Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čuvajte sebe

Stručnjakinje savjetuju žene: Redovito pregledavajte svoje dojke, evo zašto

Shutterstock
05.11.2020.
u 07:00

Ključno je da žene razgovaraju sa drugim ženama i da potiču prijateljice i druge drage im žene da redovito same pregledavaju grudi

Prema izvješću udruge Breast Cancer Now, čak 52 posto žena pregledava dojke redovito. Zbog te je alarmantne činjenice britanski Vogue ispitao koji su najočitiji znakovi da žena treba na dodatne preglede dojki, kao i zašto je tako važno redovito raditi samopreglede. 

- Mislim da se mnoge žene boje provjeravati svoje grudi jer ih je strah da bi zaista mogle nešto naći -  kaže Oonagh Meade, viša medicinska sestra specijalizirana za njegu dojki u britanskoj bolnici Princess Grace. Takvo je postupanje neracionalno, dodala je, budući da znamo da su, što ranije otkrijemo malignu promjenu, veće šanse za njeno izlječenje.

- Kad je riječ o raku dojke, mnogo je različitih simptoma na na koje treba obratiti pažnju - objasnila je liječnica opće prakse i aktivistica iz kampanje za rak dojke Estée Lauder, dr. Zoe Williams. Ona kaže kako je ključno i da žene međusobno razgovarajte da potiču prijateljice i druge drage im žene da redovito same pregledavaju grudi.

Foto: screenshot/facebook

- Budući da su stope preživljavanja poboljšane zahvaljujući ranom otkrivanju, kvalitetnijem liječenju i samopregledima, jasnije je nego ikad je da je znanje najveća moć - dodaje ona.

A trebali bismo, ističe dr. Williams, svi znati koji su potencijalni znakova upozorenja na koje treba pripaziti, te kako točno obaviti samopregled dojki.

Na što obratiti pažnju pri samopregledu:

- Promjenu u veličini i/ili obliku dojke
- Kvržicu ili dio koji se čini deblji od ostatka dojke
- Promjenu u teksturi kože
- Bilo kakvu promjenu u boji kože dojke ili bradavice
- Bilo kakvo crvenilo, oticanje ili osip
- Promjene na bradavici - npr. uvlačenje ili promjena položaja
- Bolove u grudima ili pazuhu 
- Oteklinu ispod pazuha ili oko ključne kosti

Kako pravilno pregledati dojke

Ispružite četiri prsta (osim palca) i malim kružnim pokretima prelazite preko dojke u smjeru kazaljke na satu, od dna dojke prema bradavici.

- Pregledajte tako obje dojke i ne zaboravite područje ispod pazuha - napominje Meade.

Također, trebali biste koristiti ogledalo kako biste dobro vidjeli je li došlo do promjene oblika ili promjene u veličini između lijeve i desne dojke. Pred ogledalom podignite ruke i dobro promotrite obje dojke sa svih strana.

Bilo kakve promjene na njima ili bilo koji od gore navedenih simptoma pokazatelj su da biste trebali posjetiti svog liječnika opće prakse i zatražiti ga uputnicu za specijalista, a dr. Williams i med. sestra Meade savjetuju i da 'svoje grudi prihvatite onakvima kakve jesu - jer je to jedini način da na njima i uočite eventualne promjene'.

Foto: screenshot/facebook

Koliko često treba raditi samopregled dojki

- Prije se mislilo da bismo grudi trebali provjeravati samo u određeno vrijeme u mjesecu, točnije tjedan dana nakon završetka ciklusa menstruacije. U zadnje vrijeme vlada mišljenje da svaka žena treba stalno biti svjesna svojih grudi, njihovog izgleda i eventualnih promjena - kaže dr. Williams.

Muškarci, vrijeme je da ovo naučite o ženskom tijelu

1/6

Kako smanjiti rizik za rak dojke

Da bi se umanjio rizik od raka dojke, Meade i dr. Williams savjetuju što veću konzumaciju mediteranske prehrane, ograničavanje konzumacije alkohola na najviše jednu čašu vina dnevno, optimiziranje tjelesne težine i redovito vježbanje.

- Smanjite i unos crvenog i prerađenog mesa, kao i šećera i slatkiša, a uzimajte i 1000 IU dodatka D vitamina. Pripazite na dovoljan unos omega 3 kiselina i protuupalnih sastojaka: poput zelenog čaja i kurkume jer pomažu u jačanju imunološkog sustava i njegovoj obrani od svih bolesti.

Evo zašto žene najčešće odustaju od dojenja i zašto je to pogrešno

DOJENJE

Evo zašto žene najčešće odustaju od dojenja i zašto je to pogrešno! Razgovarali smo s dr. sc. Anitom Pavičić Bošnjak, voditeljicom Ambulante za medicinu dojenja KBC-a Zagreb

Objavljuje Večernji list u Utorak, 27. listopada 2020.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije