Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Helihopter roditeljstvo'

Stručnjaci tvrde: Roditelji koji previše kontroliraju djecu oštećuju njihovo zdravlje

Shuttershock
08.12.2020.
u 07:00

.Od početka online nastave neki roditelji u njoj sudjeluju više nego djeca, šapuću im točne odgovore ili se žale da se njihovu djecu ne proziva dovoljno.

Stručnjaci za razvoj djece odavno tvrde da prezaštitnički nastrojeni roditelji (u engleskom je popularan naziv helicopter parents) koji nastoje dijete 'spasiti' od svakog problema, u konačnici tom djetetu štete. Njihov je zaključak tako da previše uključeni zaštitnički roditelji ugrožavaju neovisnost i otpornost djeteta, a u konačnici i njegovo psihofizičko zdravlje. Kad je Covid-19 pandemija zatvorila škole diljem svijeta, mnogi su roditelji osjetili snažnu potrebu da stalno budu na raspolaganju za izazove online nastave, pa i kad dijete ni ne traži ni ne treba njihovu pomoć, 

Tako je i mama Allison Landa iz Kalifornije početkom školske godine stalno provjeravala kako s online školom napreduje njen prvašić. Kad je prvi put vidjela da dijete ne slijedi točno upute učitelja za crtanje točkica na stranici, odlučila je uskočiti.:

- Uzela sam bojicu i prvo mu pokazala kako je treba vrtjeti da dobije točku. Onda sam ja sama napravila točku pa sam ga ispitala: 'Koje je boje točka?' 'Koliko je velika?' i slično - priznala je mama.

Foto: Shuttershock

Istovremeno je u New Yorku Emily Popek pomagala svojoj kćerki učenici trećeg razreda osnovne koja je s drugim učenicima iz razreda i učiteljicom imala sat preko Zooma. Tad je, priča Popek, začula poznati glas.

- Shvatila sam da sam već čula glas tog roditelja, njeno dijete nikad ne vidite, uvijek je samo ona prisutna - ispričala je Popek o mami koja se pridružila Zoom sastanku sa već spremnim pitanjima za učiteljicu.

- Njeno dijete niti jednom nije komuniciralo s učiteljem - prisjeća se Popek, inače školska savjetnica za komunikaciju koja kaže kako to nije izoliran slučaj: u dječjim se igralištima zadnjih dana stalno mogu čuti prigovori takvih roditelja koji se umjesto djeteta ubacuju na nastavu, šapuću djeci točne odgovore ili se žale da se njihovu djecu ne proziva dovoljno. Takvi su roditelji, kaže, učenje od doma jedva dočekali, da se mogu u sve uključiti.

Disneyeva zvijezda uhićena dvaput u tri dana, nogom udarala maloljetnog sina

1/4

- Način na koji razgovaramo online i odnosimo se jedni prema drugima postaje neprirodan, jer smo stalno svjesni prisutnoj neke strane odrasle osobe - rekla je učiteljica osmog razreda iz Tennesseeja Andrea Zimmerman za Good House Keeping..

Suosnivačica i direktorica javne škole Summit Diane Tavenner kaže kako, premda ta situacija nije idealna, roditelji zaslužuju empatiju.

Foto: Shuttershock

Ona kaže da su se zbog pandemije roditelji preko noći morali prilagoditi novoj stvarnosti, a mnoge im škole nisu baš pružile veliku podršku. Razumljivo je zato, dodaje, da su roditelji počeli razmišljati na način da je ta škola 'njihov posao koji moraju obaviti'.

No za neke je roditelje ono što izgleda kao pretjerana zaštita zapravo - nužna intervencija. Djeca s autizmom, ADHD-om i drugim poremećajima u razvoju trebaju tako specijaliziranu podršku koja često nije dostupna. Kad je ove godine počela škola online, Eden Strong odmah je primijetila da njezin 9-godišnji sin ne može tako pratiti nastavu.

- On sa svima razgovara, postavlja osam milijuna pitanja i uključuje i isključuje mikrofon - kaže Strong čiji sin boluje od epilepsije i autizma, a u školi je imao pomoćnika u nastavi. 

Strong je, kaže, pokušala već sve da mu pomogne savladati online nastavu, čak je unajmila i terapeuta da sjedi uz njega, no na kraju ga je morala ispisati iz škole.

- Moj je sin zahtijevao toliko intervencija da nismo brinuli samo jer ometa učitelja i ostale učenike, već takav sustav nije za njega bio zdrav - rekla je.

Foto: Shuttershock

Kako djetetu pomoći, a ne 'gušiti ga'?

Ono što djeci pomaže je da ih pustite da sami razvijaju vještine potrebne za upravljanje zadacima koje imaju, kaže Zimmerman, a to kod online nastave često znači povući se ako je moguće - makar i samo na sat vremena. Jer, napominje, može se biti dobar i brižan roditelj i bez pretjerivanja i gušenja djeteta. 

Veliki horoskop za 2021. godinu: Što očekuje Ovnove u 2021.? "Trebate biti tolerantniji i slušati tuđe emocije."

Veliki horoskop za 2021. godinu

Što očekuje Ovnove u 2021.? "Trebate biti tolerantniji i slušati tuđe emocije."

Objavljuje Večernji list u Utorak, 1. prosinca 2020.

 

Komentara 1

NT
No_trouble
07:44 08.12.2020.

Helihopter kao hemija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije