Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potencijalna opasnost

Stručnjaci: 'Ne gomilajte nepotrebno dezinficijense i ne radite ih po internetskim recepturama'

Shutterstock
18.03.2020.
u 09:09

Nema potrebe koristiti se dezificijensom za zaštitu od koronavirusa, kažu njemački stručnjaci. Dovoljno je redovito prati ruke sapunom i vodom.

Koronavirus je virus koji se lako može 'skinuti' s ruku, potrebno ih je samo temeljito oprati, rekla je dr. Iris Chaberny, direktorica Instituta za higijenu u Sveučilišnoj bolnici u Leipzigu. 

Napominje da je "većini ljudi nepotrebno gomilati dezificijense". Ne samo da je nepotrebno, nego može biti i opasno za one koji su teško bolesni. 

"Dezificijensi su često i hitno potrebni drugdje, medicinsko osoblje ih treba, ne nužno zbog koronavirusa, nego zbog borbe s drugim patogenima. Mnoge se stvari u bolnicama moraju obaviti hitno i nema vremena za temeljito pranje ruku", rekla je Chaberny. 

U videu pogledajte kako pravilno oprati ruke:

Nekim je ljudima zaštita od patogena ključna u njihovu domu, primjerice, oboljelima od raka nakon kempterapije. "Bila bi stvarno katastrofa da oni ostanu bez dezificijensa jer su u panici rasprodani", kazala je. Upozorila je i da ne prave dezificijense kod kuće po internetskim recepturama. U tim 'sam svoj majstor' pripravcima često nema sastojaka za hidratiziranje. 

"To će vam ruke posušiti, bit će ispucale, a time samo pogodonije za naseljavanje patogena", kazala je Chaberny. 

Komentara 6

IM
imart143
09:52 19.03.2020.

96% alkohol, glicerin, hidrogen peroksid i destilitana voda..

MC
mc123
10:50 18.03.2020.

Koja glupost. Ja sam sama napravila taj gel za dezinfekciju. Sve sto ti treba je aloe vera gel i 75% alkohol.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije