mesa na tjedan te, ako je moguće, potpuno izbjegavanje suhomesnatih proizvoda.

(A.Be.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije