Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rodna kuća Petra Preradovića

Stražarska kuća iz 18. stoljeća dominira selom Križnica

turizam
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
22.04.2021.
u 21:43

Kuća je nedavno uređena, u Petrovu vrtu su labirint od biljaka i fiksne igračke pa je ovo mjesto idealno za izlet obitelji s djecom.

U ovome kraju biciklističke i jahaće ture prema bilogorskom brežuljku Aršanju kreću s imanja Zlatni klas u Otrovancu, poznatog i po odličnoj domaćoj kuhinji u kojoj je svojevrsni brend kopriva od koje se spravljaju juha, pogačice, rezanci, kolači i kruh.

Biciklisti i šetači vole Križnicu i njezine poučne staze, a samo se općinsko središte Pitomača nalazi na biciklističkim rutama. Jedna od njih je bilodravska koja u dužini od 42 kilometra povezuje Pitomaču i Bjelovar. Prolazi ta ruta nedaleko od sela Grabrovnice u kojem se 1818. godine rodio veliki pjesnik, austrougarski general Petar Preradović.

12.04.2021., Pitomaca - Turisticka patrola Vecernjeg lista. U okolici Pitomace brojne su turisticke destinacije.. Rodna kuca Petra Preradovica u selu Grabrovnica. Photo:Damir Spehar/PIXSELL
Foto: Damir Spehar/PIXSELL, ilustracija

U središtu sela, u kojem su u svakom dvorištu bile guske pa stoga danas ovdje postoji i Udruga žena Guščarice, dominira stara stražarska kuća iz 18. stoljeća u kojoj je uređen muzejski postav o Preradovićevu životu i djelu. Kroz novouređeni Interpretacijski centar “Kuća Petra Preradovića” koji je pod nadležnošću Centra za kulturu “Drago Britvić” provodi nas Danijela Rešetar.

Pripovijeda nam ona o njegovu djetinjstvu, uvodi nas u sobu pjesništva, uključuje nam Petrov hologram... Naposljetku s njom izlazimo do lani otvorenog Petrova vrta u kojem je labirint pa se djeca mogu igrati i šetati između zasađenog bilja od kojeg je načinjen. Tu su i fiksne igračke pa je ovo mjesto idealno za boravak obitelji s djecom. Vrt će se i dalje uređivati, bit će tu ljuljački, prostora za čitanje i sjedenje, mjesta za bicikliste...

Galerija: Turistička patrola - Bogata ponuda u okolici Pitomače

turizam
1/22

Interpretacijski centar radi od ponedjeljka do petka, od 10 do 17 sati, posjet je uz prethodnu najavu moguć i izvan radnog vremena. Odrasli ulaz plaćaju 30, djeca, umirovljenici i studenti 10 kuna, za mlađe od šest godina ulaz je besplatan.

Komentara 2

LU
LukaS
10:57 23.04.2021.

Stražarska kuća iz 18. stoljeća dominira selom Križnica - greška u naslovu, ljubazno molimo urednika za ispravak, radi se o selu Grabrovnica. Unaprijed hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije