Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korisno

Stručnjakinja otkrila jednostavan način da znate trebate li promijeniti jastuke

jastuk, spavanje
Shutterstock
19.08.2022.
u 14:30

Jastuci se trebaju prati svak tri do četiri mjeseca, a mijenjati nakon otprilike tri godine korištenja

Dobro je pobremeno osvježiti dom čišćenjem svih prostorija i bacanjem nepotrebnih stvari. Jastuci i posteljina su među tim stvarima, a statistika pokazuje da trećina nas pere svoje plahte samo jednom godišnje, unatoč tome što naša tijela u prosjeku proizvedu litru znoja svake noći koji se zadržava u vlaknima.

U jednoj studiji, kako prenosi Metro, 40% sudionika priznalo je da nikada ne pere jastuke, a mnogi od njih su tvrdili da su imaju iste jastuke od kad su djeca.

Spavate na pamučnim jastučnicama? Nakon ovoga vjerojatno više nećete:

jastuk, spavanje
1/5

Stručnjaci preporučuju da svoje jastuke perete barem svaka dva do četiri mjeseca i zamijenite ih kada ‘isteknu’, ali kako znati kada je vrijeme za bacanje starih i kupovinu novih jastuka?  Stručnjakinja Carolina McCauley nedavno je podijelila svoj trik kako to saznati.

Dijeleći video na TikToku, mama dvoje djece pokazala je kako testira vlastite jastuke kada mijenja posteljinu. Carolina presavija jastuk i drži ga s obje ruke najmanje 30 sekundi, prije nego što ga pušta i gleda koliko je vremena potrebno da se vrati u izvorni oblik. 

Ako se jastuk brzo vrati i ponovno zauzme prvobitni oblik, i dalje je dobar za korištenje. Ako nema puno otpornosti i ne vraća se na staro, vrijeme je da ga zamijenite. To bi obično trebalo biti nakon otprilike tri godine korištenja, uključujući redovito pranje.

Osim ovog zgodnog trika, Carolina je podijelila i neke druge kako bi vaša spavaća soba bila elegantna. Naime, otkrila je svoj recept za potpuno prirodan čistač prašine. U bočici s raspršivačem pomiješa pola žličice maslinovog ulja, jednu žličicu octa, pola šalice vode, 10 kapi eteričnog ulja i dvije kapi deterdženta za suđe.

Ova mješavina se zatim raspršuje na tvrde površine prije nego što se dobro obriše, a sastojci djeluju kao sredstvo za odbijanje prašine, kao i sredstvo za čišćenje. Carolina također savjetuje usisavanje madraca jednom tjedno, pokazujući količinu prljavštine u njezinoj vrećici nakon toga.

Superbaka (100) na sobnom biciklu odvozit će cijelu dužinu Velike Britanije: Penjala se i po stepenicama devet katova dnevno godinu dana, što je više od Mount Everesta!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije