Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Tata je preživio'

Što stoji iza ratne fotografije iz Karlovca: 'Ja sam uplakani dječak s majkom i sestrom'

Facebook
05.03.2020.
u 14:02

Nakon punih 28 godina saznala se prava istina o fotografiji uslikanoj tijekom Domovinskog rata, a ima sretan završetak.

Američki fotograf i režiser Roger M. Richards 3. ožujka objavio je priču o obitelji s fotografije koju je uslikao za vrijeme Domovinskog rata. Roger je za vrijeme Domovinskog rata bio ratni izvjestitelj i fotograf, a 1992. godine u Karlovcu je fotografirao majku s dvoje djece nakon što su bili oslobođeni iz logora Manjača te prihvaćeni u Crveni križ.

Roger je fotografiju podijelio na svom Facebook profilu ispričavši i dirljivu priču koja stoji iza nje. "Dopuna priči iza ove fotografije iz 1992. godine u gradu Karlovcu kada su Bošnjaci i Hrvati bili oslobođeni iz srpskog koncentracijskog logora Manjača. Fotografija je obitelji koja je upravo saznala da je njihov bližnji jedan od onih koji je ubijen u logoru. Ali priči ovdje nije kraj."

Zapravo priča ima sretan završetak, kako je Roger saznao nakon što mu se javio Nihad Kanjesić, maleni dječak s fotografije koji stoji s uplakanom majkom i sestrom. Nihad je Rogeru u poruci objasnio što se zapravo dogodilo nakon što je uslikana ta fotografija. "Zdravo, Rogere, javljam ti se u vezi fotografije. Nedavno me o njoj informirao prijatelj koju je fotografiju vidio u Sarajevskim ružama (Rogerovom dokumentarcu, Sarajevo Roses). Ja sam dječak lijevo, a pored mene su moja majka i sestra. Nikad nismo vidjeli ovu fotografiju i ostali smo iznenađeni kada smo je vidjeli u dokumentarcu. Tada sam imao tri godine. U dokumentarcu ste spomenuli da smo tada upravo saznali da nam je otac ubijen. Htio sam razjasniti da nismo znali je li moj otac živ ili mrtav, on je bio u Manjači sedam mjeseci."

Na kraju su saznali da to nije bio njegov otac, nego su se njegovi podaci zamijenili u logoru i on je zapravo preživio. Njegova cijela obitelj, otac Enes, majka Fadila, kćer Enesa i sin Nihad, priključili su se tisućama izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine te su utočište pronašli u SAD-u, sada žive u Chattanoogai u Tennesseeju. Iako Nihad ne zna kompletnu priču jer je tada imao samo tri godine, sjeća se da su se s njegovim ocem sastali u Karlovcu i zajedno krenuli prema Americi.

Pogledajte ljubavne savjete kumica s Trešnjevačkog placa:

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
19:35 05.03.2020.

Fotku treba poslati Vučiću, Vulinu i Dačiću te ih pitati da li osobe na fotki imaju ustaška obilježija.

Avatar duje912
duje912
15:25 05.03.2020.

nekim je rat baš dobro došao...on sad ima život u SADu, a meni ko je kriv što sam išao u rat za HR pa sad radim za 4000kn....

DU
Deleted user
15:44 05.03.2020.

Bože čuvaj Hrvatsku odo ja u Ameriku.Isto je napravio i jedan naš političar koji se kandidirao za predsjednika a sad osnovao nekakav pokret.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije