Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(Ne)sretan vlasnik, (ne)sretna mačka

Studija: Mačke čiji su vlasnici nervozni i anksiozni i same češće psihički i fizički obolijevaju

Shutterstock
01.09.2021.
u 07:00

Anksiozni će vlasnici vjerojatnije imati bolesne, pretile i agresivne mačke koje zbog stresa u svom okruženju mogu razviti i brojne druge bolesti i poremećaje

Iako se mačke često opisuju kao apatični ljubimci, ravnodušni prema ljudima s kojima žive, istraživanja pokazuju da je to daleko od istine. Već su naime radnije studije otkrile da mačke osjećaju naklonost prema ukućanima i da svoje vlasnike gledaju kao roditelje ili skrbnike - a sada se pokazalo i da su izuzetno empatične.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu PLOS ONE kaže tako da osobnost i psihičko stanje vlasnika mačaka uvelike utječu.na te životinje.

Kriju li šišmiši tajnu zdrave dugovječnosti? Znanstvenica smatra da su ključni za zdraviji život ljudi?

1/3

- Kad se radi o dobrobiti kućnih ljubimaca, mnogo se više pažnje posvećuje tome kako na njih utječe smještaj, izbor prehrane i slično, a premalo na njihovo društveno okruženje -, rekla je autorica studije Lauren Finka, znanstvenica sa Sveučilišta Nottingham Trent za Psy Post.

Ona je nedavno s timom Sveučilišta Nottingham Trent 3.331 vlasnika mačaka ispitala o njihovoj osobnosti i psihičkom stanju i zdravlju, a onda analizirala zdravlje i ponašanje njihovih mačjih prijatelja - a otkrili su da će anksiozni vlasnici vjerojatnije imati bolesne, pretile i agresivne mačke, koje zbog stresa u svom okruženju mogu razviti i brojne druge bolesti i poremećaje.

S druge strane, što je vlasnik opušteniji, opuštenija je, kaže Finka, i mačka: takve će vlasnike mačke naime rjeđe izbjegavati, a i same će uz njih biti prijateljski nastrojene i otvorene za kontakt s drugim mačkama, ali i ljudima.

Par iz zabave napravio DNK test, no rezultati su ih šokirali

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije