Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mijenjajte navike

Stručnjaci tvrde: Ako vam ovako izgleda jutarnja rutina, potpuno pogrešno započinjete dan

Shutterstock
30.09.2020.
u 09:29

Prestanite gubiti jutro na nebitne stvari, poput pregledavanja društvenih mreža. Napravite ukusan doručak i odvojite malo vremena za sebe.

U filmovima i serijama jutra uvijek izgledaju savršeno – lagano buđenje, spremanje za dan, doručak s obitelji... Ipak, u stvarnosti je malo drukčije, ali stručnjaci tvrde da je realnost pogrešna i da bi trebalo mijenjati navike dok ne postignemo takva jutra. Čak i ako niste jutarnji tip, trebali biste ga započeti kvalitetno jer upravo ono određuje kakav će dan biti u cijelosti, a ako nemate ovih pet navika u svojoj rutini – potpuno pogrešno ga započinjete.

1. Ne doručkujete
Teorija kako je doručak najvažniji obrok u danu potpuno je istinita. Ipak, i nakon bezbroj upozorenja stručnjaka da se ujutro obavezno nešto treba pojesti, mnogi ovaj obrok preskoče. Prvo, razmišljanje što ćete jesti i sama priprema razbudit će vas i pokrenuti, a još ako je doručak super ukusan, veselju nema kraja. Ne morate ustati dva sata ranije, dovoljno će biti desetak minuta kako biste imali malo vremena za sebe i unijeli energiju potrebnu za dan. 

2. Spavate na boku ili, još gore, na trbuhu
Dobro jutro započinje kvalitetnim snom koje ste dobili tijekom noći, ali neke loše navike mogu pokvariti čak i osam sati sna. Spavajte na leđima! Ta poza najbolja je za vašu kralježnicu i vrat, a ujutro ćete se sigurno probuditi s manje bolova nego kad spavate na boku i trbuhu.

Jedna stvar je ključna u prevenciji bolesti srca, a mladi kardiolog objašnjava koja!

3. Soba vam je neuredna
Buđenje u jako neurednoj dobi stvarno nije ugodno. Čini vas nervoznima iako možda toga niste uvijek svjesni. Uzmite nekoliko minuta svakog jutra i maknite stvari koje ne pripadaju u spavaću sobu i obavezno pospremite krevet. Također, pokušajte što manje stvari držati na noćnom ormariću. 

4. Provjeravate mobitel odmah nakon buđenja
Možda vam se čini da vam nekoliko minuta na društvenim mrežama čim ste otvorili oči neće naškoditi, ali ta navika zapravo je potpuno gubljenje vremena. Mnogo puta ''samo mala provjera'' pretvori se u dugotrajno ležanje u krevetu. Izgubili ste vrijeme koje ste mogli iskoristiti za doručak i uživanje u jutru, pa sada nervozno ustajete, brzo se spremate i izlazite iz kuće, a da se niste kvalitetno pripremili za dan. 

5. Vikendom predugo spavate
Stvaranje rutine buđenja u isto vrijeme svakog dana stabilizira cirkadijalni ritam, a on poboljšava kvalitetu sna i produktivnost. Možda vam se čini kao dobra ideja da vikendom spavate dulje, ali buđenje u podne može vam poremetiti ritam – i zapamtite, tako nećete nadoknaditi san koji ste izgubili tijekom tjedna. Radije legnite ranije navečer, a ako vam to nije uspjelo, produljite jutarnji san, ali ne dulje od sat vremena, prenosi Pure Wow.

Galerija: Ovo je 10 najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak

1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije