Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Sumnje oko učinkovitosti lijeka protiv HIV-a

HIV virus
VL
20.10.2009.
u 13:00

Od osam tisuća dobrovoljaca koji su primili cjepivo, 51 osoba je zaražena virusom. U grupi koja je primila placebo zabilježena su 74 pozitivna testa.

U opsežnom istraživanju provedenom u Tajlandu koji su podržale američka vojska i tajlandska vlada kombinacija lijekova koju su primili dobrovoljci imala je 31 posto zaštitnog učinka. I jedna i druga strana ustvrdile su kako navedeni učinak nije slučajan nego je statistički potvrđen. No, novi podaci koji su izneseni na konferenciji u Parizu  ovo istraživanje dovode u pitanje.

U istraživanje, jedno od najvećih vezanih uz cjepivo protiv HIV-a, bilo je uključeno 16 tisuća ljudi u dobi od 18 do 30 godina. Od osam tisuća dobrovoljaca koji su primili cjepivo, 51 osoba je zaražena virusom. U grupi koja je primila placebo zabilježena su 74 pozitivna testa.

Broj zaraženih je mali, no prema Sethu Berkleyju iz Međunarodne inicijative za cjepivo protiv side (IAVI), rezultati su bili značajan znanstveni doprinos.

- Otkrili smo cjepivo koje pokazuje zaštitni učinak - zaključio je Berkley.

Zabrinutost se pojavila jer istraživači nisu bili u mogućnosti pratiti kako točno cjepivo djeluje. Što su pak znanstvenici dobivali više detalja, to je statistika više gubila na značaju.

- Ova se studija našla u nezahvalnom položaju jer je rezultat stvoren samo na osnovu statistike, što znači da postoji jedan naprama 26 šanse da je rezultat slučajan - objasnio je Gus Cairns iz britanskog NAM-a.

Problem je u tome što su prve brojke o zaraženima uključivale sve one koji su zaraženi virusom HIV-a nakon što je počeo pokus, uključujući i one koji su ga dobili tijekom šestomjesečnog režima primanja injekcija. Tek kada bi se taj uzorak isključio u novim studijama, mogao bi se donijeti zaključak o zaštitnom učinku cjepiva.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije