Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi sa zdravljem

Štucanje - osim što je neugodno, može biti znak i većih problema

Štucanje
Foto: Thinkstock
25.05.2018.
u 22:30

Ukoliko traje duže, 24-48 sati, možete to shvatiti kao upozorenje da se radi o nečemu puno ozbiljnijem

Prvo treba reći da se štucavica javlja kada dođe do nehotičnog stezanja dijafragme koje uzrokuje nekontrolirani grč. Javlja se obično nakon obilatog obroka, ali i bilo čega drugoga što može proširiti želudac', kaže prof. Timothy Pfanner s medicinskog sveučilišta u Teksasu, a prenosi Readers Digest. Duže traje kod muškaraca nego žena, a obično traje jako kratko. 

Ukoliko traje duže, 24-48 sati, možete to shvatiti kao upozorenje da se radi o nečemu puno ozbiljnijem.

1. Moguće je da imate refluks kiseline

Prepoznatljivi znakovi bolesti refluksa kiseline uključuju žgaravicu i mučninu. Također, štucanje koje ne prolazi simptom je GERD. Ako imate česte i dugotrajne napade štucavice, provjerite sa svojim liječnikom kako biste vidjeli imate li bolest refluksa kiseline, koja može biti štetna po  zdravlje želuca i jednjaka.

2. Pod stresom ste 

Štucanje vas može upozoriti da trebate odvojiti malo vremena za sebe. Mayo Clinic navodi emocionalni stres kao jedan od mnogih uzroka štucanja, pa ako ste primijetili štucanje koje prate vašu povišenu razinu stresa, razmotrite koje biste korake mogli poduzeti za vraćanje vašeg unutarnjeg mira - kao primjer možemo predložiti meditaciju, vježbanje, eterična ulja...

3. Višednevno štucanje znak raka?

Štucanje može ukazivati na prisutnost nekih vrsta raka, uključujući one u mozgu, želucu ili limfnih čvorova. Pfanner primjećuje da su kod nekih pacijenata pronađene poveznice koje su neuobičajene - štucanje u trajanju duljem od 30 dana može se povezati s gore navedenim vrstama raka iako ima jedna pozitivna vijest...mogućnost za to je veoma mala. 

Štucanje
1/10

4. Možda imate upalu pluća

Prema Merckovom priručniku za dijagnostiku i terapiju, dugotrajna štucanja mogu biti znak upale pluća. Dok ste vjerojatno doživjeli druge simptome upale pluća kao što su bol u prsima, groznica i možda kratkoća daha, čak je i štucanje navedeno kao simptom upale pluća. 

5. Štucanje može ukazivati na to da imate upalu središnjeg živčanog sustava

Uz epizode povraćanja, gubitka vida i mučnine koji su također simptomi upale središnjeg živčanog sustava i koji utječu na mozak, višednevno štucanje također može biti jedan od simptoma...iako ne trebate odmah trčati doktoru radi toga. 

6. Mogu biti dio rani simptomi moždanog udara

Nacionalno istraživanje koje je objavio Medical Center Wexner utvrdilo je da većina žena nije znala da štucanje može biti znak moždanog udara. Od ispitivanih 1000 žena, samo je  10 posto bilo svjesno da osim tipičnih simptoma moždanog udara, štucanje povezano s atipičnom boli u prsima također može biti znak  upozorenja moždanog udara kod žena. Američka nacionalna udruga za moždani udar navodi štucanje uz mučninu, zbunjenost i opću slabost kao neke od jedinstvenih simptoma moždanog udara koje žene mogu doživjeti.

7. Možda imate infarkt 

Ako ste imali štucanje koje ne prestaje nekoliko dana, mogli biste imati srčani udar, tvrdi doktor Josh Davenport iz bolnice St. Luke's-Roosevelt u New Yorku i podsjeća na 68-godišnjog muškarac koji se četiri puta zaredom 'ubijao' od štucanja, da bi se na kraju shvatilo da je imao infarkt. Povezanost infarkta s njegovim dijabetesom i pušenjem bile su isključene.

8. Moguće je da vam se funkcioniranje bubrega pogoršava

Ako imate kroničnu bolest bubrega i počnete s čestim štucanjem, to bi moglo biti znak da se bubreg još više pogoršava. Zajedno sa simptomima kao što su bol kostiju i trzanje mišića, umor, glavobolja. 

Ključne riječi

Komentara 3

PO
posluzitelj
22:57 25.05.2018.

A moze znaciti i da si ostala trudna...ili da ces dobiti na euromilionu

Avatar Ansama
Ansama
02:10 26.05.2018.

Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com

ZA
zagi101
11:25 26.05.2018.

moguće je ništa od navedenog nego bla bla bla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije