Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja o zdravlju

06.05.2008.
u 13:09

1. Poštovani,
Molim vas, imam probleme na grudima desne strane, prije 6 meseci počeo sam trčati i gubiti tjelesnu težinu (tada 90 kg) a sada imam 83 kg. To je pozitivno ali nekoliko dana poslije trčanja, u grudima na desnoj strani (blizu centra grudi 2cm) počelo me nešto peći ili boljeti. Otišao sam kod doktora na ultrazvuk i on mi je rekao da nista rizično nemam i prepisao mi je Bedoksin B6 i Myoflex. Ali još sam imao pomalo bolove isto na desnoj strani. Radio sam sve analize krvi i sve su ispale dobro, ali još ponekad imam taj problem i cini mi se kao da imam neke kvržice na grudi. Opet sam bio na Ultrazvuku (kod drugog doktora) i opet isto, doktor kaze da ne sumnja uopće da imam nešto, i opet mi je rekao da uzimam samo Bedoksin B6 tri tjedna. Meni se čini da se bolovi javljaju kada mi je hladno. Ne znam što da radim, da li da uzimam ponovno taj lijek Bedoksin ili što? Ja sam iz Kosova, imam 36 godina, visok 1.77m i otac sam troje djece. Jako se bojim, ne znam je li to neki psihički problem ili što se zbiva. Hvala vam puno.

Obzirom da su Vas pregledala dva liječnika specijalista te da su nalazi krvnih pretraga i dva ultrazvučna nalaza uredni vjerujem da se ne radi o ozbiljnijem poremećaju. Nastavite uzimati propisanu terapiju – Bedoksin i Myofleks te se po završetku uzimanja terapije ukoliko tegobe ne prođu javite liječniku na kontrolu. Obzirom da ste pojačali fizičku aktivnost u posljednje vrijeme i gubite na težini, pazite na prehranu i dovoljan unos svih organizmu potrebnih hranjivih tvari.

2. Poštovani, Imam 33 godine i prije par godina sam obilno krvarila svaki put prilikom obavljanja "velike nužde". Nakon rektoskopskog i kolonoskopskog pregleda dijagnosticiran mi je poveći hemeroid u predjelu sigme. Liječenje je preporučeno raznim mastima i čepićima za ublažavanje tegoba kod hemeroida, međutim bez velikog uspjeha jer je hemeroid pozicioniran "povisoko". Kako vrlo često krvarim u tom predjelu, krvna slika nikako da se popravi, a i počela se stvarati infekcija i ulceri u tom dijelu kolona. Da li se uopće preporučuje operativni zahvat uklanjanja hemeroida, koliko je kompliciran te koliko dugo traje postoperativni tretman?? Postoje li ikakve druge alternativne metode liječenja ovog problema?? Gdje biste preporučili obavljanje ovakvog zahvata??
Unaprijed se zahvaljujem

Hemoroidi su varikoziteti vena hemoroidalnog pleksusa. Između ostalih simptoma uzrokuju krvarenje te mogu dovesti do anemije, iako nisu nužno i njen jedini uzrok. Kod blaže izraženih simptoma liječenje je konzervativno – regulacijom prehrane, te eventualno čepićima i mastima (za koje kažete da ste koristili). U slučaju neuspjeha ove terapije može se provesti terapija injekcijama sklerozantnim otopinama. U slučaju jače izraženih hemeroida, učestalih upala i krvarenja može se raditi podvezivanje hemeroida ili hemeroidektomija- odstranjenje hemeroida operativnim putem. Operacije se mogu raditi u totalnoj ili lokalnoj anesteziji. Postoperativni oporavak ovisi o vrsti provedenog zahvata i osjetljivosti bolesnika. Važno je za to vrijeme regulirati stolicu te po potrebi uzimati analgetska sredstva. Oporavak kod većih zahvata može trajati i do mjesec dana. Moj je savijet da se javite liječniku na kontrolu radi procjene aktualnog stanja te u dogovoru sa njim odlučite za daljnje korake u liječenju.

3. Lijepo Vas molim da mi odgovorite na moje pitanje.
Nikad nisam imala problema sa kožom i tenom ali u zadnje dvije godine sam dobila pristiće i imam nečistu kožu na licu. Imam 29 godina. Bila sam i kod dermatologa koji mi je preporučio terapiju amonokiselinama koje nisu riješile ništa nego su mi samo iziritirale kožu. Ne znam da li je važno napomenuti da se redovno bavim sportom i zdravo hranim dakle uzrok vjerojatno nije ishrana.
Hvala i pozdrav

Postoje razne vrste «prištića» na licu koji ovisno o svojem izgledu, izgledu ostatka kože i lokalizaciji upućuju na razna stanja ili bolesti, od hormonalnih poremećaja, alergija, infekcija, raznih dermatitisa... Prehrana i tjelovježba ne utječe na većinu tih stanja. Mnoge se od njih mogu dijagnosticirati samim pregledom kože, a za neke su potrebne daljnje pretage – mikroskopski pregled, kultura te druge dijagnostičke metode. Obratite se svom liječniku opće prakse kako bi procjenio o čemu se radi i po potrebi Vas uputio specijalistu dermatologu u cilju daljnje obrade i tretmana. Iako ste Već bili kod dermatologa što Vam nije pomoglo, možete zatražiti drugo mišljenje kako bi dijagnoza prethodnog bila potvrđena ili promijenjena te kako bi dobili preporuke za daljnje liječenje.

4. Postovani Doktore !
Neznam gdje da počnem da ne bi puno odugovlačio ! Evo već preko tri godine imam bolove u predjelu lijevog kuka, a u samome početku počelo je sa slabim bolovima u sredini lijevoga guza i samo onda kada sam sjeo i pritiskao na tu točku. Sa vremenom su se bolovi pojačavali i bili više učestali, a time hoću reći da su u početku ti bolovi i nestajali pa bi se ponovo pojavili nakon tjedan ili desetak dana. Sa vremenom su se bolovi sve vise širili tako da danas imam jake bolove u cijelome lijevome kuku i sve do stopala a ponekad i u desnome kuku. Ovo zadnje je najvjerojatnije zbog toga sto ja dok sjedim skoro se uvijek oslanjam na desnu stranu da bih izbjegao pritisak na lijevu i time izbjegao jake bolove.
Vjerojatno se pitate dali sam bio kod lijecnika, naravno da jesam i to kod mnogih i raznih specijalisti, a i takodjer na snimanjima. Evo da počnem sa snimanjima na kojima sam bio: 2 rendgena 2 MR i 1 CT snimanje. A kod liječnika najprije kod liječnika opće prakse zatim Reumatolog, ortoped-kirurg, neuroradiolog, neurolog i psihijatar, a na terapijama sam bio kod fizijatra, kiropraktičara, na akupunkturi, akupresuri, zoneterapiji i još nekim terapijama, a uz to sam još potrošio ogromnu količinu lijekova a najviše za bolove.
Poslije svega toga jos uvijek mi nedostaje prava dijagnoza moje bolesti. Evo što samo MR snimanje pokazuje: U podrucju os kokcigis vidi se nešto izraženiji, oštriji kut, uz znakove sklerozacije između prvog i drugog kokcigealnog segmenta ( stanje nakon traume?, luksacije?). Prikazana torako-lumbalna medula fiziološkog je inteziteta signala. Ne vidi se znakova kompromitacije širine lumbosakralnog spinalnog kanala ( hernije diska odnosno značajnije spondilofitoze) To je jedna od dijagnoza koju sam dobio u Marticevoj u Zagrebu od Dr. med. B. Jernej. Drugi snimci daju sličnu dijagnozu.
Svi mi kažu da je to u granicama normale, a ja se pitam otkuda toliki bolovi kojima se ja borim iz dana u dan i ne znam kada će im biti kraj.
Stoga bi vam bio veoma veoma zahvalan i sretan da mi date savjet i kuda da se uputim i obratim i zaustavim moje muke i bolove koje su me pratile već toliko dugo vremena.
Mozda sam pisao dosta nejasno ali se ipak nadam da ćete to moći razumjeti i dati mi odgovor na moje pitanje.
Uz lijep i srdacan pozdrav: Josip Esterajher, Danska

Obzirom da ste bili na mnogim pretragama i kod mnogih specijalista koji se, kako kažete slažu oko Vaše dijagnoze, možda bi rješenje bilo presumjeriti se sa potrage za dijagnozom na potragu za najboljim načinom liječenja. Pokušavali ste s mnogim načinima liječenja, kako klasično medicinskim tako i komplementarnim metodama. Neki su sigurno dali više, a neke manji rezultata. Nažalost postoje promjene i stanja koja su praćena povremenim bolovima. Ono što možete učiniti kako bi si pomogli je održavati adekvatnu tjelesnu težinu, raditi vježbe po prepruci liječnika te primjenjivati neke od metoda liječenja koje su se kod vas pokazale najučinkovitijima.

5. Imam brata koji boluje od autizma. O toj bolesti malo znam. Do nedavno je bio povučen u sebe i nije se moglo s njim komunicirati, da bi odjednom uzeo nož s namjerom da ubije drugu osobu. Koji je razlog takvom ponašanju? To je sada punoljetna osoba. Dali se ta bolest mo izliječiti ili barem ublažiti da ne bi bio agresivan i da počne komunicirati sa ljudima?

Autizam je biološki razvojni poremećaj mozga koji se javlja se između 1. i 3.godine djetetova života. Obuhvaća širok spektar poremećaja od blažih do teških. Karakteriziraju ga teškoće u socijalnim odnosima i komunikaciji, ograničeni interesi i ponavljajuće ponašanje. Uzrok autizma nije poznat, a dijagnoza se postavlja na temelju skupine simptoma. Jedan je dio autistične djece sklon agresiji ili autoagresiji. Cilj liječenja je ublažavanje simptoma i poboljšanje funkcioniranja osobe koja boluje od autizma. Terapija se prilagođava potrebama osobe koja boluje od autizma, a sastoji se od edukacije, biheviralne terapije te ljekova – antikonvulziva, antipsihotika, antidepresiva, stimulansa, ovisno o simptomima. Izlječenje nije moguće, ali moguće je ublažiti simptome autizma i poboljšati kvalitetu života kako osobe koja boluje od autizma tako i članova obitelji.

6. Poštovani
zadnje vrijeme sam imao dosta problema s atopijskim dermatitisom. Sustavnim promatranjem zaključio sam da se stanje pogoršava kada npr. radim 14 dana u komadu (dežurni vikend). Radim za kompjuterom za kojim provedem minimalno 8 sati dnevno. Zanima me postoji li mogućnost da se dermatitis pojačava zbog zračenja kompjutora? Što mi savjetujete? Napominjem da sam prošao sva moguća testiranja u Vinogradskoj i da nisu pronašli nikakav potencijalni uzrok mog neurodermitisa...hvala

I sami kažete da se stanje pogoršava kada npr.radite 14 dana u komadu, od čega minimalno 8 sati dnevno za kompjuterom. Na pogoršanje simptoma atopijskog dermatitisa utječu razni iritansi u okolini – od promjena temperature i vlage, miomirisa, omekšivaća za rublje do naravno stresa koji je danas nemoguće izbjeći, a koji se kod vas sigurno povećava u razdoblju kada radite 14 dana bez odmora. Iako nije pronađen uzrok Vašeg atopijskog dermatitisa simptome možete ublažiti smanjivanjem stresa i ukoliko to stanje zahtijeva redovitim uzimanjem propisane terapije – kortikosteroidnih krema i masti, antihistaminika, oralnih kortikosteroida ili druge, ovisno o težini stanja.

7. Pozdrav
bit ću kratka...od kada znam za sebe nikada nisam imala problema s težinom, no u zadnjih par mjeseci 'nabacila' sam par kila viška, koje možda nisu zdravstveno opterećenje ali su estetsko. kako se zdravo hranim te redovito vjezbam ne vidim razlog zbog kojeg se to dogodilo..onda sam načula da u 30tima se metabolizam usporava, pa me zanima da li je to istina? hvala

Istina je da metabolizam opada s godinama, ali dob nikako nije jedini faktor koji utječe na metabolizam. Najbolji način da ubrzate svoje metabolizam, a time i smanjite tjelesnu težinu jest pravilna prehrana i tjelovježba. Ukoliko jedete nekoliko manjih obroka dnevno sa pravilnim omjerom ugljikohidrata, masti i proteina i redovito vježbate nastavite se hraniti zdravo te eventualno povećajte trajanje fizičke aktivnosti i kombinirajte aerobne i anaerobne vježbe. Aerobne fizičke aktivnosti (trčanje, vožnja bicikla, plivanje..) pomažu u gubljenju masnih zaliha,a aerobne aktivnosti (npr.podizanje utega) povećavaju mišićnu masu te time ubrzavaju metabolizam i oblikuju vaše tijelo.

Zdravko Balen, dr.med.
Voditelj projekta

Pogledajte odgovore na prethodna pitanja

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije