Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gastronomska manifestacija

Sunce koje izlazi u Japanu najljepše zalazi u Zadru na 'Tuna, Sushi & Wine Festivalu'

Tuna, Sushi & Wine Festival
Foto: PR FOTO
1/28
11.02.2018.
u 09:43

Četvrto izdanje tradicionalne gastronomske manifestacije koja je povezala Japan i Zadar

Kada je chef ribljeg restorana „Fešta“ Zoran Jajac Bizon u subotu pred brojnim okupljenim Zadranima u atriju palače Cedulin u jednometarskoj fritezi zamiješao slasni rižoto od plodova mora, bio je to dostojan gastronomski oproštaj od četvrtog izdanja „Tuna, Sushi & Wine Festivala“ (TSWF). Ujedno je to bio i posljednji dan zadarskog festivala koji je ove godine ponudio daleko opsežniju gastronomsku i vinarsku priču od dosadašnjih, uz sve tješnje i sadržajnije gospodarske, umjetničke i kulturne veze Japana, Hrvatske i Zadra. Na njih je prvog dana festivala ukazao veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Keiji Takiguchi koji nije bio prvi put u Zadru; još je prošle godine uz drevni Donat oduševljeno govorio o hrvatskim tunama predstavivši ih kao „dar s neba“, a sada se osvrnuo na značajnu obljetnicu koja povezuje Hrvatsku i Japan.
 
„Ove godine obilježavamo 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa naših dviju zemalja. S druge strane, u Zadru imamo jedinstveni festival koji utvrđuje posebne veze hrvatskog povijesnog grada i njegovih gostoljubivih ljudi s Japanom. Spona te veze je tuna, a hrvatska tuna posebno je popularna u Japanu kao visokokvalitetna riba“, kazao je japanski veleposlanik dodavši kako se u vrijeme festivala moze osjetiti i probati dio japanske kulture. Zahvaljujući partnerima festivala „Jadran tuni“ i „Pelagos net farmi“, ta hrvatska tuna osnovni je dio japansko-zadarske price, a ono što je ovogodišnji TSWF dodatno ponudio, plava je riba i autohtone namirnice zadarske regije. Možda upravo zahvaljujući zadarskom festivalu, zadarski vinari primjetno su podignuli kvalitetu svojih vina, kao i restorani po kojima je Zadar sve omiljenija gastronomska destinacija. Svi oni, zajedno s brojnim OPG-ovima zadarske regije, prvi put su jedinstveno nastupili na live cooking showu u atriju palače Cedulin, kao i na gastro spektaklu u kultnom prostoru zadarskog „Arsenala“ gdje je više od tisuću i pol posjetitelja uživalo u vrhunskoj gastronomiji. Priča o sushiju tako je bila proširena i na priču o plavoj ribi kao autohtonoj namirnici zadarskog kraja, pa su i radionice slavnog chefa Davida Skoke na TSWF-u bile usmjerene prema njezinoj pripremi na način visoke kuhinje.   

„Mi kuhari svojim gostima mozemo prezentirati lokalne namirnice i iskrenu hranu. Ne mozemo brudet nuditi kao domaću gastronomiju kada je u njemu škamp iz Škotske ili Irske, a luk iz Kine“, objašnjavao je Skoko učenicima i profesorima Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru principe lokalne gastronomije i onoga što aktivistički prezentira na radionicama.
 
„Pripremiti nešto iskreno, tradicionalno i autentično lokalno, ali na način gastronomije, bit ce gastronomska budućnost. Dakle, namirnica mora biti iz kraja gdje se poslužuje te pripremljena na način koji zadržava njezinu hranidbenu vrijednost. Ujedno je to i najbolji način promocije nekog mjesta ili regije“, opisao je chef obiteljskog restorana „Batelina“ jednostavnost svoje gastronomske filozofije. O tomu su kao o vrijednostima grada Zadra, Zadarske županije i „Tuna, Sushi & Wine Festivala“ govorili gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin.
 
„Ovaj je festival spoj gospodarskih, umjetničkih i kulturnih veza Japana i Zadra. Iniciran je našom gospodarskom suradnjom, a sada je značajan i kao turistički događaj koji se neprekidno razvija i svojom gastronomskom ponudom doprinosi imidžu našeg grada“, primijetio je gradonačelnik Dukić, dok je župan Longin govorio o značaju i ulozi marikulture, poljoprivrede i gastronomije za Zadarsku županiju.

„Vinogradarstvo i vinarstvo u našoj županiji primjetno je napravilo korak više, na što smo svi jako ponosni, kao što smo ponosni i na činjenicu kako smo naribarskija županija u Hrvatskoj. Tuna je u tom segmentu posebna priča, jer je njezina vrijednost na najvećoj svjetskoj razini“, istaknuo je zadarski župan. TSWF organizirala je Turistička zajednica grada Zadra u suradnji s Gradom Zadrom, japanskim Veleposlanstvom u Republici Hrvatskoj, Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom, Turističkom zajednicom Zadarske županije i NPO JCEA Japanskim-hrvatskim Društvom razmjene.

Promocija restorana, hotela, vinarija i OPG-ova
 
Devet festivalskih dana bili su i vrijeme promocije brojnih zadarskih hotela, restorana, vinarskih kuća i OPG-ova koji su po promotivnim cijenama nudili svoje proizvode. Evo tko je sve sudjelovao: Heritage Hotel Maškovica han u Vrani, Hotel Pinija Petrčane, Falkensteiner Borik, Hotel Bastion, Hotel Mediteran, restorani Gladne oči, Harbor, Hedonist, 4. Kantuna, Bruschetta, Pjat, Atrij, Stipe (na Poluotoku), Skoblar, Foša, Kraljevski vinogradi, Roko, Sabunjar, Malo misto, Zračna luka Zadar, Arsenal, Fešta s otoka Žuta, 2ribara, Zadar Jadera, Art Kalelarga, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar, Ginger Sushi iz Zagreba, Turisthotel, Oyster & Sushi Bar Bota Šare i Catering Angelus iz Draga. Istodobno, u drugim festivalskim programima svoja vina predstavili su Ker Vin i Badel 1862 iz Benkovca, Vina Vrsaljko iz Nadinskog blata, Vinarija Jokić i Poljoprivredna zadruga Maslina i vino iz Polače, tradicionalni partneri TSWF Kraljevski vinogradi iz Petrčana, Vinarija Degarra i Poljak Vina iz Zadra, UO Karaba iz Pakoštana te Vina Biograd. Ponudu autohtonih namirnica zadarske regije predstavili su OPG Matak (povrće i gljive), OPG Drmić, OPG Matulić, Šinjorina smokva, Solana Nin, Paška sirana, OPG Predovan, OPG Vrsaljko, OPG Dušević, OPG Surać i OPG Kulaš.

Senzacionalni Nihashi i očaravajuca Kayoko

Ovogodišnji djelić Japana na TSWF-u predstavili su najveći japanski majstor rezbarenja figura u ledu Kazuyuki Nihashi koji je tijekom dva dana bušilicom izrezbario tunu i samuraja od leda te nekoliko senzacionalnih cvjetnih figura u boji u ledu, dok je na gala večeri u „Arsenalu“ ispisao Zadar od sante leda. Festival je ljepšim doživljajem učinila i japanska jazz pjevačica Minami Kayoko uz pratnju jazz benda „Black Coffee“, kojoj je ovo vec treći dolazak u Zadar u svega godinu dana.

„Zadar posebno volim ljeti zbog prekrasnih plaža i obilja sunca. Kako živim u Berlinu, sve mi teže padaju dani bez sunca, pa se možda i preselim u Zadar“, poručila je japanska vokalistica očarana hrvatskim gradom.      

Sve informacije o festivalu: www.sushifest.zadar.travel

Komentara 1

RE
Really
21:49 11.02.2018.

Cool Ovakvih manifestacija vise pls

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije