Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Stručnjaci odgovarju na vaša pitanja o zdravlju

08.04.2008.
u 18:55

1. Poštovani, Kako se nedavno pojavila epidemija ospica u Austriji, molim Vas odgovor na slijedeće pitanje. Kćer ima godinu i pol, a polovicom ožujka cijepljena je mo-pa-ru cjepivom Priorix. Je li to prvo cjepivo dovoljno za zaštitu od infekcije ospicama? Unaprijed hvala, Suzana

Cjepivo MoPaRu je kombinirano cjepivo protiv ospica,zaušnjaka i rubeole. Doza cjepiva sadrži žive, ali oslabljene sojeve virusa, uzročnika ovih triju bolesti.Nakon cijepljenja dolazi do aktivacije imunološkog sustava u tijelu i stvaranja specifičnih antitijela odgovornih za borbu protiv bolesti i imunitet.Imunitet se kod ospica javlja deset dana nakon cijepljenja i traje barem 15 godina.U većeg broja pacijenata imunitet traje doživotno.
U Republici Hrvatskoj cijepljenje se MoPaRu cjepivom vrši u dva navrata.Prvo cijepljenje provodi se kod djece u dobi od 12 – 15 mjeseci ,a drugo u 7. godini života.Već nakon prve doze u 95 % djece stvaraju se antitijela protiv ospica u količini vjerojatno dostatnoj za doživotnu zaštitu.Druga doza daje se kao zaštitna doza,ili radi postizavanja imunosti u onih pacijenata koji prvi put nisu stvorili imunitet. Dakle ,dijete koje je dobilo samo prvo cjepivo najvjerojatnije je sasvim dobro zaštićeno od bolesti.

2. DOBAR DAN.NA GASTROSKOPIJI MI JE OTKRIVENA HIJATALNA HERNIJA,DOBILA SAM TERAPIJU NEXIUM 20 MG.KOJA MI PAR DANA POMAZE ONDA PAR DANA IMAM UZASNE BOLOVE,UZ TO IMAM I GASTRITIS I JAKO UPALJEN ZELUDAC KOJI SLABO "RADI".STO BI JOS MOGLA NAPRAVITI DA NEMAM VELIKE BOLOVE.HVALA.

Hijatalna hernija označava stanje u kojem se jedan dio želuca nalazi iznad ošita.Kod klizne hijatalne hernije iznad ošita se nalazi spoj jednjaka i želuca , kao i dio želuca.Kod paraezofegealne hijatalne hernije spoj jednjaka i želuca je normalno u trbušnoj šupljini, ali je dio želuca priljubljen uz jednjak i iznad je ošita. Kod vas je osim toga prisutan i gastritis,upala sluznice želuca.U ovakvim bolestima pacijenti se najčešće žale na mučninu,povraćanje, bol,pečenje,žerenje u želucu, a može se javiti i žgaravica. Lijek Nexium® koji ste dobili,trenutno je jedan od najučinkovitijih lijekova.On značajno smanjuje,pa čak i potpuno zaustavlja lučenje želučene kiseline,odgovorne za vaše smetnje.
Osim ovog lijeka, kojeg morate redovito uzimati po preporuci liječnika, važne su i određene djetetske mjere koje će ublažiti simptome.Savjetuje se izbjegavati jela i pića koja djeluju nadražajno na želučanu sluznicu.Tu se ubrajaju :alkoholna pića,kava,prehladni ili pretopli napici,voćni sokovi; masna i jako začinjena hrana.Preporuča se umjesto mlijeka konzumirati kisele mliječne proizvode.Pušenje također pogoršava simptome bolesti. Moguća je upotreba i tzv. antacida,lijekova koji neposrednim djelovanjem neutraliziraju želučanu kiselinu.Na tržištu postoji više vrsta ovih lijekova,a mogu se kupiti i bez recepta liječnika.nalaze se u obliku tableta koje se rastope u ustima ili vrećica sa suspenzijom za popiti.

3. Ovim putem obraćam Vam se za pomoć oko liječenja moga supruga. Ako imate vremena za ovaj nespecifični slučaj molim Vas da mi sugerirate daljnji tijek, a ja bih Vam ukratko opisala anamnezu cijelog slučaja: Suprug je 2 mjeseca liječen zbog pogrešne dijagnoze - lumboyshialgia, iako je cijelo vrijeme govorio da ga boli kuk, imao temperature do 39,6 , dobivao čireve , sve dok 2. srpnja nije završio na ortopediji .Krvni nalazi između ostalog SE 119 i CRP 231. Tretira se se ciljanim antibiticima intravenozno. Urađena je MR i scintigrafija- nalaz intenzivna patoločka pregradnja koštanog tkiva. CT je pokazao dvije cistice u zdjelici , iz kojih je punktirano 40 kubika gnoja - na analizi se pokazalo da se radi o zlatnom stafilokoku. Urađena i operacija,nakon koje je dren ostavljen svega 6 sati jer se dren zaštopao usirenom krvi .Po vađenju šavova hematom se fizički čisti , te se stavljaju leukoklipi. Otpušten je iz bolnice nakon 5 tjedana s nalazom osteomyelitis, obzirom da su nalazi CRP 11, te može oralno nastaviti terapiju. Jaki bolovi do danas traju, hoda s jednom štakom teško - dr. kaže da je to normalno , jer su zglob i hrskavica oštećeni. Nakon ponovljenog magnneta utvrđeno je da u kuku postoji i dalje gusti sadržaj o osteofitima. Bila bih Vam zahvalna ukoliko mi možete pomoći Vašim savjetom i iskustvom je li potrebno samo fizikalna terapija ili je uputno ponovo operirati kuk. Napominjem da je u tijeku liječenje po onkologu radi liječenja glioblastoma.
S poštovanjem, Renata Kralj

Slučaj ovakvog osteomijelitisa je komplikacija koja se, statistički gledano, dešava prilično rijetko. No, po svemu onome što ste opisali u anamnezi i naveli u laboratorijskim nalazima, Vaš će suprug najvjerojatnije trebati reoperaciju i čišćenje preostalih žarišta osteomijelitisa. Trenutno niske vrijednosti SE i CRP-a ne znaće da je liječenje završeno, već da je bolest u remisiji – stanju mirovanja. On sada, kako navodite, trpi jake bolove i teško se kreće. U sadašnjem stanju on nije sposoban za bilo kakvu fizikalnu terapiju, a pitanje glioblastoma, kojeg spominjete na kraju dopisa, dodatno komplicira cijelu sliku. Svakako konzilijarno saslušajte mišljenje ortopeda i onkologa i postupite po naputku liječnika.

4. Imam 21 godinu i imam problem sa svojim penisom. Naime ne mogu prevući kožicu preko glavića penisa.Redovito sam imao spolne odnose ali mi to dosad nije smetalo na način da me boljelo, dok se u zadnje vrijeme javlja bol prilikom samog navlačenja kožice. Čitao sam malo o tome i znam da se radi o fimozi kao i to da postoje kirurske metode rješavanja mog problema, ali i da postoje i određene masti koje pomažu u rastezanju kožice. Molim Vas da mi predložite neku mast koja bi pomogla ili neko drugo rješenje koje Vi smatrate najboljim i najprikladnijim. Unaprijed zahvaljujem

Fimoza je suženje ušća prepucija (kožice penisa) zbog čega se prepucij ne može provući preko glavića penisa.Fimoza može biti urođena ili stečena.Uzroci stečene fimoze mogu biti: loša higijena,kronične upale glavića penisa ili pokušaj nasilnog prevlačenja prepucija preko glavića penisa kod urođene fimoze. Liječenje fimoze provodi se kirurkim zahvatom i to je jedino,trajno rješenje problema.Različite vazelinske kreme mogu se koristiti za podmazivanje i vlaženje,ali je njihovo djelovanje upitno.
Unazad desetak godina počela se razmatrati mogućnost tretiranja fimoze raznim kortikosteridnim kremama.(betametazon )Način djelovanja tih lijekova nije sasvim razjašnjen.Vjerojatno se radi o kombinaciji lokalnog antiupalnog djelovanja i stanjenja površnog sloja kože.To omogućuje bolje rastezanje prepucija.Mada neki rezultati ukazuju na učinkovitost lokalne primjene ovih krema, njihova je djelotvornost upitna. Svakako Vam savjetujem da se javite urologu koji će Vam nakon pregleda moći savjetovati ispravan način liječenja.

5. Poštovani zanima me konkretno medicinsko stajalište po pitanju celulita – može li se i ako da na koji način u potpunosti ukloniti te zašto nastaje? Hvala...

Celulit je medicinski entitet o kome se piše gotovo svakodnevno. I na našem portalu (www.mojdoktor.hr) možete saznati više o tome ako unesite u tražilicu navedeni pojam i pročitate ponuđene tekstove. Na Vašu žalost, i na žalost miliona žena diljem svijeta, celulit se može (privremeno) odstraniti samo liposukcijom – kirurškom metodom «izvlačenja» masnih naslaga iz subcutisa (podkožja). Farmaceutska industrija plasira mnoštvo krema koje smanjuju celulit, no estetski gledano, ti pripravci nisu polučili veće rezultate. Celulit je promjene deponiranja masnoće i vode u stanicama podkožja i ovisi o nasljeđu, konstituciji, prehani, stilu života.. itd. pa je i borba sa celulitom zaista složen dermatološko – estetsko kirurški problem.

6.Što mi možete reći o Bioptron svjetlosnoj terapiji. Vidjela sam naime reklamu za taj uređaj i razmišljam ga koristiti za liječenje atopijskog dermatitisa pa me zanima što Vi mislite o tome...unaprijed zahvaljujem...

Terapija UV svjetlosnim zračenjem kože, dokazano je je uspješna za poboljšanje cirkulacije, zaraštanje rana uzrokovanih operacijom, zračenjem, dekubitusom itd... O navedenom proizvodu ne mogu pisati (jer bi to bila reklama), ali njegova terapijska korist je neupitna. No, atopijski dermatitis je stanje koje zahtjeva detaljan pregled dermatologa i tek tada, uz uobičajnu terapiju, savjetujte se o upotrebi lampe za liječenje istog.

7.Poštovani, imam 30 godina i nikako da se riješim akni na licu. Nekako sam bila uvjerena da će ta pubertetska faza u jednom trenutku proći no čini se da to vrijeme nikako ne dolazi. Stalno mijenjam kozmetiku jer s vremenom lice kao da stekne otpornost nanjihovo djelovanje...zanima me postoji li neka operacija npr laserom ili zahvat koji bi mi mogli pomoći? Hvala, pozdrav iz Karlovca.

Acnae vulgaris – dermatološki se lijeće na odjelu medicinske kozmetologije (KBC Šalata). Uzrok nastanka su; nasledni čimbenici, prehrana, hormonalni upliv itd.... Preporučio bih Vam da se pregledate kod iskunog dermatologa i da ne poduzimate samoinicijativno nikakv laserski tretman.

8. Moja majka ima problema s osteoporozom, volio bih znati da li je moguće naslijediti genetski predispozicije za tu bolest odnosno da li je mogućnost da i ja od nje obolim velika? Što bih mogao čini da do toga ne dođe. Hvala...

Osteoporoza je bolest koja ima nasljednih osobina i preporučam Vam da porazgovarate sa fizijatrom – reumatologom o prevenciji te bolesti (uzimanje D vitamina i nekih drugih lijekova).

Zdravko Balen, dr.med.
Voditelj projekta

Pogledajte odgovore na prethodna pitanja

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije