Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
holistička dermatologinja

Stručnjakinja otkrila: 'Seks ima brojne pogodnosti, a jedna od njih je sporije starenje'

shutterstock
12.05.2021.
u 22:35

Održavanje spolnog života tijekom odrasle dobi moglo bi vam pomoći da se osjećate mladima u duhu, a proizvodnja estrogena također će promovirati zdravo starenje kože

Većina ljudi o svom seksualnom životu i režimu ljepote vjerojatno misli kao o dvije potpuno odvojene stvari. No, kako se pokazalo, oni su zapravo itekako povezani. Povećanje hormona estrogena kroz orgazam, kao i tjelesna aktivnost uključena u seks, mogu održavati zdravu kožu, kosu i cjelokupno zdravlje. Portal MindBodyGreen razgovarao je s holističkom dermatologinjom Keirom Barr o prednostima seksa.

Seks promiče vitalnost kože i kose
Studije su pokazale da žene koje su seksualno aktivne imaju višu razinu estrogena, jer se razina hormona povećava tijekom orgazma. Prema Barr, estrogen je ključan za normalno funkcioniranje kože, krvnih žila, folikula dlake, uljnih žlijezda i melanocita. Sveukupno, ona kaže da estrogen promiče zdravlje kože, kose i vitalnost.

- Također igra ulogu u održavanju normalne funkcije barijere kože, hidratacije kože, zadržavanju stvaranja uljnih žlijezda, poboljšanju zacjeljivanja rana i moduliranju upale - dodaje ona.

Evo zašto biste trebali doživjeti orgazam prije svakog odlaska na spavanje:

1/7

Od seksa vam može rasti kosa
Ne samo da poboljšava kožu, već i "estrogen pomaže u održavanju vaše kose u fazi rasta, što vam pomaže da imate čvršću i dužu kosu", kaže Barr. Iako studije nisu posebno proučavale učinke seksa na rast kose, trudnice kojima se povećala razina estrogena pokazale su da imaju gušću kosu.

Seks održava mladenačku kožu
Održavanje seksualnog života tijekom odrasle dobi moglo bi vam pomoći da se osjećate mladima u duhu, a proizvodnja estrogena također će promovirati zdravo starenje kože. - Estrogen povećava proizvodnju kolagena i hijaluronske kiseline, dajući koži mladolik izgled - kaže Barr.

Jedno istraživanje na više od 3000 muškaraca i žena je otkrilo da su oni koji su imali seks tri puta tjedno izgledali sedam do 12 godina mlađi od svoje stvarne dobi.

Smanjuje stres, što može smanjiti akne
Istraživanje je pokazalo da parovi u zadovoljavajućim vezama koji imaju zdrav seksualan život, imaju nižu razinu stresa. - Izlučivanje i upala uljne žlijezde dva su glavna čimbenika stvaranju akni - kaže Barr. Drugim riječima, upravljanje stresom može smanjiti vjerojatnost za izbijanja akni.

Može pomoći u upravljanju simptomima menopauze
Budući da se razina estrogena prirodno smanjuje tijekom menopauze, orgazmi mogu povećati proizvodnju, a time i održavati simptome menopauze.

- Bez utjecaja estrogena koji pomaže u stvaranju hijaluronske kiseline i kolagena, koža gubi svoju čvrstoću i počinje stariti; pojavljuju se bore, a pore i pigmentacija postaju sve istaknutiji. Zapravo, studije pokazuju da ženska koža gubi oko 30% kolagena tijekom prvih pet godina menopauze i oko 2% kolagena svake godine nakon sljedećih 20 godina - kaže.

Ovo se stanjivanje kože ne događa samo izvana, već i u rodnici, što može dovesti do boli tijekom seksa. Češći spolni odnosi mogu pospješiti proizvodnju i elastičnost estrogena u rodnici, tako da se stezanje i bol mogu smanjiti, smatra ginekologinja Lynley Durrett, doktor medicine.

Pretvarala se da je muškarac i zavela najbolju prijateljicu: "Bilo mi je dosta da me zapostavlja kada ima partnera"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije