Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobro je znati

Stručnjakinja za spavanje: 'Nije istina da nam je svima potrebno 8 sati sna, evo zašto'

Shuttershock
22.03.2021.
u 15:25

Čvrsto se držite one teorije da morate spavati barem osam sati svaku noć? Možda to ipak i nije tako dobra opcija.

Olivia Arezzolo, stručnjakinja za spavanje iz Sydneya, otkrila je nekoliko savjeta za bolji san, ali i jednu zanimljivu činjenicu - nije svima potrebno osam sati sna kako se priča.

Dok je nekima potrebno i devet sati da bi normalno funkcionirali tijekom dana, ima onih koji se osjećaju dobro i kada spavaju šest, sedam sati. "Nije svima potrebno isto sati sna, sve ovisi o navikama, ritmu i kronotipovima spavanja kojih je četiri - vuk, medvjed, lav i dupin."

Lav je netko tko voli otići rano na spavanje i isto tako se rano probuditi, a potrebno mu je manje sna za razliku od vuka i medvjeda. 

Vuk voli dugo ostati budan i spavati do 9, 10 sati, a medvjed će se probuditi bez problema već u 7, ali će brzo posegnuti za kavom da se razbudi. K sebi dolaze tek oko 10 sati, a već oko 15 osjećaju lagani umor. Nerijetko zato posegnu za nečim slatkim da ih 'digne'. Inače, čak 55 posto populacije je upravo ovaj kronotip.

Stomatolozi otkrili: Ovo je najgore vrijeme za pranje zuba!

Zadnji kronotip, dupin, nema nikakvu rutinu kada je u pitanju spavanje - ponekad spavaju samo 2 sata, ponekad 10.

Olivia kaže da u ovome veliku ulogu ima i genetika: "Jedna studija koja se provela nedavno pokazala je da oni koji imaju mutaciju gena DEC2 spavaju u prosjeku 6 sati i 25 minuta - što je oko 2 sata manje od onih koji taj gen nemaju i spavaju 8 sati i 6 minuta."

Ulogu ima i menstrualni ciklus te promjene godišnjih doba - većina se osjeća umornije tijekom zime, prenosi The Sun.

"Kvaliteta je bitnija od kvantitete kada je u pitanju spavanje", kaže Olivia i dodaje da bi se vikendom trebali buditi u isto vrijeme kao i tijekom tjedna kako bismo održali zdravu rutinu.

Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

1/5
Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
18:58 22.03.2021.

meni dosta 7

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije