Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIĆE Kratkotrajni boravak na suncu nekoliko puta tjedno može uvelike pomoći zdravlju

Sunčanje ključ za dug život

sunny-txt.jpg
Foto: Goran Stanzl
VL
Autor
Diana Glavina
25.06.2008.
u 19:08

Kratkotrajni boravak na suncu nekoliko puta tjedno, što potiče proizvodnju vitamina D u organizmu, može znatno pomoći zdravlju i duljem životu.

Novo ispitivanje, kojim se ovih dana bave brojni svjetski mediji, pokazalo je da visoke doze vitamina D, koje su nastale izlaganjem sunčanim zrakama, znatno smanjuju rizik umiranja od bolesti srca, ali mogu zaštititi i od drugih zdravstvenih problema. Eksperti vjeruju da petnaest minuta boravka na suncu bez zaštitne kreme svakome čini dobro.

Niska razina vitamina D može biti visok rizik i indikator smrti u muškaraca i žena, izvijestili su istraživači ovoga tjedna u časopisu Arhiva interne medicine. Niska razina vitamina D može se povezati i s učestalosti zloćudnih bolesti, moždanog udara, iznenadne srčane smrti, rekao je voditelj istraživanja dr. Harald Dobing s medicinskog sveučilišta u Grazu.

Napomenuo je također kako još nema konačnih dokaza, ali istraživači nisu mogli zanemariti situaciju da su u ispitivanju bolesniji bili ispitanici s niskom razinom vitamina D. Neke studije iz prošle godine povezivale su nisku razinu vitamina D u organizmu s većim rizikom od raka, pa čak i multiple skleroze. Novije su studije pokazala da niska razina vitamina D u muškaraca podiže rizik od srčanog udara.

No, vrlo brzo nakon objavljivanja zaključaka ove studije da vitamin D može biti izvrsna zaštita od povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti i smrti, bilo je i reakcija liječnika koji savjetuju ljudima da ne sjede i ne prže se na suncu, jer im to sigurno neće produljiti život, a povećat će rizik od raka kože. Tako je reagirala i dr. Beth Ambramson, kardiologinja iz bolnice St. Michael u Torontu.

No, zbog čega bi jedno isključivalo drugo. Činjenica je da dugotrajno izlaganje suncu u ljetnim mjesecina, i to u kritičnim razdobljima od 11 od 16 sati, nije prihvatljivo, kao i to da epidemiološki podaci upozoravaju na velik porast raka kože.

Isto tako, odavno je poznato da je vitamin D potreban organizmu, prije svega zbog zdravlja kosti. Još bolje ako je koristan i za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Prema tome, sunčane zrake moguće je uloviti i kada one nisu opasne, već korisne za zdravlje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije