Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osvoji 50.000 kn za školu

Imate još malo vremena! Testirajte se na dijabetes tipa 2 i do 29. listopada pošaljite letak

dr. Ana Matijaca
19.10.2021.
u 07:30

Što uzrokuje dijabetes tipa 2 i tko je u rizičnoj skupini otkriva nam dr. Ana Matijaca, specijalist in-terne medicine, subspecijalist endokrinologije i dijabetologije u KB Dubrava

U rizičnoj skupini za nastanak dijabetesa tipa 2 su članovi obitelji odnosno potomci onih koji već imaju šećernu bolest, posebice oni koji imaju oba roditelja s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 2. Oni su u riziku da ta bolest bude dijagnosticirana i njima. Taj je rizik utoliko veći ukoliko su pretili i ne kreću se, odnosno žive sjedilačkim način života, jedu puno ugljikohidrata i izloženi su stresu, naglašava dr. Ana Matijaca, dr.med., specijalist interne medicine, subspecijalist endokrinologije i dijabetologije u KB Dubrava. Dodala je da ljudi, koji još ni ne znaju da imaju dijabetes tipa 2, ako k tome imaju još i predispozicije obolijevanja, moraju smanjiti faktore rizika na koje mogu sami utjecati.

Javnozdravstvena kampanja LikeYou2 poziva sve starije članove obitelji, susjede, prijatelje ili sve one koje poznajete da se besplatno testiraju na dijabetes tipa 2 ili ako ga već imaju, da obave kontrolni pregled kod svog liječnika obiteljske medicine. Letak s izmjerenim vrijednostima  šećera u krvi, možete slati do 29. listopada 2021. godine. Nagradu od 50.000 kuna dobit će zagrebačka osnovna ili srednja škola, čiji će učenici motivirati najviše starijih da se testiraju ili obave kontrolni pregled na dijabetes tipa 2. Škola koja osvoji nagradu, taj će iznos trebati potrošiti za kvalitetniju i zdraviju prehranu učenika ili za poticanje tjelesne aktivnosti kako bi svi zajedno pridonijeli zdravlju najmlađih, ali i onih starijih koji su, posebno u vrijeme pandemije, u rizičnoj skupini. Koji su najčešći rizični faktori za dobivanje ove opasne bolesti objašnjava dr. Matijaca.

- Na nastanak dijabetesa tipa 2 najviše utječe međuigra genetskih čimbenika i načina života. Danas se u svijetu najviše njeguje sjedilački način života odnosno posla. Također, na raspolaganju imamo obilje hrane i nekontrolirana konzumacija te hrane, kao i česti stres, neke druge bolesti i lijekovi mogu isprovocirati kod osoba, koje su genetski predisponirane, nastanak šećerne bolesti - rekla je dr. Matijaca.

Jedan od najčešćih rizičnih faktora za dobivanje dijabetesa tipa 2, svakako je, pretilost. Gotovo 80 posto oboljelih od te bolesti je pretilo, a među pretilima, velika većina ima, ako ne šećernu bolest,  onda barem inzulinsku rezistenciju ili metabolički sindrom, a vrlo vjerojatno će s vremenom razviti pravu šećernu bolest, kaže dr. Matijaca. Tjelesna neaktivnost doprinosi debljanju i pojačava izraženost inzulinske rezistencije jer je poznato da kad se krećemo mišići za utilizaciju odnosno korištenje glukoze ne trebaju inzulin, a kad mirujemo naše mišićne stanice trebaju inzulin kako bi metabolizirale glukozu. Dakle, samim time što mirujemo, trebamo sve više i više inzulina i tako dolazi do pojave takozvanog iscrpljenja gušterače. Ispočetka se naša gušterača s time bori, ona luči sve više i više inzulina, no u nekom trenutku ona prijeđe granicu gdje više ne može podmiriti te potrebe i tako nastaje šećerna bolest - naglasila je dr. Matijaca.

Kako osobe koje su u rizičnoj skupini mogu utjecati na kvalitetu svog života te koje je savjete odnosno preporuke oboljelima od dijabetesa tipa 2, dala dr. Matijaca doznajte u videu:

Više o kampanji za prevenciju i kontrolu dijabetesa tipa 2 doznajte na: LikeYou2.hr

Sadržaj nastao u suradnji s Novo Nordisk Hrvatska.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije