Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIVA GODINE

Strašno je kad ljudi govore: Ti ideš na natjecanja iz matematike, pa uopće ne izgledaš tako!

Sara Bakić
Foto: Privatni album
1/5
16.11.2018.
u 11:04

U kategoriji "Žena u muškom" svijetu predstavljamo Saru Bakić, studenticu FER-a, a nominirala ju je sestra Tina

Dok većina djece za uzora uzima supejunake ili princeze, moj je uzor moja starija sestra Sara, kako dok sam bila mala, tako i sad. Tako priču o Sari Bakić (21) započinje 19-godišnja Tina Bakić, njezina sestra koja ju je prijavila za projekt Diva godine u kategoriji "Žena u muškom svijetu". 

Foto: Privatni album/MailOnline

Sara studira na FER-u, a Tina je opisuje:

Sara je od prvog dana, još dok sma bila beba, vrlo zaštitnički nastrojena prema meni. Ono što mi i dan danas nije jasno je kako je tako maleno dijete uvijek bilo sabrano i s planom kako riješiti problem. Kada bih pala ili udarila se, ona je bila ta koja me jedina mogla smiriti i utješiti ako mame i tate ne bi bilo u blizini. Tako je u prvih tjedan dana moga boravka u vrtiću sa svoje četiri godine napustila svoju grupu te mi pomogla u privikavanju družeći se i igrajući se sa mnom.

Sara kaže kako se FER često gleda kao "muški" fakultet te je navikla slušati rečenice poput "Ti treniraš rukomet? Pa to je grub sport?“ ili „Ma nemoguće da ideš na natjecanja iz matematike, uopće ne izgledaš tako“ ili „Čekaj, ti si na FER-u? Oh, pa ti si pametna?!".

Foto: Privatni album/MailOnline

Ipak, Sara ima najbolji odgovor na sve to, a on je - nastaviti zacrtavati i ispunjavati vlastite ciljeve i na taj način rušiti predrasude:

Volim vjerovati da je svaka osoba koja mi je prišla s vjerovanjem da se npr. matematikom bave isključivo dečki koji iz nekog razloga moraju imati problema s vidom i socijalnim životom otišla od mene s makar mrvicu promijenjenim mišljenjem. Ja sam se iz nekih nepoznatih razloga prilično rano, jos u četvrtom razredu osnovne škole, počela baviti matematikom koja se oduvijek smatrala muškom „disciplinom“ i zbog toga se počela susretati s raznim situacijama. Primjerice, na državnim natjecanjima postoji praksa grupiranja cura iz iste županije po sobama, ali jedne godine iz moje županije nije bilo nijedne cure, osim mene, pa su tražili među natjecateljicama drugih županija i kategorija neku curu koja bi mogla biti sa mnom u sobi.

Sara kaže da nije bilo dovoljno što je matematičarka, već je odlučila postati i - inženjerka! Kaže da na fakultetu nije doživjela neke posebno neugodne situacije jer je cura:

Nekoliko puta sam primjetila iznenađenje, nazovimo to tako, mojim ocjenama, projektima i slično, ali mislim da stvarno postaje društveno sve prihvatljivije vidjeti curu koja zna programirati ili dečka koji je odgajatelj u dječjem vrtiću i to me izuzetno veseli. Iskreno vjerujem da je moralna obaveza svih nas borba protiv svih oblika diskriminacije, ne samo spolne, i kad uspijemo probiti mentalne barijere koje nas koče u ostvarivanjima želja i ambicija, kakve god one bile, možemo reći da smo uspjeli kao društvo.

Foto: Privatni album/MailOnline

Tina je za sestru Saru rekla da je ona njezino bogatstvo koje je utjecalo na formiranje nje kao osobe. Kaže da različitim karakterima jedna drugu upotpunjuju i odgovorno tvrdi da ne bi bila odlučna i snažna osoba kakva je danas, da nije bilo Sare:

Iz dana u dan pruža mi sve više razloga da budem ponosna na nju. Svoje uspjehe na matematičkim natjecanjima počela je redati s deset godina, elokventnošću je ostavila značajan trag na debatnim natjecanjima, a danas je studentica FER-a.

Foto: Privatni album/MailOnline

I ona se slaže da se u 21. stoljeću ne bi trebale događati situacije u kojima jedna mlada i perspektivna osoba sluša pomalo omalovažavajuće komentare o odabiru profesije. Tina je zaključila:

Ona na sve odgovara fantastičnim uspjesima. Sarine rupice na obrazima mogu osvojiti svačije srce. Svojom elegancijom i inteligencijom može parirati svakome muškarci, kako u profesiri, tako u svakoj drugoj sferi života. Sve navedene karakteristike razlog su moga smatranja Sare jednom divom, a njezino djelovanje i uspješno probijanje u svijetu muškaraca bude u meni divljenje, ali i motivaciju pa sam od ove godine i ja postala studentica FER-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije