Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima smisla

Stručnjaci tvrde: Odjeću je bolje prati na nižim temperaturama i u kraćim ciklusima, evo zašto

Shutterstock
27.11.2020.
u 07:00

Hladna je voda općenito najsigurnija za odjeću, za svijetle i za tamne boje te za nježne tkanine, jer neće uzrokovati gubitak boje ili oštećenje vlakana

Kad kupujemo novu odjeću - najjeftinije krpice ili precijenjene brendirane komade, svejedno - želimo da ona što duže traje. Premda kvalitetu uglavnom određuje vrsta tkanine odnosno materijal, pravilna briga o odjeći isto može znatno utjecati na njeno stanje i na vijek.

Ispitivanja Sveučilišta Leeds i tvrtke Procter & Gamble kako različite temperature pranja utječu na različite tkanine, pokazala su da pranje odjeće na najhladnijem i najkraćem programu veš mašine može produljiti njezin životni vijek.

U studiji se promatralo što se običnim majicama (brendova Russell i Hanes) događa u pranju, kad će eventualno izblijedi a kad pustiti boju. Majice su oprane na dva programa - jednom na temperaturi od 40°C u trajanju od 85 minuta i drugom na 'hladnom pranju', temperaturi od 25°C u trajanju od 30 minuta.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Rezultati su pokazali da se značajno veći gubitak boje, kao i prijenos boje na drugu odjeću, dogodio u pranju na 40°C i 85-minutnom ciklusu, a na tom je programu odjeća ispuštala i više mikrofibre. S daljnjim se pranjem nastavio isti efekt pa su istraživači zaključili da se u kraćem i hladnijem ciklusu pranja boje bolje sačuvaju, da odjeća manje pušta boju, kao i da gubi manje mikrofibre. mrlje od boje ili gubitak mikrofibra.

LG Styler – ormar budućnosti za njegu odjeće

đ
1/3

- Hladna je voda općenito najsigurnija za odjeću, za svijetle i za tamne boje te za nježne tkanine, jer neće uzrokovati gubitak boje ili oštećenje vlakana - rekla je direktorica Laboratorija za čišćenje s Instituta za domaćinstvo Carolyn Forte.

Foto: screenshot/facebook

A premda su ciklusi hladnog pranja bolji su za osjetljivu, obojenu i normalno zaprljanu odjeću, Forte dodaje kako je topla voda uvijek bolja za tvrdokornije mrlje i za bijeli veš - s kojeg želite ukloniti i klice i alergene.

- Ako se želite riješiti mrlja ili želite ubiti bakterije, odignite temperaturu - objasnila je za GoodHouseKeeping.

Jučer je cijeli Zagreb uživao u divnom zalasku sunca. Pogledajte fantastične prizore!

Jučer je cijeli Zagreb uživao u divnom zalasku sunca 😍☀️Pogledajte fantastične prizore!

Jučer je cijeli Zagreb uživao u divnom zalasku sunca 😍☀️Pogledajte fantastične prizore!

Objavljuje Večernji list u Utorak, 24. studenoga 2020.

Komentara 1

GO
goriodgorijeg
07:30 27.11.2020.

To je rezultat što danas odjeća nema nikakve kvalitete, kao i boja kojom de odjeća boja. Sve se radi da kratko traje bez kvalitete i da se što prije mijenja i kupuje novo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije