Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za siguran obrok

Stručnjaci savjetuju: Nije svejedno, ovako se pravilno zagrijava hrana

shutterstock
22.07.2020.
u 07:00

Ostaci hrane trebali bi se pravilno zagrijati kako se ne biste otrovali hranom ili pokvarili želudac

Svi znamo da nakon obilnog obroka uvijek ostaju ostaci za kasnije ili za idući dan. Svatko želi smanjiti bacanje hrane i podgrijavanje je izvrstan način uštede, ali također ne želimo biti izloženi riziku trovanja hranom. Evo nekoliko savjeta stručnjaka koji će vam pomoći pri zagrijavanju, prenosi mirror.co.uk.

Lydia Buchtmann, glasnogovornica Vijeća za sigurnost hrane, rekla je da možete ponovo zagrijati većinu ostataka "onoliko puta koliko želite" ako je hrana dobro zagrijana, tj. na 82 stupnja Celzijusa. Jedini pouzdani način da to provjerite, jest upotreba termometra za hranu. Gurnite ga u sredinu hrane i očitajte, a pritom pazite da ne dotaknete posudu u kojoj se hrana zagrijava.

Iako Lydia kaže da možete jesti većinu hrane koliko god puta želite, za to još uvijek postoji rok.

- Ostatak možete čuvati dva do tri dana u hladnjaku, koji je raslađen na 5 Celzijevih stupnjeva - kaže Lidija. Iznimke od pravila od dva do tri dana su trudnice, starije osobe i ljudi s oslabljenim imunološkim sustavom, jer su možda podložniji bolestima vezanim uz hranu, stoga je čuvajte najviše 24 sata. Spremanje ostataka u zamrzivač osigurat će vam više vremena, ali ne zauvijek - zato označite smrznutu hranu datumom kako biste bili sigurni da je ne ostavljate predugo.

Novinar i televizijski voditelj Michael Mosley, koji prati znanost, kaže da su mikrovalne pećnice najprikladniji način za ponovno zagrijavanje ostataka hrane. Ako koristite mikrovalnu, savjetovao je da se zagrijava i miješa, ponavljajući nekoliko puta kako bi se osiguralo da je vruća u sredini, ali i vani. Možete i ponovno zagrijati u pećnici, koristeći dobar termometar za provjeru temperature prije jela. Ako koristite štednjak, Dorothy Richmond, dijetetičarka i trenerica za sigurnost hrane, kaže: - Nemojte samo kuhati i poslužiti. Trebala bi sjediti na štednjaku 10 do 20 minuta da proključa. 

Video o pravilnom cijeđenju tjestenine izazvao je burnu raspravu:

Komentara 1

ZD
ZDRU
08:39 22.07.2020.

"sjediti na štednjaku" LOL

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije